Οπως πάμε θα μας ξεπεράσει και η Βουλγαρία

15/04/18 • 15:43 | UPD 15/04/18 • 15:43

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την πορεία των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καθώς καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις στους βασικούς δείκτες ανάπτυξης, κατανάλωσης και ευημερίας. Με απλά λόγια, είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Οχι πως δεν το γνωρίζαμε. Το βιώνουμε καθημερινά στην τσέπη μας από την οικονομική αφαίμαξη στην οποία μας υποβάλλει η κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το αισθάνεται η αγορά που δεν μπορεί να κινηθεί λόγω της υψηλής φορολογίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Το εισπράττουν οι επενδυτές που έχουν αντικίνητρα για να φέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας.

Για να γίνει αντιληπτή και με αριθμούς η μεγάλη ζημιά που έχει κάνει στην οικονομία η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στο τέλος του 2014, δηλαδή με την κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα ηγείτο της ανάκαμψης στην ευρωζώνη, σημειώνοντας τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Στη διετία 2015-2016 βυθίστηκε στην ύφεση και το 2017 κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Εξίσου αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων που το 2014 αυξήθηκε σε 19.900 ευρώ και από τότε έχει παραμείνει στάσιμο, όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτεύχθηκε μεγάλη αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Οταν ακόμα και οι άλλες χώρες που πέρασαν από Μνημόνιο καλπάζουν με υψηλούς ρυθμούς, όπως η Ιρλανδία που σημειώνει ρεκόρ ανάπτυξης 5%, η οποία συνοδεύεται με αύξηση 3% στην κατανάλωση, ή η Πορτογαλία όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει ξεπεράσει τις 23.000 ευρώ, γίνεται κατανοητό γιατί οι Ελληνες δυστυχούν την ώρα που οι άλλοι λαοί ευημερούν. Και γιατί σε λίγο θα μας ξεπεράσουν ακόμα και η Ρουμανία με τη Βουλγαρία που τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς.

Ο Γιάννης Ευαγγελίδης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής