Τύφλα να ’χει ο Χουντίνι!

25/04/18 • 10:10 | UPD 25/04/18 • 10:10

 

Λίγες μέρες πριν είχαμε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ.

Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης

Όπως διαφάνηκε, το Ταμείο βάζει ως όρο να μειωθεί το αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις, από το 2019 αντί το 2020. Στην αντίπερα όχθη εκείνοι καθιστούν την ειρηνική αλλαγή αδύνατη, γιατί νυν υπέρ πάντων η καρέκλα! Η κυβέρνηση λοιπόν θεωρεί πως μέσα σε λίγες ημέρες θα πετύχει να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των «κακών» δανειστών απομακρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών! Οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ θέλουν να πιστεύουν πως για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους ισχύος και για την επίτευξη του στόχου τους, για μεταφορά των μειώσεων στη χειρότερη το δεύτερο εξάμηνο του 2019, διαθέτουν στο προσωπικό τους οπλοστάσιο ένα δυνατό χαρτί που απαντάει στο όνομα ΕΛΣΤΑΤ! Σύμφωνα με πηγές, θεωρούν σχεδόν βέβαιοι πως η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%- 4% για το 2017 που, σε όρους Μνημονίου, σημαίνει πλεόνασμα της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο από τον μνημονιακό στόχο 1,75%. Καθώς επίσης και θετικά στοιχεία για το πλεόνασμα του α’ τριμήνου 2018. Δυστυχώς όμως οι «κακοί» δανειστές γνωρίζουν καλά όσο καλά γνωρίζει και ο Eλληνας πολίτης που έχει επωμιστεί τις συνέπειες των ανεύθυνων κυβερνητικών χειρισμών πως «Δεν έχει σημασία αν πιάσατε τον στόχο, αλλά με ποια μέσα;». Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της εξοντωτικής υπερφορολόγησης και μόνο! Και εκτός αυτού δεν είναι και διατηρήσιμα και αυτό δείχνει να το γνωρίζει καλά η άλλη πλευρά.

Και σε ό,τι αφορά την «καθαρή» έξοδο της κυβέρνησης μετά τον Αύγουστο η Κομισιόν μιλά για «μεταπρογραμματικό διακανονισμό» προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των προαπαιτουμένων που θα μείνουν προίκα από τη λήξη του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου, ενώ η χώρα της «Madame Merkel» αναφέρεται σε «παράταση λίγων μηνών», συνεπώς τίποτα δεν τελειώνει τον Αύγουστο! Η δική μας πλευρά προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, ο οποίος ακούγεται πως κάνει πρόβα γραβάτας, ποντάρει στα 27 δισ. ευρώ κάβα από το 3ο Μνημόνιο προκειμένου να πετύχει μείωση του χρέους και να μοιράσει δωράκια επουλώνοντας πληγές! Η πιο σκοτεινή πτυχή της υπόθεσης όμως δεν είναι το ότι συμφέρει την κυβέρνηση να εφαρμοστούν τα μέτρα για τις περικοπές στις συντάξεις και τις μειώσεις στο αφορολόγητο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 αλλά το γιατί;

Στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να μην ισχύσουν από 1.1.2019 τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας. Αν μετατεθούν κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον, θα μπορέσει να πάει σε εκλογές, πριν τα νιώσουν στην τσέπη τους οι πολίτες και δη οι συνταξιούχοι! Αν κοπούν οι συντάξεις τον Δεκέμβριο του 2018 και πάει μετά σε εκλογές, θα πρέπει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή τους! Αν όμως μεταφερθούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τότε θα έχει όλο τον χρόνο μπροστά της να βουλώσει τρύπες στο εκλογικό σώμα, εφαρμόζοντας διαφόρων ειδών επιδοματικές πολιτικές και το κυριότερο θα πετύχει τον βασικό της στόχο, να φορτώσει την εφαρμογή των μέτρων στους επόμενους!

Συνοψίζοντας, αν σε κάτι έχει αποδειχθεί καλή αυτή η κυβέρνηση είναι στην τέχνη της εξαπάτησης. Ο Χουντίνι μπροστά της θα έμοιαζε μαθητευόμενος μάγος! Και μιας και είναι μετρ της εξαπάτησης, γνωρίζει καλά πως όταν ο συνταξιούχος πάει στο ΑΤΜ για να πάρει τη σύνταξή του δεν θα σκεφτεί ποιος ψήφισε τη μείωση αυτής αλλά θα στρέψει το κεφάλι του να δει ποιος είναι εκείνη τη στιγμή στο τιμόνι της χώρας, γι’ αυτό τον λόγο προσπαθεί να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την εφαρμογή των μειώσεων αυτών, με την ίδια στο τιμόνι της χώρας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου