Η μεγάλη απάτη εις βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων

12/04/18 • 10:33 | UPD 12/04/18 • 10:33

Hταν σχεδόν πριν από δύο χρόνια, στα τέλη Μαΐου του 2016, όταν η κυβέρνηση ολοκλήρωνε την περίφημη πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου που η ίδια δημιούργησε, υπέγραψε και ψήφισε. Τότε, η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επαίρονταν για το νέο ασφαλιστικό που μόλις είχαν ψηφίσει.

ΚΑΙ τι δεν έλεγαν για τον ΕΦΚΑ. Πως δημιούργησαν έναν υγιή και πλεονασματικό οργανισμό. Πως δεν θα χρειαστούν νομοθετικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό για δεκαετίες. Πως δεν θα μειωθούν ούτε οι κύριες ούτε οι επικουρικές συντάξεις. Πως θα υπάρξουν αντίμετρα για τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πως δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

ΤΑ είπαν… όλα. Με τέτοια αλαζονεία και προκλητικότητα, που δημιουργεί απορίες για το αν εξαπατούσαν εκ προμελέτης τους πολίτες ή αν είχαν πλήρη άγνοια για το «τέρας» που είχαν δημιουργήσει. Πάντως, για όποιο λόγο κι αν συνέβη, δεν άλλαξε το αποτέλεσμα, αυτό που βιώνουν ή θα βιώσουν στα επόμενα χρόνια συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι.

ΚΑΘΩΣ το ασφαλιστικό μετριέται από τους πολίτες σε ευρώ που λαμβάνουν ή πληρώνουν, η κατάρρευση της προπαγάνδας δεν άργησε να έρθει. Ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2016, όταν χιλιάδες συνταξιούχοι έκαψαν τα εκκαθαριστικά των μειωμένων επικουρικών έξω από το υπουργείο Εργασίας. Στη συνέχεια, και ενώ ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος πανηγύριζε γιατί τον «αποθέωναν» ασφαλισμένοι επειδή -κατ’ αυτόν- τους μείωσε τις εισφορές, δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες διαδήλωναν καθώς οι εισφορές τους είχαν εκτοξευθεί έως και πάνω από το 50% του τζίρου τους. Η τωρινή απόφαση του ΣτΕ ήρθε απλά ως κερασάκι στην τούρτα της κυβερνητικής αποτυχίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρέψει αναδρομικά τις παράνομα παρακρατημένες εισφορές υγείας. Ενώ, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, το Μαξίμου θα υποχρεωθεί σύντομα να επιστρέψει και άλλα αναδρομικά για λαθροχειρίες και παράνομα υπολογισμένες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές. Την ίδια ώρα, όσοι συνταξιοδοτούνται με το νόμο Κατρούγκαλου λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές που θυμίζουν περισσότερο φιλοδώρημα.

ΑΞΙΖΕΙ ακόμα να σημειωθεί πως τα αντίμετρα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 έρχεται και «κούρεμα» έως 18% σε όλες τις κύριες συντάξεις.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ απαιτείται μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το μηδέν. Ο νόμος Κατρούγκαλου, είτε λόγω αποφάσεων του ΣτΕ είτε λόγω πραγματικότητας, σε λίγο απλά δεν θα υφίσταται. Εχουν εκδοθεί εκατοντάδες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις για να εφαρμοστεί ένας νόμος που βασίζεται τόσο σε παραδοχές του… αέρα όσο και σε λανθασμένους μαθηματικούς τύπους.

ΤΩΡΑ, βέβαια, και ενώ συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι κλαίνε με μαύρο δάκρυ είναι πολύ αργά για πολιτικά δάκρυα από την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του απέτυχαν παταγωδώς να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Δημιούργησαν ένα νόμο – έκτρωμα. Κι όμως το 2016 κατήγγελλαν τον Ελεύθερο Τύπο και άλλα μέσα ενημέρωσης που αποκάλυπταν τη σαθρότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Εσπειραν ανέμους ψευδολογίας και θα θερίσουν θύελλες αντιδράσεων στις επερχόμενες κάλπες.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου