Η ώρα του Κλεισθένη

16/04/18 • 11:07 | UPD 16/04/18 • 11:07

Πρώτα ήταν ο Καποδίστριας, μετά ο Καλλικράτης και τώρα ο Κλεισθένης. Το έχουν μαράζι οι υπουργοί Εσωτερικών να βαφτίζουν τα νομοσχέδια για την τοπική αυτοδιοίκηση με ιστορικά ονόματα, θέλοντας να προσδώσουν ισάξιες διαστάσεις στο έργο τους.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Μόνο που ούτε ο Καποδίστριας ούτε ο Καλλικράτης ούτε ο Κλεισθένης μπορούν να διορθώσουν κάτι που φτιάχνεται εξ αρχής στραβό. Και τον Περικλή τον ίδιο να «επιστράτευαν» δεν θα τα κατάφερναν, διότι ρυθμίσεις κόντρα στη βούληση και τις ανάγκες των ίδιων των αιρετών της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει πολλές φορές αναφερθεί στο νομοσχέδιο που όλο έρχεται αλλά ακόμα στο δρόμο είναι. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες το περίμεναν πριν από το Πάσχα, το Πάσχα πέρασε, το νομοσχέδιο παραμένει προς επεξεργασία. Σε αντίθεση με τις συνεντεύξεις που δίνει ο υπουργός, λες και πρόκειται για εκδότη που κάνει προδημοσίευση του καινούργιου μπεστ σέλερ του. Το βασικότερο λοιπόν που διαφημίζει ο κ. Σκουρλέτης από το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη Ι (θα υπάρχει και ΙΙ, δηλαδή) είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές.

Για πολλούς αιρετούς αυτό σημαίνει ακυβερνησία και χάος στους δήμους. Ομως ο υπουργός έχει άλλη άποψη: «Η πιο ουσιαστική δικλίδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μίας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό», λέει (συνέντευξη στο ΑΠΕ/ΜΠΕ). Δηλαδή, η κυβέρνηση ποντάρει στην αλλαγή κουλτούρας και στις συνεργασίες μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων και περιμένει πως αυτό θα λειτουργήσει. Θα έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα καταφέρουν να συνεννοηθούν σύμβουλοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα…

Βέβαια, ο Κλεισθένης Ι έχει και άλλα που θα μας «θαμπώσουν» με τη δημοκρατικότητά τους. Οπως τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο γεν. γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης. Θα έχουν μάλιστα δεσμευτικό χαρακτήρα! Αν υποθέσουμε ότι αυτό θα ισχύει και για θέματα που άπτονται αποκρατικοποιήσεων ή μεγάλων επενδύσεων, τότε να προσδεθούμε γιατί οι αναταράξεις που έρχονται είναι μεγάλες.

ΥΓ.: Το σκηνικό χάους θα ολοκληρωθεί αν καθιερωθούν και οι λαΐκές συνελεύσεις που επιθυμούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως θα ‘λεγε και η Σαπφώ Νοταρά: Μπουρλότο!

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου