Το άλτερ έγκο του πρωθυπουργού

30/03/18 • 11:45 | UPD 30/03/18 • 11:45

ΤΟ «μπακάλικο», αλλά τερατώδες, λάθος του Π. Πολάκη είχε δραματικές συνέπειες και για τον ίδιο, αλλά και για την αξιοπιστία της κυβέρνησης που εκπροσωπεί.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Μετά τα όσα απίστευτα παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για το πώς διπλομέτρησε δεκάδες εκατομμύρια ώστε να προκύψει έλλειμμα 230 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εξεταστική Επιτροπή -στην οποία έχουν την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ.- συνέρχεται σήμερα εκτάκτως μ’ ένα και μόνο θέμα: το διορισμό πραγματογνώμονα, που θα εξετάσει τους πραγματικούς οικονομικούς απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για να προκύψει ένα στοιχειωδώς σοβαρό νούμερο για το πραγματικό έλλειμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε αντίθεση με τους «μπακάλικους» λογαριασμούς που παρουσίασε ο ανεύθυνος υπουργός κι έσπευσαν ν αναπαραγάγουν αμάσητα τα μιντιακά φερέφωνα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν αξιόπιστα τα όσα… κατέθεσε ο Π. Πολάκης. Κι έτσι τον «άδειασαν». Ενας άνθρωπος με στοιχειώδη τσίπα και αξιοπρέπεια θα είχε παραιτηθεί. Οχι όμως ο Π. Πολάκης. Εχει αποδείξει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να πλήξει και να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους του.

Είναι άλλωστε στενός προσωπικός φίλος του Α. Τσίπρα. Ουκ ολίγες φορές πηγαίνουν εκδρομές και διασκεδάζουν οικογενειακά. Δεν μπορεί να παραιτηθεί ο Π. Πολάκης. Οχι μόνο γιατί η ανθεκτικότητα του πολιτικού του δέρματος είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μην τον «αγγίζει» τίποτα. Αλλά και γιατί ό,τι κάνει αντανακλά ευθέως στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μαζί σχεδιάζουν και μαζί «εκτελούν», μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Ο Π. Πολάκης είναι το πρωτόλειο αλλά αυθεντικό πολιτικό «άλτερ έγκο» του Α. Τσίπρα. Ο τελευταίος που μπορεί να παραιτηθεί απ’ αυτήν την κυβέρνηση είναι ο Π. Πολάκης. Γιατί, αν παραιτούνταν, θα ήταν σαν να είχε παραιτηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

ΕΥΛΟΓΟ το ερώτημα: «Μα καλά, αφού είναι έτσι, γιατί δεν έχει δίπλα του κάποιους ανθρώπους να τον προστατεύουν από τέτοιες θηριώδεις γκάφες;». Εχει και παραέχει. Το γραφείο του έχει μετακλητούς. Εδώ διόρισε τον φίλο του τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ στη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, δεν θα είχε συμβούλους; Εχει και συμβούλους και παρατρεχάμενους. Αλλά πόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι ώστε να τον προστατεύσουν από τα λάθη; Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει για την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει διάχυτο στις τάξεις της το αίσθημα του πανικού. Ο χειρότερος σύμβουλος δηλαδή -ειδικά για τέτοιες καταστάσεις- που οδηγεί σε αλλεπάλληλα και όλο μεγαλύτερα λάθη. Η συμπεριφορά του Π. Πολάκη είναι πολύ χαρακτηριστική για τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση, νιώθοντας να χάνει τον έλεγχο σε όλα και το τέλος να έρχεται πιο κοντά…

Η Novartis τελειώνει… χωρίς να τελειώνει

Η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη Novartis διεκδικεί επαξίως πλέον τον τίτλο του μεγαλύτερου πολιτικού φιάσκου της Μεταπολίτευσης. Από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως του ελληνικού κράτους», εξέπεσε σε χρόνο μηδέν σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές γελοιότητες της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας. Γι’ αυτό και η κυβερνητική πλειοψηφία, αμήχανα και άρον άρον, σπεύδει να στείλει την υπόθεση πίσω στη Δικαιοσύνη.

Μήπως και μπορέσει να συντηρήσει για λίγο ακόμα τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Και για όσους «καταναλώνουν» ακόμα την κακοφτιαγμένη «σαλάτα». Οι δημοσκοπήσεις βέβαια δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει καταλάβει περί ποιας κωμικοτραγωδίας επρόκειτο. Αλλά ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται…

Ο Α. Σαμαράς είπε χθες ότι «τέλειωσε η σκευωρία της Novartis και ψάχνουν άλλη». Πιθανότατα. Αλλωστε πέραν της σκανδαλολογίας δεν έχει απομείνει τίποτα στην κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε πως «θα το πάω μέχρι τέλους». Που σημαίνει ότι, ακόμα κι αν η υπόθεση τέλειωσε για την κυβέρνηση, δεν έχει τελειώσει για άλλους…

«Ηθικό πλεονέκτημα» σε άλλο επίπεδο

Κλοτσηδόν ωθήθηκε σε παραίτηση από την υποψηφιότητά του για διοικητής του ΕΦΚΑ ο Στ. Μαρίνος, μετά την αποκάλυψη ότι έδινε χρήματα στον… εαυτό του μέσω της ΗΔΙΚΑ και του συνεταίρου του. Το «ηθικό πλεονέκτημα» του εκλεκτού της κυβέρνησης φάνηκε μέχρι τέλους: Αντί να βάλει την ουρά στα σκέλια και να ψελλίσει κι ένα συγγνώμη, πήγε «να βγει κι από πάνω». Απέδωσε σε… «επικοινωνιακό πόλεμο» από τη Ν.Δ. την παραίτησή του. Ισχυρίστηκε, δηλαδή, ότι η «φάμπρικα» που είχε στήσει για να παίρνει δουλειές και χρήμα κατ’ ανάθεση ήταν επικοινωνιακός πόλεμος!

Γιατί προφανώς δεν εννοούσε «επικοινωνιακό πόλεμο» την αποκάλυψη της αγυρτείας…

…Μέσω περίεργων σχέσεων

…Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι ο κ. Μαρίνος. Αλλά η υπουργός-μοντέλο Εφη Αχτσιόγλου. Η οποία, παρά την κατακραυγή, παρά τις δημόσιες επιφυλάξεις 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ν. Φίλης, Γ. Βαρεμένος, Μ. Μπαλαούρας) για τον εκλεκτό της, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επέμενε μέχρι τέλους στην «αξιοποίηση» του «διαμαντιού» Στ. Μαρίνου.

Οι αντιστάσεις της κάμφθηκαν με παρέμβαση του Ν. Βούτση και του Μ. Μαξίμου. Αλλά τα ερωτήματα παραμένουν: Γιατί τόση πρεμούρα να τοποθετηθεί στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ένας άνθρωπος με διαπιστωμένες μειωμένες ηθικές αντιστάσεις; Πόσο και τι είδους ισχυροί «δεσμοί» δένουν τη φιλόδοξη υπουργό με τον άνθρωπο που ήξερε να βγάζει λεφτά;

Συνέταιροι στην ήττα

Οταν… «έλυνε» το Σκοπιανό με χαμόγελα και περιφρόνηση στις θεσμικές υποχρεώσεις του, αποθέωνε τη μυστική διπλωματία και απαξιούσε να ενημερώσει τα κόμματα. Τώρα που το «μεγαλοφυές» σχέδιό του έχει πάρει τη «μακαρία οδό», θέλει να… ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς!

Ο ΥΠΕΞ, όταν αφελώς πίστεψε στη «νίκη», την ήθελε όλη δική του. Τώρα ψάχνει «συνεταίρους στην ήττα».
Ορθότατα ο Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ενημέρωση επί τετελεσμένων και μάλιστα όχι από τον πρωθυπουργό.

Απορίες

1. Μιας και συνδέθηκαν οδικώς Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετά από… 60 χρόνια, τι γίνεται μ’ εκείνο το λιμάνι στην Καστοριά;

2. Κύριε Κοντονή, μιλάνε για «πατάτες» στο χωριό των «πατατοπαραγωγών»;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου