Μια όχι και τόσο απλή και καθαρή αλήθεια

04/04/18 • 11:00 | UPD 04/04/18 • 14:44

Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης

Λίγες μέρες πέρασαν από τη μέρα που σύμφωνα με το έθιμο οι άνθρωποι λένε αθώα ψέματα για να διασκεδάσουν. Στις όχθες του ρου της ιστορίας όμως έχουν ξεβραστεί στο πέρασμα των χρόνων εκατομμύρια θύματα από ψέματα τα οποία δεν ήταν πάντοτε αθώα.

Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης

Λίγες μέρες μετά την ημέρα που πρέπει να μας θυμίζει τι είναι η σημερινή κυβέρνηση τις υπόλοιπες τριακόσιες εξήντα τέσσερις ημέρες του χρόνου είναι καλό να ανατρέξουμε τόσο ιστορικά όσο και ρεαλιστικά στο παρελθόν προκειμένου να καταλήξουμε στο αναγκαίο συμπέρασμα πως τα μεγάλα ψέματα προκάλεσαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Ενας από τους μεγαλύτερους ψεύτες της οικονομίας όλων των εποχών θεωρείται ο Μπέρνι Μάντοφ. Και αν το όνομα δεν σας θυμίζει τότε πρέπει να σας θυμίσει ο ελληνιστί τίτλος της σχετικά πρόσφατης ταινίας, «Ο Μάγος των Ψεμάτων», στην οποία τον εν λόγω «κύριο» υποδύθηκε ο Robert De Niro. Στο διά ταύτα, λοιπόν, ο Μπέρνι Μάντοφ το 1960 ίδρυσε με ένα κεφάλαιο 5.000 χιλιάδων δολαρίων τη χρηματιστηριακή Βernard Μadoff Ιnvestment Securities. Χρόνια αργότερα έγινε πρόεδρος του Nasdaq, του χρηματιστηρίου υψηλής τεχνολογίας.

Η φήμη του ότι ήταν καλός επενδυτής ήταν μαγνήτης για μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι του εμπιστεύονταν τα λεφτά τους. Αντί όμως να τα επενδύσει τα κρατούσε ο ίδιος και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια των καινούργιων για να ξεπληρώνει τους παλιούς και έτσι κατάφερνε να κλέβει από τους πελάτες του τεράστια ποσά. Η οικονομική κρίση αποκάλυψε την απάτη του Μάντοφ το 2008, στοιχίζοντας στην αγορά και στους πελάτες του εκατομμύρια δολάρια.

Στη δική μας περίπτωση τώρα ο πρωθυπουργός μιας χώρας σε κρίση διεκδικεί επίμονα και επάξια τον τίτλο του Μάντοφ εμφορούμενος από τη λογική ψέμα στο ψέμα. Πιο πρόσφατο το παράδειγμα αυτό του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου του Λαυρίου, στο οποίο διεμήνυσε πως: «Σε λίγους μήνες βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια». Το μνημειώδες οικονομικό ψέμα δεν είναι μόνο ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια, είναι ότι τα βάζει όλα μαζί σε ένα καλάθι. Στον πόλεμο ψεμάτων που έχει εξαπολύσει ο σημερινός πρωθυπουργός το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν Μνημόνια, Μνημόνιο υπάρχει και αυτό είναι το 3ο και αχρείαστο Μνημόνιο, αποτέλεσμα της 6μηνης καθυστέρησης που προκάλεσε η «περιφανή» διαπραγμάτευση υπαιτιότητα της σημερινής κυβέρνησης και κανενός άλλου.

Προς αποκατάσταση του θύματος που απαντάει στο όνομα αλήθεια, λοιπόν, τα Μνημόνια έληγαν τον Φεβρουάριο του 2015. Η χώρα έβγαινε πραγματικά από τα Μνημόνια τον Φεβρουάριο του 2015! Ξεκάθαρα πράγματα, η σημερινή κυβέρνηση όμως λόγω της ανεύθυνης και ερασιτεχνικής στάσης της, η οποία αναπτύχθηκε στη βάση μιας ψευτομαγκιάς, φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών ένα Μνημόνιο που φέρει αποκλειστικά και μόνο την υπογραφή της. Και όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση προεξάρχοντος του πρωθυπουργού προσπαθεί μανιωδώς, με τη μέθοδο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, να πετύχει να μετατρέψει το επαναλαμβανόμενο ψέμα για την έξοδο από τα Μνημόνια και την έξοδο στις αγορές σε απλή και «καθαρή» αλήθεια, εγώ κάπου εδώ θυμάμαι ότι η «απλή και καθαρή αλήθεια» είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου