Το θέατρο σκιών με την προανακριτική

31/03/18 • 11:42 | UPD 02/04/18 • 11:21

Γράφει ο Πάνος Αμυράς διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Εάν κάτι είναι βέβαιο για την υπόθεση της Νοβάρτις αυτό είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική διαλεύκανση του σκανδάλου.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Εάν συνέβαινε αυτό πρώτον ήδη ο πολυεθνικός φαρμακευτικός όμιλος θα έπρεπε να είχε δεχθεί οχλήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ζημιές που έχει υποστεί και οι αρμόδιοι υπουργοί να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Εως τώρα δεν έχουμε δει καμία σχετική ενέργεια ενώ η δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του δεν θα αφήσει την υπόθεση Νοβάρτις να εξελιχθεί όπως η Siemens προκάλεσε θυμηδία. Επί ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν άλλαξε η συμφωνία του Δημοσίου με τον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο αλλά, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Siemens έχει τηρήσει όλους τους όρους για επενδύσεις και θέσεις εργασίας! Οι προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές κορώνες του Τσίπρα ότι θα άλλαζε την «επονείδιστη» συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους Γερμανούς έμειναν στα χαρτιά.

Το δεύτερο στοιχείο που καταδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον υπόγειο σχεδιασμό της να κρατήσει σε καθεστώς ομηρείας τους πολιτικούς της αντιπάλους ήταν η κοινοβουλευτική «κωμωδία» με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σπεύδουν να κλείσουν άρον άρον τις εργασίες της Επιτροπής χωρίς η Προανακριτική να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Να καλέσει τους μάρτυρες, και δη τους προστατευόμενους, να εξετάσει τη βασιμότητα των στοιχείων και τελικώς να καταλήξει σε πόρισμα.
Το μόνο που επιδίωξαν οι δυνάμεις της συμπολίτευσης ήταν να καλέσουν τους 10 εμπλεκόμενους για να πουν τις απόψεις τους σχετικά με το εύρος των αρμοδιοτήτων της Προανακριτικής και να κλείσουν τις εργασίες της. Πού είναι οι δεσμεύσεις των υπουργών για «όλα στο φως» και «τίποτα στο σκοτάδι»;

Με τις μεθοδεύσεις τους οι «στρατηγοί» του Μαξίμου θέλουν να κρατούν ανοικτή την υπόθεση σε δικαστικό επίπεδο και, όπως δήλωσαν στη Βουλή και κάποιοι επικίνδυνοι για τη δημοκρατία υπουργοί, θα έχουν την ευκαιρία οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί «να αποδείξουν την αθωότητά τους». Μέχρι τότε βέβαια θα παραμένει η σκιά της υποψίας. Μόνο που το «θέατρο σκιών» γύρω από τη Νοβάρτις έγινε γρήγορα αντιληπτό και δεν κόβει «εισιτήρια», όπως φαίνεται, από τη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που διευρύνεται.
Τα παιχνίδια της παρέας του πρωθυπουργού για να μείνουν στην εξουσία δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία και η υποκρισία με τη Νοβάρτις θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφερειακό συνέδριο με εμφιαλωμένα νερά

Το μισό υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη για το Περιφερειακό Συνέδριο ενώ ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Τετάρτη έκανε λόγο για αναπτυξιακό άλμα. Τις ημέρες εκείνες η μισή πόλη είχε μείνει χωρίς νερό ενώ ακόμη και σήμερα οι δυτικές συνοικίες της αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης. Ευτυχώς δηλαδή που τα μέλη των κυβερνητικών κλιμακίων έχουν συνηθίσει τελευταία στα εμφιαλωμένα νερά και δεν είχαν πρόβλημα. Ομως οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις έχουν μία μεγάλη απόσταση μέχρι να γίνουν πράξη. Και αυτό έχει συμβεί και με την υπόθεση της ΕΥΑΘ, που έχει μείνει πίσω σε επενδύσεις και έργα υποδομής.

Τον έδιωξαν και μετά τον καλύπτουν!

Αυτοί οι Συριζαίοι έχουν περάσει την έννοια της προπαγάνδας σε άλλο επίπεδο. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλυψε απόλυτα τον παραιτηθέντα πλέον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΦΚΑ Μαρίνο καταγγέλλοντας μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία ότι πίσω από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. Δηλαδή το Μαξίμου ζήτησε την αποπομπή του συγκεκριμένου στελέχους, οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψήφιζαν την υποψηφιότητά του, μόλις έμαθαν τις δουλειές του συνεταίρου του στον ΗΔΙΚΑ, αλλά κατά τα λοιπά φταίει η αντιπολίτευση που τα κατήγγειλε. Στο Μαξίμου δεν είναι ανόητοι, μάλλον ετοιμάζουν το έδαφος να αξιοποιήσουν σε άλλο πόστο τον αδικηθέντα υποψήφιο.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου