Τι ζούμε…

17/04/18 • 11:01 | UPD 17/04/18 • 11:01

Να προσευχόμαστε να μην τηλεφωνεί ποτέ κανείς από την τουρκική ηγεσία στον πρωθυπουργό Τσίπρα.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Κάθε φορά που δέχεται ανάλογο τηλεφώνημα, μια πελώρια πολιτική και εθνική γκάφα είναι το αποτέλεσμα.

Μήπως δεν καταλαβαίνει τα αγγλικά των Τούρκων; Δεν του έχει πει ένας, από τους δεκάδες συμβούλους που τον περιβάλλουν, ότι οι ηγέτες μιλούν στη γλώσσα τους -σε ταυτόχρονη μετάφραση- ακόμη κι αν ξέρουν τη γλώσσα του συνομιλητή τους; Οτι μιλώντας τη γλώσσα του αποφεύγει παρερμηνείες και κυρίως έχει τον καιρό να σκεφτεί αυτά που λέει ώστε να μη δεσμεύει τη χώρα… εναντίον του Συντάγματός της; Το πάθημα με τον Ερντογάν δεν του έγινε μάθημα.

Του τηλεφώνησε μόλις αυτομόλησαν οι Τούρκοι αξιωματικοί και έσπευσε να τον διαβεβαιώσει ότι «το πολύ σε δεκαπέντε μέρες» θα τους έστελνε πίσω. Δεν σκέφτηκε ότι οι ζητούντες άσυλο δεν είναι… ακατάλληλο εμπόρευμα να το επιστρέψει, αλλά προστατευόμενοι πολίτες από το Διεθνές Δίκαιο, που ακόμη ισχύει και στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα; Δύο Ελληνες αξιωματικοί στις φυλακές της Αδριανουπόλεως για να πουλάει μούρη ο Ερντογάν στις συγκεντρώσεις που κάνει Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο ανά την επικράτειά του, απειλώντας την… Ευρώπη ότι έρχεται η τιμωρία μερικών ηγετών που δεν συνεργάζονται να του παραδώσουν τους γκιουλενιστές…

Εσπευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός να υποβάλει τα υποκριτικά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. Μη παραλείποντας να σημειώσει ότι την ώρα που «έσκαγε» το Μιράζ στη θάλασσα δεν υπήρχε τουρκικό αεροσκάφος στην περιοχή. (Το αφήνω ασχολίαστο για να μη συγχυστώ περαιτέρω: Συλλυπητήρια και σαράντα παραβιάσεις την ημέρα της κηδείας του πιλότου μας δεν πάνε μαζί!).

Αλλά φαίνεται να συγκινήθηκε ο Τσίπρας από τα συλλυπητήρια του ομολόγου του και δέχθηκε ότι θα συστρατευθεί στον «πόλεμο» κατά των γκιουλενιστών. Τι αποκαρδιωτικό για πρωθυπουργό που οφείλει να ξέρει το Σύνταγμά του και να τηρεί κάθε του άρθρο…

Ανάστατη η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η τουρκική μυστική αστυνομία εισβάλλει σε κράτη-μέλη και απάγει Τούρκους ως γκιουλενιστές. Σουηδία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία βρίσκονται σε επιφυλακή.

Καμιά δημοκρατική χώρα δεν δέχεται να παραδώσει, χωρίς στοιχεία, κανέναν Τούρκο είτε έχει ζητήσει άσυλο είτε όχι, επειδή ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σ’ ένα κυνήγι μαγισσών σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης για έναν και μόνον λόγο: Να κρατά εν ισχύι την άρση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος, υποσχόμενος στον τουρκικό λαό ότι, ενώ οι ξένοι τον καταδιώκουν, αυτός αγρυπνεί εγγυώμενος το μέλλον του. Και ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόθυμα, υποσχέθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι θα συστρατευθεί εναντίον των γκιουλενιστών.

Τι ζούμε οι άνθρωποι… Τι ζούμε και δεν έχουμε βγει στους δρόμους…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου