Οι προκλήσεις του Ερντογάν και οι λανθασμένοι ελληνικοί χειρισμοί

01/04/18 • 12:13 | UPD 01/04/18 • 12:13

Η ΠΑΘΗΤΙΚΗ στάση που τηρεί η ελληνική πλευρά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και, κυρίως, οι επιπόλαιοι χειρισμοί της στο γενικότερο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δείχνουν ότι ακολουθούμε τις εξελίξεις.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας διάφορες δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, διαπιστώνουμε ότι αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι να παίζουμε το παιχνίδι του Ερντογάν.

Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έστρωσε το κόκκινο χαλί στον Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο και, από τότε, εντάθηκαν, αντί να μετριαστούν, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Δεν υπάρχει επίσης δικαιολογία γιατί καθυστερήσαμε να ζητήσουμε τη στήριξη της Ευρώπης, ώστε να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Δεν μπορεί όμως να ρίχνουμε και νερό στο μύλο του «σουλτάνου», προτείνοντας, όπως έκανε βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη και να γίνει ανταλλαγή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Η δήλωση αυτή χαιρετίστηκε από την Αγκυρα και προβλήθηκε από τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού ταυτίζεται πλήρως με τη λογική Ερντογάν να παζαρεύει ανθρώπινες ζωές και να αγνοεί την ανεξαρτησία των δημοκρατικών θεσμών.

Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν θέλει να φθάσει το θέμα στα άκρα. Μπορεί να θέλει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, όμως ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι δύσκολο, από τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν μπορούν να το δεχθούν αν πρώτα δεν εμπεδωθεί ένα κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Ετσι, αυτό που κοιτάζει να πάρει ο «σουλτάνος» από τους Ευρωπαίους είναι μια λύση στο θέμα της βίζας και κονδύλια για το προσφυγικό, απειλώντας με το άνοιγμα της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών που κρατάει στα χέρια του ο ίδιος. Από την άλλη, αναζητά ευκαιρία για να επεκταθεί στο Αιγαίο, αλλά και να ανακατευτεί στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Γι’ αυτό και εμείς δεν μπορεί να του δίνουμε στο πιάτο το συμψηφισμό της απελευθέρωσης των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς που επιδιώκει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής