Διορίζουν «ημετέρους» για δουλειές και θα φύγουν με πρόωρες εκλογές;

30/03/18 • 11:32 | UPD 30/03/18 • 11:32

Στη «διαύγεια» δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για τις υπερωρίες Απριλίου των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα υπουργικά γραφεία του Μαξίμου.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Oλοι οι υπουργοί Επικρατείας προεγκρίνουν για τα στελέχη τους νυκτερινές αποζημιώσεις και έξτρα αμοιβές που θα λάβουν τον επόμενο μήνα διαθέτοντας προφητικές ικανότητες. Το θέμα το έχει αναδείξει και στο παρελθόν ο «Ελεύθερος Τύπος» με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ, στα οποία δεν υπήρξε η παραμικρή απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Κοινώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Χθες το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε να αποσύρει την πρότασή του για τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ όταν αποκαλύφθηκε από καταγγελίες της ΝΔ ότι ο συγκεκριμένος μάνατζερ ήταν σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ και ταυτόχρονα εταίρος σε μία ΕΠΕ, η οποία αναλάμβανε έργα του φορέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα ο «γάτος», που είχε δουλέψει με εξάμηνη σύμβαση αντί 15.800 ευρώ ως τεχνικός σύμβουλος του γραμματέα της Βουλής επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, μεταβίβασε το μερίδιο που είχε στην ΕΠΕ στον συνέταιρό του, μόλις μία ημέρα πριν εξετασθεί από τη Βουλή η υποψηφιότητά του να αναλάβει τη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ. Το κερασάκι στην τούρτα ότι η εταιρεία του ανέλαβε εργολαβία από την ΗΔΙΚΑ μία ημέρα πριν παραιτηθεί από τον φορέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Μετά από όλα αυτά είχε όλα τα δίκια του ο μη διορισθείς στη θέση του επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ να τα βάζει με τη ΝΔ και να καταγγέλλει τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχθηκε, προφανώς και από τη συμπολίτευση, αφού ούτε καν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Στρωμένη δουλειά είχε στην ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του έπαιρνε συμβάσεις από τον φορέα στον οποίο παρείχε υπηρεσίες συμβούλου, θα έπιανε και την καλή αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του ΕΦΚΑ εάν δεν υπήρχε η ενοχλητική αντιπολίτευση και το φιλότιμο κάποιων βουλευτών που δεν μπορούσαν να επικροτήσουν μία τέτοια επιλογή.

Ολα αυτά δείχνουν ότι οι Συριζαίοι πέρασαν από τη διακυβέρνηση στην εξουσία. Χωρίς καν να κρατούν τα προσχήματα.

Τα παραδείγματα που προαναφέραμε δείχνουν ότι η παρέα του Τσίπρα θα κάνει τα πάντα για να μη χάσει τα καλά της «καρέκλας», τους διορισμούς ημετέρων, τις αργομισθίες και τα έξτρα νυκτερινά. Και βέβαια θα προσπαθήσει να διατηρηθεί στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί ώστε να χτίσει το κομματικό του κράτος, όπου θα οχυρωθεί μετά τις κάλπες.

Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση προσπερνά καθημερινώς τις δηλώσεις των «Κατσίκηδων» και ο πρωθυπουργός σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στις πρωτοφανείς κόντρες που εξελίσσονται σχεδόν σε καθημερινή βάση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Γιατί τελικώς όλοι προτάσσουν τα καλά της καρέκλας απαξιώνοντας έννοιες όπως αξιοκρατία και υπευθυνότητα.

Η οικονομία χρειάζεται ένα εθνικής κλίμακας πρόγραμμα «εξοικονομώ»

Το μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δείχνει ότι εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο ενισχύσεων υπάρχουν τεράστια περιθώρια για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση καθυστερούσε επί μήνες την έναρξη του προγράμματος ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδέχεται ανά περιφέρεια τις αιτήσεις τους. Οπως αναφέρουν εξειδικευμένοι μηχανικοί, ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό πολιτών είναι έτοιμοι να κάνουν επενδύσεις προκειμένου να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Αυτό που ζητούν είναι σταθερό περιβάλλον και συγκεκριμένα κίνητρα. Η οικονομία χρειάζεται ένα εθνικής κλίμακας «εξοικονομώ» με συγκεκριμένο επενδυτικό χάρτη κινήτρων σε όλους τους τομείς. Με γνωστό εκ των προτέρων πλαίσιο και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ανικανότητα και στο ποδόσφαιρο

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο του αποκλεισμού του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο πρωθυπουργός από το 2016 είχε θέσει ως βασική του προτεραιότητα να εξυγιάνει το πρωτάθλημα ώστε οι ομάδες να ανακηρύσσονται πρωταθλήτριες στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στα δικαστήρια. Τελικώς το μόνο που κατάφερε ύστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης ήταν να σημειωθεί ένας πρωτοφανής εμφύλιος μεταξύ των οπαδών των ομάδων, η χώρα να κινδυνεύει να μοιραστεί στα δύο και το ελληνικό ποδόσφαιρο να απειλείται με grexit.

Ο,τι τελικώς δεν «πέτυχαν» την τελευταία στιγμή στην οικονομία, τώρα βρίσκονται πολύ κοντά στο να τα καταφέρουν στην μπάλα…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου