Προς επανάληψη του 2014…

12/04/18 • 10:48 | UPD 12/04/18 • 10:48

ΑΔΟΞΟ κι επίσημο τέλος έχει το κυβερνητικό αφήγημα-κατασκεύασμα περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας ευθέως για «μεταμνημονιακή παρακολούθηση», το… «σφύριξε και το έληξε». Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις προθέσεις των δανειστών, ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στα φληναφήματα περί «καθαρής εξόδου».

Ταυτοχρόνως η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΕΦΚΑ εξ αντικειμένου -και πέραν του εύρους των συνεπειών που θα υπάρξουν όταν γίνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης-δημιουργεί και δημοσιονομικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εξελίξεων τινάζει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό και αφήνει τον Α. Τσίπρα άφωνο, σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ αμηχανία του Δ. Τζανακόπουλου ήταν εξόχως χαρακτηριστική. Καθώς, εκτός από το «ξεφούσκωμα» του κεντρικού αφηγήματος, ανέδειξε και την αμηχανία για τα φιλολαϊκά βήματα που σχεδίαζε για «αντιπαροχή» η κυβέρνηση, αλλά τώρα συμπαρασύρονται στον γκρεμό της άφρονος και ανερμάτιστης ρητορικής της κυβέρνησης.

Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να πάρει το «πάγωμα» των νέων μειώσεων των συντάξεων από 1ης/1/2019 ή να προχωρήσει σε -σταδιακή έστω- αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενώ η παρουσία τελικά -όπως λένε οι πληροφορίες- του ΔΝΤ στη «μεταμνημονιακή παρακολούθηση» καθιστά πιο πιθανή την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου, από την επόμενη χρονιά κι όχι από το 2020.

ΑΛΛΑ και οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών στο προσχέδιο για τη μεταμνημονιακή «ολιστική» ανάπτυξη, που τους ενεχείρισαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, δεν ήταν ενθαρρυντικές για την κυβέρνηση. Κυρίως γιατί στο σχέδιο αυτό προεξοφλούνται τα «αντίμετρα», χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για την περίπτωση που απαιτηθεί να εφαρμοστούν μόνο τα προνομοθετημένα μέτρα. Εξαιτίας αυτών των αντιδράσεων, «έχουν ζώσει τα φίδια» την κυβέρνηση.

Καθώς αισθάνεται ότι αρχίζει να επαναλαμβάνεται η συμπεριφορά που είχαν οι δανειστές το 2014, όταν τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά. Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος της. Μετά από μια μακρά περίοδο υπερπροστασίας της από τους δανειστές, η ενδεχόμενη απόσυρση της εμπιστοσύνης των δανειστών από την κυβέρνηση Τσίπρα τη βρίσκει στην πιο αδύναμη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ. Κυρίως λόγω των Ελληνοτουρκικών και του Σκοπιανού, αλλά και της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας.

ΒΕΒΑΙΩΣ υπάρχει και η ανάποδη ανάγνωση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι της κυβέρνησης: Η εμπιστοσύνη των δανειστών αποσύρεται, όχι για να «ρίξουν» την κυβέρνηση, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται την πολιτική αδυναμία της, η οποία την καθιστά ήδη παρελθόν.

Δηλαδή όπως ακριβώς συνέβη και το 2014. Τότε πόνταραν στο μη αναστρέψιμο της δυναμικής που είχε δημιουργηθεί, «αγκαλιάζοντας» τον Α. Τσίπρα και μια κυβέρνηση που, ως νέα και «αριστερή», είχε απόθεμα κοινωνικής και πολιτικής ανοχής, ώστε να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα που απαιτούσε η τρόικα. Οπερ και εγένετο και μάλιστα με το παραπάνω.

Αν πράγματι, όπως φοβάται η κυβέρνηση κι επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες, οι δανειστές θεωρούν την κυβέρνηση σαν μια «κυβέρνηση σε αποδρομή», σ’ αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο -μεταξύ άλλων- η αδυναμία της να τηρήσει την «υπόσχεσή» της για γρήγορη λύση του Σκοπιανού. Μια «υπόσχεση» που δεν μπόρεσε να τηρήσει, όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί εδώ και αρκετούς μήνες είναι μια πολιτικά απομονωμένη και αδύναμη κυβέρνηση.

Ο «μάγκας» Βέττας

«Ο Καμμένος φορά στολή, δεν είναι… μπαλαρίνα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βέττας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω. Και για όποιον… δεν κατάλαβε, πρόσθεσε με το ανάλογο ύφος ότι «η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα με… μαγκιά»!…

Γέρνοντας από μαγκιά και χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη ν’ αποφύγει το σεξιστικό υπονοούμενο, ο «αριστερός» βουλευτής εμφανίστηκε πιο… Καμμένος και από τον Π. Καμμένο. Και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης της κόντρας του Μ. Μαξίμου με τον Π. Καμμένο… Θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η συμπεριφορά του Δ. Βέττα αν δεν προερχόταν από τον… Δ. Βέττα. Γιατί ο εν λόγω «μαχητικός» βουλευτής είναι τυπικό παράδειγμα φανατικού υποστηρικτή του οτιδήποτε, αλλά και του εντελώς αντιθέτου του.

Και μάλιστα με ύφος 100 καρδιναλίων, που όμως δεν μπορεί να κρύψει την ουσιαστική άγνοιά του. Είναι δηλαδή τυπικό δείγμα των 153, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους και τη μετριότητά τους υποβάθμισαν τον δημόσιο διάλογο και το επίπεδο της δημόσιας ζωής σε επίπεδο καφενείου. Με την ίδια άνεση που «έσκιζε» Μνημόνια και «τσάκιζε» τη διαπλοκή, τώρα κάνει εξωτερική και αμυντική πολιτική με «μαγκιές». Ο Δ. Βέττας είναι ένας από τους 153 + την κ. Μεγαλοοικονόμου…

Απευθείας από τα «υπόγεια του Μαξίμου»

Οσοι προσπάθησαν να βρουν διαφορά στα όσα λέει ο Κ. Μητσοτάκης κι έγραψε ο Α. Σαμαράς, για την ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών, απλώς αποκάλυψαν… άθελά τους από πού κατευθύνονται: από τα «υπόγεια του Μ. Μαξίμου». Τρία σχεδόν πανομοιότυπα δημοσιεύματα στην ανοιχτά φιλοκυβερνητική «ΕΦ.ΣΥΝ.», στο «Κουτί της Πανδώρας» του Κ. Βαξεβάνη και στη «Δημοκρατία», «ανακάλυψαν» το Μ. Σάββατο(!) «σύγκρουση» Σαμαρά-Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής.

Οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι κι «ένα βήμα πιο μπροστά» απ’ αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς έχει μιλήσει για την ανάγκη συνεργασιών, ακόμα κι αν η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη. Ωστόσο τα «υπόγεια του Μαξίμου» και τα πρόθυμα «καλώδιά» τους έκριναν ότι το ανύπαρκτο «θέμα» προσφέρεται, προκειμένου να εμφανιστεί «σπαρασσόμενη» η Ν.Δ.… Οπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του.

Σκληρή επίθεση Κεγκέρογλου στον Κουρουμπλή

Χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, όπως «ο αγύρτης Κουρουμπλής», αλλά και με πολιτικά αιχμηρότατο τρόπο, ο Β. Κεγκέρογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Π. Κουρουμπλή, με αφορμή τη δήλωση του υπ. Ναυτιλίας: « Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ευθύνη για ό,τι συνέβη στη χώρα, αφού δεν την παρέλαβε το 2009, αλλά χρεοκοπημένη το 2015»! Το 2009 ο κ. Κουρουμπλής ήταν στο… ΠΑΣΟΚ, γεγονός που εξόργισε τον κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος, εκτός από το χαρακτηρισμό «αγύρτης» που απέδωσε στον πρώην σύντροφό του, έριξε «μπηχτές» για τις στροφές του από την… «3η του Σεπτέμβρη» μέχρι το «σκίσιμο των Μνημονίων»…

Απορίες

1. Δηλαδή, κ. Βέττα, ο πρωθυπουργός και ο κ. Κουβέλης, που δεν φοράνε «παραλλαγής», είναι… μπαλαρίνες;

2. Από ποια μαγαζιά ψωνίζει ο κ. Κουρουμπλής και του λένε ότι είναι ήρεμοι και έχουν δουλειά;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου