Δεν μας αξίζει όλο αυτό…

24/04/18 • 12:27 | UPD 24/04/18 • 13:16

Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός με άκρως χθόνια χαρακτηριστικά. Αγαπάμε την πατρίδα μας αλλά και το χώμα της το ίδιο. Γι αυτό και το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας σε Έβρο και Αιγαίο είναι τόσο ευαίσθητο για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η υπερηφάνεια μας έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα. Η οικονομική κρίση μάς γκρέμισε μία ψευδαίσθηση που είχαμε για τις δυνατότητες όχι τις δικές μας, αλλά της οικονομίας μας. Από εκεί που πιστεύαμε –ειδικά μετά το 2004- πως ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και στα πεφωτισμένα έθνη της Δύσης, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε σταδιακά πως δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μία εξελιγμένη γωνιά στα Βαλκάνια από τα οποία δεν μπορούμε να απαγκιστρωθούμε.

Ναι, δεν είμαστε άγιοι ως λαός, καθώς έχουμε πολλά αρνητικά, είμαστε ατίθασοι, αναρχικοί, εγωιστές, εύπιστοι μα και άκρως συναισθηματικοί. Δεν παύουμε όμως να είμαστε δουλευταράδες, νοικοκύρηδες, φιλομαθείς (ή τουλάχιστον θέλουμε τα παιδιά μας να είναι) εύστροφοι και υπερήφανοι.

Συμπληρώνουμε σε λίγο μία δεκαετία από όταν απωλέσαμε την πλήρη ανεξαρτησία μας όσον αφορά τα θέματα οικονομικής διαχείρισης και οι θυσίες που έχουμε κάνει ήδη είναι υπερβολικές. Ένας ολόκληρος λαός γονάτισε για να σώσει τράπεζες (καθ ομολογίαν Ντάισελμπλουμ) και στην συνέχεια έγινε οικονομικό πειραματόζωο με τις ευλογίες ανθρώπων που δεν είχαν καμμία σχέση με την πραγματικότητα, που είπαν ψέμματα και έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού μόνο και μόνο για να γευτούν το γλυκό νέκταρ της εξουσίας.

Από εκεί και έπειτα, αυτό που ζητά ο κόσμος και δεν βλέπει είναι ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από την έξοδο στις αγορές –με ή χωρίς εποπτεία- ούτε από τις μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό το έχουμε καταλάβει για τα καλά πλέον.

Πού είναι οι επενδύσεις; Πού είναι τα κεφάλαια που θα φέρουν θέσεις εργασίας; Πού είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν ευκαιρίες από Έλληνες που θέλουν να δοκιμάσουν και να πετύχουν στην επιχειρηματικότητα; Πού είναι η αξιοποίηση των νέων με τις τόσες ιδέες που τελικά αξιοποιούν σε χώρες του εξωτερικού γιατί εκεί τους αγκαλιάζουν; Πού είναι τέλος πάντων ο σεβασμός της Πολιτείας στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων;

Αργεί να έρθει και αν έρθει θα έρθει πρώτα από τις δικές μας αποφάσεις που θα εξοβελίσουν από το πολιτικό τοπίο λαϊκιστές, καιροσκόπους, τον κάθε Δελαπατρίδη και όλους όσοι βαριούνται να εργαστούν και θέλουν να γίνουν πολιτικοί για να εξασφαλίζουν εισοδήματα.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter