Eτοιμάζεται μεγάλο «κόλπο» στις τράπεζες

10/04/18 • 11:22 | UPD 11/04/18 • 10:05

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που ήδη βαρύνεται με τη σκανδαλώδη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έγινε σε τιμές-ψίχουλα υπέρ των ξένων επενδυτών, ετοιμάζεται για το τελειωτικό χτύπημα στο πιστωτικό μας σύστημα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Υπενθυμίζουμε τι έχει γίνει έως τώρα στις τράπεζες. Το Ελληνικό Δημόσιο έβαλε συνολικά 25 δισεκατομμύρια στους συστημικούς ομίλους το 2013 αποκτώντας το 57% των μετοχών τους. Το 2014 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου προσελκύοντας νέους επενδυτές ενώ οι εισροές καταθέσεων είχαν ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους θέση και οι μέτοχοι να επιστρέφουν χρήματα στο Δημόσιο.

Υστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, η περήφανη διαπραγμάτευση, οι εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το δημοψήφισμα, τα capital controls και το ξεπούλημα των τραπεζών, που σημειώθηκε με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, με μία πρωτοφανή απόφαση, εξαίρεσε από τη διαδικασία κεφαλαιοποίησης τους Ελληνες μετόχους και το Δημόσιο ενώ όρισε εξευτελιστικές τιμές για τους ξένους επενδυτές. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, για να συγκρίνουμε τιμές και καταστάσεις. Επί «Σαμαροβενιζέλων», το Ελληνικό Δημόσιο απέκτησε το 2013 πλειοψηφικά πακέτα σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank σε τιμές 4,29 €, 1,7 €, 0,44 € και 1,54 € αντιστοίχως. Επί Τσίπρα, οι αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν σε συνθήκες χρεοκοπίας με αποκλεισμό του Δημοσίου και υπέρ των ξένων funds στις ακόλουθες τιμές 0,02 €, 0,003 €, 0,04 € και 0,01 €.

Με άλλα λόγια, το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου οι τιμές με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους.

Αποτέλεσμα ήταν το Δημόσιο να χάσει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ και το μερίδιό του να μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκπροσωπεί το Δημόσιο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση Τσίπρα, περιορίστηκε ως εξής: Στη Eurobank το μερίδιο του ΤΧΣ μειώθηκε στο 2,7% (από 35% πριν από την αύξηση), στην Alpha Bank στο 11% (από 66%), στην Πειραιώς στο 26% (από 66,9%) και στην Εθνική στο 35% (από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση).

Τώρα όμως ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί το έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες που υποβάλλονται αυτή την περίοδο σε stress tests θα πρέπει να καταθέσουν και κεφαλαιακά πλάνα ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ και τον SSM για το εάν θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Το δέλεαρ, για τους ξένους μετόχους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του bankingnews.gr είναι να μην συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην περίπτωση που απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Ετσι το Ταμείο θα περιορίσει αισθητά τα ποσοστά του στις τράπεζες και αυτό θα είναι το μεγάλο κίνητρο για να συμμετάσχουν στη διαδικασία οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι ή να έρθουν νέοι.

Δηλαδή, το Δημόσιο, που δεν συμμετείχε στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου του 2015, θα σφυρίζει αδιάφορα και σε μία πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το κράτος δεν έχει χρήματα για να διεκδικήσει τη διατήρηση των μεριδίων του στο πιστωτικό σύστημα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Υπάρχει ένα διαθέσιμο υπόλοιπο άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρίτο Μνημόνιο, μόνο που η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να το ξοδέψει στις αγορές ομολόγων για να επιβεβαιωθεί η ακριβή θεωρία της «καθαρής εξόδου» αντί της φθηνότερης προληπτικής γραμμής.

Ωστόσο, η μη συμμετοχή του Δημοσίου σε αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένδειξη αποτυχίας. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η οικονομική της πολιτική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ισχυρή ανάπτυξη, θα έπρεπε να διεκδικήσει τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μελλοντικά κέρδη των τραπεζών και το κράτος να διατηρήσει το μερίδιό του στο πιστωτικό μας σύστημα.

Με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παρέδωσε το πιστωτικό σύστημα στα ξένα funds, τους επενδυτές δηλαδή που κάποτε ο Τσίπρας αποκαλούσε «κοράκια». Τώρα σχεδιάζεται η πλήρης εξαφάνιση του Δημοσίου από το πιστωτικό σύστημα, ώστε να επισφραγισθεί η απώλεια 25 δισεκατομμυρίων που έδωσαν οι φορολογούμενοι για να ενισχύσουν τις τράπεζες, αλλά τελικώς πριμοδότησαν τα «κοράκια» του κ. Τσίπρα…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου