Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει, η κυβέρνηση κατανοεί

17/04/18 • 10:54 | UPD 17/04/18 • 10:54

Τις δύο φωτογραφίες χωρίζουν 15 χρόνια και μία κοσμοθεωρία. Στην πρώτη, που τραβήχτηκε το 2003, απεικονίζονται Αμερικανοί στρατιώτες να προσπαθούν να ρίξουν το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Εχουν δέσει το άγαλμα με σχοινιά και χρησιμοποιούν ανυψωτικό γερανό για να τα καταφέρουν. Στη δεύτερη, που τραβήχτηκε χθες, Ελληνες διαδηλωτές έχουν δέσει με σχοινιά το άγαλμα του Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για την αμερικανική επέμβαση στη Συρία. Γερανό δεν είχαν, είχαν όμως αλυσοπρίονο. Ο Χουσεΐν έπεσε, ο Τρούμαν στέκει ακόμα όρθιος. Οπως και ο Τραμπ, που αποφάσισε την αεροπορική επιδρομή, όπως και ο Πούτιν, που είχε κάνει ακριβώς τα ίδια πριν από τρία χρόνια.

Τότε μάλιστα επτά χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία και η Γαλλία -οι χώρες, δηλαδή, που αποφάσισαν τώρα την αεροπορική επιδρομή- είχαν καταδικάσει τη ρωσική επίθεση με το αιτιολογικό ότι δεν θα έπληττε αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα ήταν στοχευμένη και στο τέλος θα ενίσχυε την αντίδραση και τον εξτρεμισμό στη χώρα.

Ολα αυτά βέβαια δεν ισχύουν στη δική τους περίπτωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις ερμηνεύουν και αποφασίζουν κατά το δοκούν. Τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι στην ουσία επίδειξη ισχύος και αγώνας για επικράτηση του ισχυρότερου, όπου δεν έχουν καμία θέση ούτε οι κανόνες Διεθνούς Δικαίου ούτε ο ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σε αυτό το άγριο παιχνίδι προσπαθεί να παραμείνει αμέτοχη και ουδέτερη, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό δεν γίνεται. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον, είναι όχι μόνο εγκλωβισμένη αλλά και διχασμένη ανάμεσα στη ρητορεία του κόμματος κατά των Αμερικανών και την πραγματικότητα της διακυβέρνησης.

Εκδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση και καταδικάζει τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, δηλαδή την αμερικανική επέμβαση. Βγάζει το ΥΠΕΞ ανακοίνωση και καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων, δηλαδή το καθεστώς Ασαντ. Ερχεται και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου οι 28 ΥπΕξ ομοφώνως, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εκφράζουν «την κατανόησή τους» για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, πάλι, το έπαιξε δίπορτο: Εγκάλεσε εξίσου ΗΠΑ και Ρωσία, αφήνοντάς τους όλους… άγαλμα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου