Πλαστικές σακούλες και αναπάντεχες συναντήσεις

06/04/18 • 11:42 | UPD 06/04/18 • 11:42

Δεν ήταν πολλά. 220 κοτόπουλα μοιράστηκαν στις πιο φτωχές ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως στα Κάτω Πατήσια και στον Βοτανικό, ως βοήθημα εν όψει του Πάσχα από το ΚΕΣΟ, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ομως για τις οικογένειες οι οποίες τα έλαβαν ήταν πολύτιμα. Οπως πολύτιμα ήταν και τα παξιμάδια, τα γλυκά και οι χυμοί που πρόσφεραν οι νέοι της Αποστολής στους άστεγους στους δρόμους της Αθήνας. Αντίστοιχες κινήσεις, με περισσότερα ή λιγότερα τρόφιμα, με ρούχα και κουβέρτες, με παιχνίδια για τα παιδιά, με φάρμακα για τους ηλικιωμένους, γίνονται σχεδόν καθημερινά από τους φορείς της Εκκλησίας. Συνήθως δεν καταγράφονται από τα Μέσα, που προτιμούν τους τελικούς απολογισμούς του φιλανθρωπικού έργου με τα εντυπωσιακά νούμερα και τα έσοδα-έξοδα φαρδιά- πλατιά στους τίτλους. Είναι, όμως, αυτά τα μικρά που τελικά φτιάχνουν τα μεγάλα.

Αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα η Εκκλησία μπήκε στο μάτι του κυκλώνα από δηλώσεις εκπροσώπων της που με ακραίο λόγο στιγμάτισαν και πρόσβαλαν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Μία αντίδραση στο κήρυγμα μίσους είναι να το καταδικάσεις ξεκάθαρα και χωρίς «αλλά». Υπάρχει, όμως, και μια άλλη αντίδραση, ίσως πιο αποτελεσματική. Αρκεί να στρέψεις το ενδιαφέρον σου στο κήρυγμα αγάπης. Οχι αυτό που «ξεχειλίζει» στους λόγους από άμβωνος και στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά εκείνο που κρύβεται στις καθημερινές στιγμές προσφέροντας παρηγοριά απέναντι στο μίσος, τη βία, την παρακμή και τον κοινωνικό ρατσισμό. Αυτό που ενώνει, αντί να χωρίζει ανθρώπους.

Ενα τέτοιο μήνυμα ήταν η παρουσία πριν από μερικές ημέρες του μητροπολίτη Φιλίππων, Στέφανου, στη Θεία Λειτουργία των Καθολικών στον Αγιο Παύλο της Καβάλας. «Καλώς ήρθατε. Ανοιξε η καρδιά μου! Η έλευσή σας είναι η καλύτερη προετοιμασία για το Πάσχα. Στο κήρυγμά μου μιλούσα για την αγάπη του Θεού, και ιδού: Ανθρωποι που πιστεύουν σε λίγο διαφορετικά πράγματα συναντώνται στον ίδιο χώρο!», ήταν τα πρώτα λόγια του καθολικού Αρχιεπισκόπου, που δεν έκρυψε την έκπληξη και τη συγκίνησή του από την επίσκεψη του ορθόδοξου ποιμενάρχη.

Αποτελεί επιλογή, ειδικά αυτές τις άγιες ημέρες, να στρέφεις το βλέμμα σου σε τέτοιες κινήσεις. Στις πλαστικές σακούλες που κρύβουν μέσα τους κοτόπουλα και στις αναπάντεχες συναντήσεις. Καλή Ανάσταση.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου