Το Καστελλόριζο του Τσίπρα

17/04/18 • 10:57 | UPD 17/04/18 • 10:57

ΣΧΕΔΟΝ σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 2010, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο. Σήμερα ο Α. Τσίπρας χρησιμοποιεί πάλι το Καστελλόριζο μ’ έναν διπλό, αυτή τη φορά, επικοινωνιακό στόχο. Να στείλει από το ακριτικό νησί «μήνυμα» στην Τουρκία. Αλλά και να «προαναγγείλει» την «έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ σύλληψη -κυρίως από άποψη ντεκόρ- ίσως δεν είναι κακή. Αλλωστε το Καστελλόριζο είναι κοντά στη Ρόδο, όπου «μετακόμισαν» 19 υπουργοί, 10 γενικοί γραμματείς και καμία 150αριά κομματικά στελέχη σε πεντάστερο ξενοδοχείο, για το «αναπτυξιακό συνέδριο». Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Υπάρχει ωστόσο μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του Καστελλόριζου του 2010 κι αυτού του 2018. Ο Γ. Παπανδρέου είχε να εκπέμψει ένα αρνητικό, αλλά πολύ ισχυρό μήνυμα. Εκείνη την μέρα πάγωσε όλη η Ελλάδα κι αποσβολώθηκαν όλοι οι Ελληνες. Ηταν η «στιγμή» της οδυνηρής συνειδητοποίησης ότι συνέβαινε κάτι που θα επηρέαζε τη ζωή όλων μας. Το μήνυμα ήταν ισχυρότατο. Γι’ αυτό και το Καστελλόριζο του Γ. Παπανδρέου, έστω και με πολύ αρνητικό φορτίο, έχει κερδίσει ήδη θέση στην Ιστορία.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το Καστελλόριζο του Α. Τσίπρα δεν έχει «μήνυμα», γιατί δεν έχει ουσία. Δεν μπορεί να σηματοδοτήσει γεγονότα, γιατί απλώς δεν υπάρχουν τα γεγονότα τα οποία θα επιχειρήσει να «περιγράψει» ή να υπαινιχθεί ο πρωθυπουργός. Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια είναι εδώ και καιρό κάτι σαν τη «φυματική και κουτσή σαρανταποδαρούσα» του Ε. Τσακαλώτου. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να βάλει την ταφόπλακα με την περίφημη αλλά σαφή «μεταμνημονιακή παρακολούθηση». Ακόμα κι αν πει ο πρωθυπουργός -με τη γνωστή άνεση που διαθέτει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα-π.χ. ότι «από το Καστελλόριζο μπήκαμε στα μνημόνια, από το Καστελλόριζο σας βγάζω από τα μνημόνια», ελάχιστοι θα το «αγοράσουν». Κι ακόμα λιγότεροι θα νιώσουν ότι μπορεί ν’ αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ μόνο το ντεκόρ, η ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή σύλληψη μένει. Αλλά το σενάριο είναι πολύ ασθενές. Εκτός κι αν ο Α. Τσίπρας κάνει την έκπληξη, κάνει τη μεγάλη ανατροπή: Να ανακοινώσει από το Καστελλόριζο την επίσημη ένταξη της χώρας στο 4ο μνημόνιο. Αυτό, δηλαδή, που ο ίδιος κατέστησε αναπόφευκτο με την πολιτική και την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του. Θα ήταν όντως μια ανατρεπτική και γενναία συμπεριφορά, η οποία θα μπορούσε ίσως να συμβάλει στη διάλυση και των τελευταίων μύθων, που έχουν επιβιώσει από την «αριστερή ρητορική» της εποχής της «αυταπάτης». Αλλά για να μπορούσε να το κάνει αυτό, θα έπρεπε να είναι κάποιος άλλος…

«Επιλεκτική μνήμη» και υποκρισία

Κι όμως! Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμα να εκπλήσσει. Με αφορμή την ανεκδιήγητη συμπεριφορά του βουλευτή της ΕΚ κ. Φωκά, ο οποίος έκανε τον μαέστρο στη χορωδία των χούλιγκαν που «τραγουδούσε» το επονείδιστο σύνθημα, «να καεί, να καεί η π… η Βουλή», ξύπνησαν μνήμες. Από την εποχή της «Πλατείας», εκεί που «αγανακτισμένοι αριστεροί», χέρι-χέρι με «αγανακτισμένους» ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες, «τραγουδούσαν» το ίδιο σύνθημα σε μικρή παραλλαγή. Κι είναι πράγματι εντυπωσιακό πως οι καθεστωτικοί σήμερα και τότε αντιεξουσιαστές-αγανακτισμένοι όχι μόνο αποκηρύσσουν το σύνθημα, αλλά δείχνουν να έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους τη συμμετοχή στην τότε «χορωδία».

Με χαρακτηριστικότερο όλων τον Ε. Τσακαλώτο, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, είπε περίπου ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τότε «έβαζε χέρι» στους ακροδεξιούς, που φώναζαν αυτό το σύνθημα! Είτε πρόκειται για επιλεκτική μνήμη, είτε για υποκρισία, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και τα δύο είναι προϋπόθεση του ψεύδους.

Κοτζιάς «μαλώνει» Ζάεφ

Με το δίκιο του, από ένα σημείο και μετά, ο Ν. Κοτζιάς έχει γίνει έξαλλος με τον Ζ. Ζάεφ, ο οποίος με τις συνεντεύξεις του αποκαλύπτει όσα ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα ήθελε να μείνουν μυστικά. Ετσι χθες ο Ν. Κοτζιάς «μάλωσε» δημοσίως τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, λέγοντας ότι «δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με συνεντεύξεις». Κι ως ένα σημείο έχει δίκιο. Μόνο που το έδαφος για να «παίζουν μπάλα» οι Σκοπιανοί το έχει δώσει ο ίδιος, επιλέγοντας τη μυστική διπλωματία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το θέμα.

…Και την αντιπολίτευση!

Ο υπουργός Εξωτερικών, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει «θυμώσει» με όλους, βλέποντας ίσως την επερχόμενη παταγώδη αποτυχία της μεγαλοφυούς πολιτικής του. Ετσι αντί να κατηγορήσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, που αρνούνται και την erga omnes ονομασία τους και την αλλαγή του Συντάγματός τους, κατηγόρησε τη… Ν.Δ., γιατί ακούει «τον πρωθυπουργό και τον υπουργό άλλης χώρας και όχι τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών»! Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός του Γ. Κουμουτσάκου που αντέδρασε κι ανέδειξε την αντίφαση του Ν. Κοτζιά χθες, αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι είναι «αδιανόητη η οποιαδήποτε συμφωνία», χωρίς τις προϋποθέσεις της ονομασίας erga omnes και της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ κατά Παπασπύρου

Στο στόχαστρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου. Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση που την καταγγέλλουν ευθέως ότι κωλυσιεργεί και σκοπίμως δεν διερευνά τα στοιχεία που της έχουν δοθεί, προχώρησαν κι ένα βήμα παρακάτω: Αρχισαν να δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που καταγγέλλουν και η κα. Παπασπύρου αρνείται να διερευνήσει. Μεταξύ αυτών, η περίεργη αλλαγή των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των κωδικών πρόσβασης στο Server Room του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να έχει πρόσβαση μόνο η παράνομη εταιρία φύλαξης, που έχει προσλάβει ο Π. Πολάκης.

Οπως και η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ του 2017, ώστε να δοθούν επιπλέον 2 εκατ. ευρώ στην παράνομη εταιρία φύλαξης κ.λπ.

Απορίες

1. Δηλαδή, πούλησε παραμύθι και τώρα κάνει μια ζωή σαν παραμύθι;

2. Όταν ο κ. Κουβέλης λέει «βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία» ο λόγος του είναι «υπερτροφικός»;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου