Τα παλικάρια… της φακής

04/04/18 • 10:54 | UPD 04/04/18 • 14:44

Γράφει η Αννα Παναγιωταρέα

Ηταν τόσο… ανεξέλεγκτα οργισμένος ο πρωθυπουργός, ώστε να επιτρέψει να εκδοθεί από το Μαξίμου η δήλωση περί Ερντογάν-«σουλτάνου», πόρρω απέχουσα της διπλωματικής γλώσσας;

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Αυτού του είδους οι δηλώσεις θεωρούνται συνήθεις για παράγοντες κουμπουροφόρους ποδοσφαιρικών σωματείων, αλλά από γραφεία πρωθυπουργών μάλλον αδόκιμες.

Αν στο Μαξίμου έχει απομείνει έστω ένας που δεν λέει στον Αλέξη Τσίπρα, ολημερίς, πόσο σπουδαίος, πόσο μάγκας είναι και πόσο τον λατρεύει ο «λαός του», θα του απεκάλυπτε ότι ο χαρακτηρισμός του προέδρου της Τουρκίας προκάλεσε μάλλον αλγεινές εντυπώσεις. Οταν κρατούνται δύο Ελληνες αξιωματικοί, πάνω από μήνα, στις φυλακές της Αδριανουπόλεως, η ένταση που προκαλείται από ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς ελάχιστα ωφελούν στην υπόθεσή τους.

Υποθέτω ότι βλέποντας ο Αλέξης Τσίπρας τα ποσοστά αποδοχής του από τους πολίτες να καταβυθίζονται, αποφάσισε να παίξει το χαρτί του υπερεπαναστάτη, που έλεγε και ο Χαρίλαος όταν ήθελε να χαρακτηρίσει κάποιον που «έκανε πολύ κακό για το τίποτε». Πιθανόν να νόμιζε ότι οι πατριώτες θα συγκινηθούν και ο Ερντογάν θα ξανασκεφτεί την κράτηση των αξιωματικών.

Τι πέτυχε; Η δήλωσή του άφησε αδιάφορο το αριστερό του ακροατήριο, προκάλεσε γέλωτα στην Κεντροαριστερά και οι υπόλοιποι σκέφτονται πόσο στριμωγμένος πρέπει να νιώθει ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου. Ομως, έτσι πήρε φόρα-κατηφόρα και ο φέρων επί των ώμων του την κυβέρνηση και το τερμάτισε. Δεν υπήρξε ΜΜΕ ευρωπαϊκό, που να ασχολείται με την ελληνοτουρκική ένταση, να μην αναφερθεί στο χαρακτηρισμό του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας. Φαίνεται ότι δεν κατανοεί ο εχέφρων υπουργός ότι οι φέροντες το αξίωμα ενός υπουργού Εθνικής Αμυνας a priori θεωρούνται τουλάχιστον σοβαροί, με επίγνωση της θέσης τους.

Οι λεκτικοί λεονταρισμοί, και δη από την Αρμενία, σε αγγλικά του επιπέδου me Tarzan, you Jane, δεν προκαλούν απλώς θυμηδία, σπάζοντας ρεκόρ επαναλήψεων στο YouΤube, αλλά αποδεικνύουν και την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας δεν βρίσκουν πλέον στο εσωτερικό ακροατήριο. Κουράστηκε ακόμη και εμμένων ψηφοφόρος του να τον ακούει να βρυχάται και μετά ως ποντικός να κρύβεται.

Αλλωστε, το να αποκαλεί ένας παλαβός έναν άλλο ως «τρελό» δεν σημαίνει και τίποτε. Το να αποκαλεί όμως ένας Ευρωπαίος υπουργός Εθνικής Αμυνας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -της όποιας Δημοκρατίας- τρελό και μάλιστα σε περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο χωρών παρουσιάζουν θερμοκρασίες Βόρειου Πόλου είναι απόδειξη πόσο επικίνδυνος είναι να χειρίζεται την εθνική άμυνα της Ελλάδας.

Ας του δώσει ο Αλέξης κανένα τρενάκι να παίζει. Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία δεν είναι παχνιδάκια για μωρούς…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου