Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε… Τσίπρα

07/04/18 • 08:26 | UPD 07/04/18 • 08:26

Ενα κουρασμένο, ξέπνοο και ηττημένο ασκέρι θυμίζει όλο και πιο έντονα η κυβέρνηση οδεύοντας προς την «έξοδο από τα Μνημόνια». Θυμίζει τους «Γενναίους του Μπρανκαλεόνε» στην Γ’ Σταυροφορία, οι οποίοι με μια ηρωική έφοδο θα έφερναν τη μεγάλη απελευθέρωση του «Χρυσόκαστρου».
Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο τυχαία επιλεγείς ιππότης Μπρανκαλεόνε είναι παντελώς αδέξιος και ανίκανος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην πορεία προς το «Χρυσόκαστρο». Με αποτέλεσμα, η εκστρατεία του, μαζί με δυο φτωχούς χωρικούς κι έναν κακομοίρη ληστή, που θα απελευθέρωναν την πόλη και αυτό θα τους απέφερε πλούτη, να καταλήξει σε ένα μεγαλειώδες και σαρκαστικό φιάσκο. Η κωμωδία του Μάριο Μονιτσέλι έχει αφήσει εποχή και ο τίτλος της χρησιμοποιείται στην ιταλική πολιτική ζωή, προκειμένου να περιγράψει «μια ανοργάνωτη ομάδα άχρηστων ανθρώπων»…

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ και η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, πολιτικά ρακένδυτη, τραυματισμένη και καταφανώς κουρασμένη, δείχνει να σέρνει τα βήματά της προς τον ανύπαρκτο στόχο, της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια. Ο πρωθυπουργός… Μπρανκαλεόνε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προσπάθησε να τονώσει το πεσμένο ηθικό του ημιδιαλυμένου «στρατού» του. Ακόμα και οι «βαθμοφόροι» του άτακτου στρατού δεν πιστεύουν ότι τον Αύγουστο μπορούν να πουν στην πολλάκις εξαπατημένη και εξουθενωμένη ελληνική κοινωνία ότι «σας βγάλαμε από τα Μνημόνια». Εξ ου και οι εντεινόμενες παραφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης. Αλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος και μόνο ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης, που ξέρουν από πρώτο χέρι τι υπάρχει μετά το κουρελιασμένο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», δεν μιλούν. Ή, όταν μιλούν, μιλούν με γρίφους. Οι οποίοι υπαινίσσονται ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν ν’ αλλάξουν, με βάση την ισχυρή εποπτεία που θα συνεχιστεί και τις δεσμεύσεις που ζητούν οι δανειστές.

ΗΔΗ ΑΠΟ το Βερολίνο πληθαίνουν και εντείνονται οι φωνές ότι ακόμα και η ελάφρυνση του χρέους «θα απαιτεί μεταρρυθμίσεις». Το δε ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως ξεκάθαρες τις θέσεις του, ζητώντας την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, μαζί με τις νέες μειώσεις των συντάξεων.

Η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ που επιχειρεί ο πρωθυπουργός… Μπρανκαλεόνε βρίσκει τα υπολείμματα του «καραβανιού» σε κακή κατάσταση. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκπονείται σχέδιο, ώστε μετά το Πάσχα να «αναστηθεί» το αφήγημα της «καθαρής εξόδου». Δεδομένου ότι δεν έχει απομείνει κανένα άλλο αφήγημα, μετά το πολιτικό ναυάγιο της Novartis και της σκανδαλολογίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν και τα μηνύματα και οι ενδείξεις ότι αυτή τη φορά δεν θα έρθει το «ιππικό» απ’ έξω. Το «Χρυσόκαστρο» πρέπει να το «πάρουν» μόνοι τους οι εξουθενωμένοι και ηττημένοι «Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε». Κάτι που είναι αδύνατον για μια κυβέρνηση χωρίς απόθεμα αξιοπιστίας, χωρίς δυνάμεις, χωρίς ηθικό και χωρίς «όπλα».

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, δεν είναι η ήττα με τη μικρότερη δυνατή διαφορά, όπως ήταν μέχρι πρότινος. Ο νέος στόχος είναι να αποτραπεί η αυτοδυναμία της Ν.Δ. Ενας στόχος που από μόνος του αποπνέει ηττοπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι όχι να επιχειρήσει να ανακτήσει δυνάμεις, αλλά να φθαρούν παντοιοτρόπως η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η ανάκτηση δυνάμεων προϋποθέτει ισχυρό αφήγημα ή ισχυρό δίλημμα. Ο άτακτος στρατός του Μπρανκαλεόνε δεν έχει αφήγημα ούτε μπορεί να θέσει ισχυρό πολιτικό δίλημμα, το οποίο να αντέχει σε σοβαρή συζήτηση. Γι’ αυτό, ανεμίζοντας σκισμένες σημαίες, θα κάνει το μόνο που μπορούν να κάνουν άτακτοι σε υποχώρηση: «Αντάρτικο»…

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ αναθεώρησης του Συντάγματος είναι απολύτως προφανής. Στο Σύνταγμα υπάρχουν πολλές διατάξεις που είναι αντικειμενικά ξεπερασμένες κι άλλες που προσβάλλουν ευθέως τη νοημοσύνη των πολιτών. Πιο χαρακτηριστικός είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Κανένα κόμμα δεν υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Το αντίθετο μάλιστα.

ΩΣΤΟΣΟ υπάρχει ένα σχεδόν ανυπέρβλητο πρόβλημα στην υπάρχουσα Βουλή, που την καθιστά ακατάλληλη να σηκώσει το βάρος της επιβεβλημένης αναθεώρησης. Είναι μια Βουλή κατωτάτου επιπέδου, γεμάτη τυχάρπαστους βουλευτές μερικών χιλιάδων ή και εκατοντάδων ψήφων. Είναι η χειρότερη Βουλή που έχει υπάρξει μεταπολιτευτικά. Είναι επίσης μια Βουλή, στην οποία την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις που αποδεδειγμένα δεν έχουν κανένα σεβασμό στο Σύνταγμα και τους θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Χ.Α. -παρά τις επιμέρους διαφορές τους- είναι κόμματα που έχουν στο πολιτικό DNA τους την αντιθεσμική συμπεριφορά. Επανειλημμένως έχουν αποδείξει ότι δεν σέβονται τη διάκριση των εξουσιών. Συχνά δεν κρύβουν ότι η κατάληψη της εξουσίας και όχι της κυβέρνησης είναι ο απώτερος στόχος τους. Αντίληψη που οδηγεί στην ταύτιση του κράτους με το κόμμα και τούμπαλιν.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ και ύστερα από τρία χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η φράση του «φρέσκου» τότε Αλ. Τσίπρα, «θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», ακούγεται πλέον, μόνο σαν κακόγουστο ανέκδοτο. Γι’ αυτό και αποκτούν νόημα οι δηλώσεις του Π. Πολάκη ή της Μπ. Μπαζιάνα ότι «κερδίσαμε την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε την εξουσία». Κι αυτά να λέγονται, όταν γίνονται «σουρωτήρι» οι νόμοι και το Σύνταγμα, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί κομματικό κράτος και να ελεγχθούν όλοι οι μηχανισμοί εξουσίας. Γι’ αυτό στήνεται η νέα διαπλοκή. Γι’ αυτό συνέβη και το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες. Γι’ αυτό και επιχειρείται σε σειρά κρίσιμων θεμάτων να βρεθούν «κόλπα» και «παραθυράκια» για παράνομες και εξωθεσμικές «διευθετήσεις».

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν να γίνει μια τόσο σοβαρή συζήτηση, που να καταλήξει σε μια προωθητική αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν ο βασικός και πλειοψηφών συνομιλητής είναι δεδηλωμένος αντίπαλος των θεσμών;

«Καραμανλικοί» ερήμην Καραμανλή

Μεγάλη ενόχληση έχουν προκαλέσει στην πλατεία Μαβίλη η νευρική κινητικότητα ορισμένων που αυτοπλασάρονται ως εκπρόσωποι του «καραμανλισμού» και τα δημοσιεύματα που οι ίδιοι τροφοδοτούν. Σύμφωνα με τα οποία «στήνεται» νέο κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ., με την εμφανή ή αφανή στήριξη των «καραμανλικών». Ολως τυχαίως, τα περισσότερα από αυτά τα δημοσιεύματα βρίσκουν φιλοξενία σε κραυγαλέα φιλοκυβερνητικά έντυπα ή sites.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οργή του Κ. Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει τη δυσφορία του στους «πρόθυμους μπιζιμπόντηδες». Και ιδιαίτερα στους πιο «υπερκινητικούς» εξ αυτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο προσφάτως διαγραφείς από τη Ν.Δ. Ευ. Αντώναρος.

Πανηγυρίζοντας την οπισθοδρόμηση!

Τους εναγκαλισμούς και τους πανηγυρισμούς Τσίπρα-Καμμένου πάνω στην εξέδρα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 θυμίζουν οι χέρι χέρι πανηγυρισμοί του Χρ. Σπίρτζη με τον Θ. Λυμπερόπουλο για την προσωρινή (;) αναστολή υπηρεσιών της Uber στην Αθήνα. Μαζί πανηγύρισαν τη νίκη του συντεχνιασμού και του κρατισμού. Και μαζί το «κυνήγησαν» μέχρι να το «διώξουν». Χωρίς καμία επαφή με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και αποθεώνοντας τον παλαιοκομματικό συνδικαλισμό-συντεχνιασμό, αντάλλαξαν και όρκους πίστης. Με τον πρόεδρο της μειοψηφίας των ταξιτζήδων να δηλώνει: «Δικαιοσύνη στην οικονομία και δικαίωση της εργασίας επεδίωξε -και το πέτυχε- μόνο η κυβέρνηση. Ουδείς από τα υπόλοιπα κόμματα. Κι αυτό δεν το ξεχνάμε…».
Ο κ. Λουράντος πάντως, που είχε κάνει εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ τα φαρμακεία, το φυσάει ακόμα και δεν κρυώνει…

500 άνθρωποι τζάμπα στην ανεργία

Το Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε την Eldorado Gold στη διαμάχη που είχε με την κυβέρνηση. Η ιδεοληψία και η εμμονικότητα της κυβέρνησης υπέστησαν μια ακόμα δικαστική ήττα. Ομως 500 άνθρωποι και οι οικογένειές τους υπέστησαν χωρίς λόγο το ζόφο της ανεργίας. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα και οι εμμονές των υπουργών της ήθελαν «βεντέτα» για να δικαιολογήσουν την «αριστερή» ρητορική τους. Ή, κατά άλλους, για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα στην περιοχή. Ο,τι κι αν είναι δεν φταίνε τίποτα οι 500 οικογένειες-θύματα. Ούτε βεβαίως και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας…

Η άλλη εκδοχήτων ιδιωτικοποιήσεων

Η κυβέρνηση, που ξεπούλησε με προθυμία τα πάντα, υποθηκεύοντας για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία, δαιμονοποιεί τώρα τις… ιδιωτικοποιήσεις. Προσπαθεί να τις καταστήσει συνώνυμο των… απολύσεων κι έτσι εμμέσως να «χτυπήσει» τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πέραν, όμως, του «ιδεολογικού» στοιχείου και της κραυγαλέας αντίφασης -να ασκεί τέτοια κριτική η κυβέρνηση που κυριολεκτικά ξεπούλησε, π.χ., τον ΟΣΕ- η τακτική της κυβέρνησης αποκαλύπτει και την άγνοιά της. Οπως έδειξαν τα στοιχεία με αφορμή την 6ήμερη λειψυδρία στη Θεσσαλονίκη, το 30% του νερού «χάνεται» λόγω διαρροών από το απαρχαιωμένο δίκτυο της ΕΥΑΘ. Οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι προφανώς αδυνατούν να καταλάβουν ότι, π.χ., με την εξοικονόμηση αυτού του 30% του νερού, μπορεί να πέσει η τιμή του!

Η αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν είναι μόνο θέμα «ιδεολογίας» και κρατισμού. Είναι και θέμα αντίληψης…

«Fake news» και για την εγκληματικότητα

Ηταν μόλις πριν από 5 μήνες, τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο Αλ. Τσίπρας, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ανομία και την εγκληματικότητα, αράδιαζε ένα σωρό «στοιχεία» για να αποδείξει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ζούμε περίπου «σ’ έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο». Βέβαια, 5 μήνες μετά, ο κ. Τόσκας κατέληξε στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα. Αλλά και τα στοιχεία που είχε χρησιμοποιήσει τότε ο πρωθυπουργός αποδεικνύονται ψεύτικα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2017 -μεταξύ άλλων- αυξήθηκαν: Κατά 70% οι κλοπές μοτοποδηλάτων, κατά 29% οι ληστείες σε καταστήματα, κατά 17% οι ληστείες σε ΕΛΤΑ, κατά 130% οι ληστείες σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ, κατά 13% οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ, κατά 58% οι κλοπές μοτοσικλετών, κατά 14% οι ληστείες σε δημόσιο χώρο, κατά 12% οι κλοπές Ι.Χ.

Αλλά για τον Αλ. Τσίπρα προφανώς δεν έχουν σημασία αυτά. Σημασία έχει τι λέει, όσο ψέματα κι αν είναι αυτά που λέει.

Σοβαρότης υπό το… μηδέν!

Τη Μεγάλη Τετάρτη, από την Ικαρία, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι «εντός των προσεχών ημερών» θα ενισχυθούν ο Εβρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 7.000 στρατιώτες. Μια μέρα μετά (!), τη Μ. Πέμπτη, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με «διαρροή» του στο ΑΠΕ, διαψεύδει τον πολιτικό του προϊστάμενο, δηλαδή τον… υπουργό Εθνικής Αμυνας! Οχι, λέει, αυτές οι μετακινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ε.Δ. που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και «συνεχίζεται σε βάθος χρόνου»…

Προφανώς, επειδή αυτό που είπε ο Π. Καμμένος δεν λέγεται δημοσίως, ανώτατοι αξιωματικοί τού επεσήμαναν το μεγάλο λάθος -και μάλιστα σε συνθήκες έντασης με την Τουρκία- και έτσι προτιμήθηκε το… άδειασμα του υπουργού. Σοβαρότητα υπό το μηδέν…

ΕΙΠΑΝ

Δ. ΓΑΚΗΣ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν υπάρχουν κατασχέσεις, αλλά αφαίρεση χρημάτων από λογαριασμούς».

Σοβαρή υποψηφιότητα για το top 5 της κοτσάνας της 3ετίας και μάλιστα με πολύ σκληρό ανταγωνισμό…

Ν. ΤΟΣΚΑΣ Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο».

Ορθόν. Τι να κάνετε κι εσείς… Δεν παίρνετε έναν υπνάκο ακόμα;

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
«Μόνο η Ν.Δ. λέει ότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα είναι καθαρή».

Ποιος άλλος, εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., λέει ότι η έξοδος θα είναι «καθαρή»; Ολα καλά;

ΑΠΟΡΙΕΣ

1.
Μπορείς να δημιουργήσεις διαστημική υπηρεσία, αν δεν μπορείς να λειτουργήσεις ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

2.
Κρατισμός και κοκκινόχρωμα Uber alles;

3.
Ποιος δικαστικός λειτουργός, με εμπλοκή στη Novartis, παραπονείται στην κυβέρνηση ότι δεν έχει επαρκή στήριξη;

4.
Οι S400 του «ομόδοξου ξανθού γένους» σκοτώνουν και ορθοδόξους;

 

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής