Ο κατά ΣΥΡΙΖΑ… επιτυχημένος

05/04/18 • 09:51 | UPD 05/04/18 • 09:51

ΤΟ ΝΑ σε χαρακτηρίζει «επιτυχημένο υπουργό» κάποιος κραυγαλέα αποτυχημένος υπουργός σαν τον Γ. Κατρούγκαλο, δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή. Εκτός ίσως αν πρόκειται για κάποιον παταγωδώς αποτυχημένο, σαν τον Ν. Τόσκα. Οπότε πρόκειται για έκφραση «αλληλεγγύης αποτυχημένων».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΩΣΤΟΣΟ, δεν παύει να είναι εντυπωσιακή η συμπεριφορά κυβερνητικών στελεχών. Τα οποία ή έχουν ολοκληρωτική απώλεια επαφής με την πραγματικότητα ή έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ ώστε να αισθάνονται ότι μπορούν να «δουλεύουν» κατάμουτρα τους πολίτες. Μεταξύ αυτών και όσους τους τίμησαν με την ψήφο τους. Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει -χωρίς ν’ αποκλείεται ο συνδυασμός των δύο- είναι εξόχως προκλητικό και προσβλητικό. Αφού υποδηλώνει -αν δεν… δηλώνει- βαθιά υποτίμηση στη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του πολίτη. Κι αυτή η συμπεριφορά να προέρχεται από ανθρώπους εγνωσμένης, πια μικρής νοητικής ικανότητας!

Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Γ. Κατρούγκαλου στον Ν. Τόσκα μπορεί να είναι ένα ακόμα «παράσημο» για τον «τεθωρακισμένο υπουργό», αλλά αντικειμενικά δεν είναι κάτι που θα προκαλούσε ικανοποίηση σ’ έναν άνθρωπο με σώας τας φρένας και στοιχειώδη αυτοεκτίμηση. Γιατί ο κ. Κατρούγκαλος διεκδικεί θέση στην ιστορία ή σαν «πολιτική καρικατούρα» με σηκωμένα τα μανίκια στα τραπεζάκια της πλατείας των αγανακτισμένων ή σαν ο «σφαγέας των συντάξεων». Ο άνθρωπος που κατάντησε φιλοδώρημα τις συντάξεις εκατομμυρίων ανθρώπων κι έκανε εφιάλτη την καθημερινότητα των συνταξιούχων. Περιποιεί τιμή να σε χαρακτηρίσει «επιτυχημένο» ένας τόσο αποτυχημένος; Προφανώς, αν είσαι Ν. Τόσκας, ναι.

ΑΛΛΩΣΤΕ, η συνταγή με την οποία πορεύεται και αυτοσυντηρείται η τρέχουσα κυβέρνηση είναι το καθολικό κατέβασμα του πήχυ. Φτωχοποίηση, αναξιοκρατία, μετριοκρατία και ισοπέδωση προς τα κάτω. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα πρώτα «ιδεολογικά μέτωπα», που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μέτωπο με την αριστεία. Κι ήταν μια καταστροφική μεν επιλογή, αλλά αρκετά ευφυής για την αυτοσυντήρησή του.

Το μεγαλείο και η αποτελεσματικότητα αυτής της συνταγής διαπιστώνεται αν πλαισιωθεί και από τα επικοινωνιακά εργαλεία που την υποστήριξαν: «Πόσο χειρότερο μπορούν να γίνουν τα πράγματα» – «κι εσείς τι κάνατε 40 χρόνια». Και δίπλα παραταγμένο το «τάγμα του παραλογισμού»: Οποια κριτική κι αν ασκείτο, οι απαντήσεις σταθερές κι προκλητικά… ακαταλόγιστες. «Siemens», «φορολογικοί παράδεισοι», «λίστα Λαγκάρντ ή Μπόγιαρνς», «Μαρέβα» και εσχάτως «Novartis». Τι κι αν τίποτα απ’ όλα αυτά δεν οδηγήθηκε σε «γίδα»; Η δοκιμασμένη γκεμπελική συνταγή «πες, πες, πες, κάτι θα μείνει», αποδείχθηκε εν μέρει αποτελεσματική.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ του παραμικρού δισταγμού να υποστηριχθεί κυριολεκτικά το οτιδήποτε ή να λεχθεί η μεγαλύτερη κοτσάνα με τη μεγαλύτερη άνεση και «φυσιολογικότητα», είναι το «κρίσιμο μέγεθος» για την «επιτυχία». Πρέπει να είναι κάποιος Γάκης ή Τσιρώνης για να μπορέσει να εκστομίσει ότι δεν γίνονται κατασχέσεις αλλά… αφαιρέσεις! Και πρέπει να είναι κάποιος Τόσκας για να κολακευτεί επειδή ένας Κατρούγκαλος τον θεωρεί «επιτυχημένο»…

Η αριστερή «μικρολαμογιά»

Είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραττε παρανόμως επί 22 χρόνια τη σύνταξη του πατέρα της. Δηλαδή υπεξαιρούσε δημόσιο χρήμα. Κι αντί να τιμωρηθεί… επιβραβεύτηκε!

Διορίστηκε διοικήτρια στο Νοσοκομείο Θώρακος Πατρών. Κι όταν το νοσοκομείο αυτό καταργήθηκε κι ενσωματώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, η κυρία παρέμεινε διοικήτρια. Προφανώς για να μην χάσει τον παχυλό μισθό και επιστρέψει στη σύνταξη που είχε ως συνταξιούχος! Κι όχι μόνο αυτό. Αντί να τιμωρηθεί για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, που εν γνώσει της εισέπραττε (περίπου 100.000 ευρώ), της έγινε χαριστική ρύθμιση ώστε να της παρακρατούνται… 266 ευρώ το μήνα! Θα ξεχρέωνε, δηλαδή, σε καμιά 50αριά χρόνια. Με την ηλικία που είχε προφανώς το προσδόκιμο ζωής που της αναγνωρίστηκε ξεπερνά τα 110-120 χρόνια… Και τι είναι αυτό μπροστά σε μια …Siemens ή σε μια… Novartis θα αντιτείνει η «αριστερή ηθική» της ποσοτικοποίησης.

Οντως, υπάρχουν δύο διαφορές: Το «στέλεχος» «πιάστηκε στα πράσα» με τα 100 χιλιάρικα στην τσέπη και τον υψηλό μισθό της διοικήτριας καταργημένου νοσοκομείου. Αποτελεί τρανταχτό -και όχι μοναδικό, αντιθέτως…- παράδειγμα της «μικρολαμογιάς» που έχει κάνει «ντου» στο κράτος. Απολαμβάνοντας τα «λάφυρα» της εξουσίας.

Κίνδυνος για το οικονομικό κλίμα

«Ιδιαίτερη προσοχή για τα αποτελέσματα των εθνικών λογαριασμών στο β’ τρίμηνο του έτους» και «στην υψηλή μηνιαία πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, από 104,3 στις 99,8 μονάδες», συστήνει στο 245ο τεύχος της έκδοσης «7 ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» η Eurobank. Οπως σημειώνει, αυτή η πτώση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014! Οι εκτιμήσεις που γίνονται συνεκτιμούν και τα δεδομένα που βρίσκονται μπροστά: stress tests, ελάφρυνση χρέους, ολοκλήρωση 4ης αξιολόγησης κι εμμέσως την ύπαρξη ή όχι πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, μετά το τέλος του προγράμματος.

Εχουν ξεφύγει…

Εχουν ξεφύγει από το ήδη επικίνδυνο επίπεδο της διγλωσσίας οι διαφορετικές φωνές που εκπέμπονται από τους δύο υπουργούς-συγκατοίκους στο ΥΕΘΑ. Χθες, ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για «παράνομη κράτηση» των 2 Ελλήνων αξιωματικών και την καταβολή «κάθε προσπάθειας» να επιστρέψουν. Αντιθέτως, ο πολιτικός προϊστάμενός του, Π. Καμμένος, μίλησε πάλι για «ομήρους». Κι όχι μόνο αυτό. Προκάλεσε ευθέως την Τουρκία «αν έχουν κότσια, ας τολμήσουν ν’ αμφισβητήσουν έστω ένα χιλιοστό» ελληνικού εδάφους. «Τα παιδία παίζει» και μάλιστα, «εν ου παικτοίς». Ολα μαζί.

Απελπισίο με Novartis;

Κι ενώ οι περισσότεροι από τους 10 πολιτικούς έχουν δεχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους, η εισαγγελέας Διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση Novartis, έδωσε εντολή ν’ ανοίξουν οι λογαριασμοί των 10 πολιτικών και 26 συγγενικών τους προσώπων. Είναι άγνωστο αν έχει προκύψει κάποιο νέο στοιχείο που να δικαιολογεί την κίνηση της κ. Τουλουπάκη, ή αν πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού. Κοντός ψαλμός αλληλούια… Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον Γ. Στουρνάρα να καταθέσει μηνύσεις εναντίον των ανώνυμων μαρτύρων, αφήνοντας σαφείς αιχμές και κατά της κ. Τουλουπάκη…

Απορίες

1. Αραγε, υπάρχει μία περίπτωση στο τρισεκατομμύριο ο Α. Τσίπρας να πιστεύει αυτά που λέει;

2. Όταν οι Τούρκοι λένε ότι έχουν την δική τους Σαντορίνη, εννοούν κάτι σαν τον δικό μας Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου