Όταν ο Τσίπρας έλεγε το 2015 «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

17/04/18 • 10:49 | UPD 17/04/18 • 14:56

Σήμερα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από κουστωδία υπουργών, γενικών γραμματέων, συμβούλων και μετακλητών, θα μιλήσει στη Ρόδο στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας γενναίος πολιτικός. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι θα απευθύνει ομιλία στο ίδιο ακροατήριο, στο οποίο 10 ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 μοίραζε απλόχερα υποσχέσεις τις οποίες όχι μόνο δεν τήρησε, αλλά έπραξε τα ακριβώς αντίθετα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αύξησε τον ΦΠΑ στα νησιά, επέβαλε τέλος διαμονής σε όλες τις τουριστικές μονάδες, μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ και καθιέρωσε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στις 15 Ιανουαρίου 2015 ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους Ροδίτες ότι «η τρόικα φεύγει και έρχεται η ελπίδα, ενώ δεσμευόταν ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ». Ξεκινούσε μάλιστα την ομιλία του με ένα θέμα της επικαιρότητας, το οποίο κατά «διαβολική σύμπτωση» απασχολεί και τώρα χιλιάδες πολίτες.

Ελεγε συγκεκριμένα τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι στον ομόλογό του Σαμαρά, τα ακόλουθα:

«Τι ακριβώς όμως κάνει ο κύριος Ραχόι στην Ισπανία και αναμένεται σύντομα να έχει την ίδια τύχη που σε λίγες μέρες θα έχει ο κύριος Σαμαράς στην Ελλάδα; Ξεσπιτώνει από τα σπίτια τους, από την πρώτη τους κατοικία, χιλιάδες Ισπανούς μεροκαματιάρηδες, ανθρώπους της μεσαίας τάξης, που έκαναν το λάθος να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες, πριν από τη κρίση, και τώρα δεν μπορούν πια να τα αποπληρώσουν.

Ποιον λοιπόν έφερε να τον υποστηρίξει ο κύριος Σαμαράς; Τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ισως με αυτόν το τρόπο να ήθελε υποσυνείδητα να συμβολίσει αυτό που περιμένει και τους Ελληνες, αν επανεκλεγεί και συνεχίσει την εφαρμογή των Μνημονίων.

Διότι οι πλειστηριασμοί απελευθερώθηκαν από 1ης/1 του 2015. Και οι δύο σχετικές τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή για παράταση της αναστολής καταψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Και τα κοράκια των distress funds είναι έτοιμα να πέσουν πάνω στους δανειολήπτες για να τους πάρουν τα σπίτια.

Αυτό είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη πατρίδα μας, κύριε Σαμαρά. Να επανεκλεγείτε και να αντιγράψετε το φίλο σας τον Ραχόι, πετώντας έξω από τα σπίτια τους, στο δρόμο, χιλιάδες χρεοκοπημένους δανειολήπτες. Αυτό θα αποτρέψει ο λαός μας με την ψήφο του, στις 25 Γενάρη.

Αυτό θα αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 26. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Τελεία και παύλα.

Και για όσους γνωρίζουν ισπανικά, έχω μια μονολεκτική απάντηση: Podemos».
Αυτά έλεγε το 2015 ο κ. Τσίπρας όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε θεσμοθετήσει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πει στους Ροδίτες ότι επί των ημερών του έγιναν πάνω από 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία. Οτι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν φέτος πάνω από 17.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και 60.000 έως το 2019. Οτι πλέον έχουν καθιερωθεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη σε τράπεζες και από τις επόμενες ημέρες και για οφειλές στο Δημόσιο, ώστε να μην μπορούν οι διάφοροι Λαφαζάνηδες να παρεμποδίσουν τη διαδικασία.

Οσο για τα κοράκια των distress funds, έχουν ήδη αναλάβει δράση καθώς τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν μεταβιβάσει δανειακά χαρτοφυλάκια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τους νησιώτες. Σε μία έξαρση αλαζονείας για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015 είχε πει το περίφημο «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα σε λίγες ημέρες με τη βοήθεια του λαού». Νομίζουμε ότι πλέον ο λαός κατάλαβε πλήρως τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Ο Σοσιαλισμός θέλει καλοπέραση

Δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι πάνω από 120 κομματικά στελέχη υπουργείων βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Ρόδο με αφορμή την πραγματοποίηση του περιφερειακού συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει ανασυγκρότηση και μάλιστα «παραγωγική». Εάν ήξεραν, δεν θα είχαν βυθίσει τη χώρα στην ύφεση τη διετία 2015-2016 και δεν θα είχαμε τη χαμηλότερη ανάπτυξη το 2017.

Ομως ο σοσιαλισμός απαιτεί θυσίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητη και ολίγη καλοπέραση. Ιδίως όταν οι κομματικές συνάξεις έχουν τον μανδύα κρατικής διοργάνωσης και το κόστος καλύπτεται από τον Προϋπολογισμό, όπως έγραψε χθες πρωτοσέλιδα η «Εστία». Είπαμε, αριστεροί είναι και όχι κορόιδα…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου