«Μπακάληδες» στην εξουσία

29/03/18 • 11:09 | UPD 29/03/18 • 11:09

Ο ΕΝΑΣ, Ευ. Τσακαλώτος, υπογράφει μέχρι και τις χαρτοπετσέτες για να βγουν τα «πλεονάσματα».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο άλλος, Π. Πολάκης, για να «τεκμηριώσει» σκάνδαλα κάνει νηπιακές προσθαφαιρέσεις σε λαδόκολλες. Και ο τρίτος, Κ. Κατσίκης, κάνει «εξωτερική πολιτική» με μπακάλικους υπολογισμούς. Από το οδυνηρό και κοστοβόρο 2015 η χώρα πορεύεται με «μπακάληδες στην εξουσία». «Στο περίπου», στο «έλα μωρέ», στο «δεν βαριέσαι» και στο «ωχ αδελφέ». Χωρίς γνώση, χωρίς σχέδιο, χωρίς σοβαρότητα και χωρίς plan b σε τίποτα.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά, χθες ο Κ. Κατσίκης έκανε νέο ρεκόρ. Εκανε το λαγό; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ειδικεύεται στη χρήση λαγών. Το είπε από άγνοια και αφέλεια; Είναι νομικός, δεν δικαιολογείται άγνοια. Ηταν απλή γκάφα; Κύριος οίδε. Αποκάλυψε, όμως, τον «μπακαλίστικο» τρόπο που σκέπτεται η κυβέρνηση ακόμα και για ένα θέμα όπως η επιστροφή των 2 αξιωματικών. Λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν υπαινίχθηκε ευθέως την ανταλλαγή των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. έκανε την ίδια πρόταση και μάλιστα όχι σε πλάγιο λόγο, αλλά σε ευθύ. Το αποτέλεσμα διθυραμβικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, που εμφανίζουν την Ελλάδα συρόμενη από τον μέγα Ερντογάν. Π.χ. η «Hürriyet» έγραψε «επιτέλους ζητούν ανταλλαγή», ενώ η «Yeniakit» «στριμώχτηκαν στη γωνία»…

Η «ΕΞΥΠΝΑΔΑ» του Κ. Κατσίκη αποδείχθηκε «βούτυρο στο ψωμί» της Αγκυρας, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα και αφήνοντας ουσιαστικά ακόμα πιο εκτεθειμένους στο τούρκικο παζάρι τους 2 Ελληνες αξιωματικούς. Η δε εκ των υστέρων προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ήταν απλώς αστεία. Ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «υποθετική απάντηση» σε ένα «υποθετικό σενάριο», ενώ πρόλαβε να παραδεχθεί ότι γι’ αυτό το θέμα «γίνονται μυστικές συζητήσεις»!

ΟΜΩΣ, το πιο σημαντικό δεν είναι οι αστείες και εκ των υστέρων αναμενόμενες δικαιολογίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε ένα ακόμα μείζον θέμα, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν «μπακάλης». Σχέδια σε μπακαλόχαρτα, ζύγι με το μάτι, λογαριασμούς στο περίπου και ψέματα με τη σέσουλα.

Ο κ. Κατσίκης είναι κυβερνητικός βουλευτής και πολύ κοντά στον Π. Καμμένο. Ο,τι είπε χθες χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Αλλά και τη χώρα που εκπροσωπείται από την κυβέρνησή της. Μια κυβέρνηση που δεν έχει συμπεριφορά ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που καταπατά -πάλι- τη διάκριση των εξουσιών και εμφανίζεται χωρίς αρχές συρόμενη πίσω από μια έξαλλη Τουρκία, είναι μια κυβέρνηση ανίσχυρη και ανερμάτιστη. Και η χώρα που έχει μια τέτοια κυβέρνηση είναι μια χώρα χωρίς κύρος και σοβαρότητα.

Αναθεώρηση με ποιον;

Σαν απελπισμένος ναυαγός πιάστηκε ο Α. Τσίπρας από την πρόταση της Φ. Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και λογικά άδραξε την ευκαιρία να βγει από την πολιτική απομόνωσή του «στο κελί με τον Καμμένο».

Τίποτα το περίεργο στην αντίδραση του πρωθυπουργού. Ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του; Ποιος μοναχικός κι απομονωμένος άνθρωπος δεν θέλει κάποιον να του απευθύνει το λόγο και τον κάνει «παρέα»; Κι αν ήταν ανθρωπιστικό το ζήτημα, ουδείς ψόγος για τη Φ. Γεννηματά. Αλλά δεν είναι ανθρωπιστικό. Είναι κατεξοχήν πολιτικό. Και μάλιστα στο θεσμικό πεδίο, από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πολλές «κόκκινες κάρτες».

Πώς είναι δυνατόν να κάνεις αναθεώρηση του Συντάγματος με μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν τρέφει τον παραμικρό σεβασμό στους θεσμούς; Πώς να συνεννοηθείς για τη Δικαιοσύνη με κάποιον που δεν αναγνωρίζει εμπράκτως την ανεξαρτησία της; Πώς να χτίσεις ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ακομμάτιστο κράτος με κάποιον που στα 3 χρόνια της εξουσίας του έχει ως πρωταρχικό του μέλημα να χτίσει κομματικό κράτος, ώστε να κερδίσει και την εξουσία;

Η ευθύνη που παίρνει η Φ. Γεννηματά είναι μεγάλη. Γιατί αγγίζει τον πυρήνα των θεσμών και τον αξιακό κώδικα της πολιτικής.

Δια χειρός Σπίρτζη

Με μια… χειρόγραφη και γραμμένη στο… πόδι «νομοτεχνική βελτίωση» ο Χρ. Σπίρτζης προσπάθησε να «σώσει» ένα από τα πιο «πονηρά» σημεία του νομοσχεδίου του για τη μίσθωση ακινήτων για την ΥΠΑ. Εκεί που προέβλεπε απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, μόνο με την υπογραφή του, προσέθεσε και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Στέγασης του άρθρου 9 του ν. 3130/2003.

Πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας του υπουργού να έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι», αξιοθαύμαστος είναι και ο «επαγγελματικός» τρόπος με τον οποίο το έκανε. Με ένα προχειρογραμμένο σημείωμα σε μια κόλλα χαρτί…

«Δουλίτσες» παντού

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν χθες στην επιτροπή ΔΕΚΟ της βουλής, όπου επρόκειτο να περάσει ο διορισμός του Στάθη Μαρίνου ως διοικητή του ΕΦΚΑ. Χρειάστηκε να φύγει άρον-άρον από την αίθουσα η Ε. Καρακώστα, …δευτερόλεπτα πριν από την ψηφοφορία, προκειμένου να βρει «πάτημα» ο Ν. Βούτσης και να διακόψει τη συνεδρίαση για σήμερα!

Τι είχε συμβεί; Ο Γ. Βρούτσης είχε αποκαλύψει ότι ο εκλεκτός της κυβέρνησης για τη νευραλγική θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Μαρίνος έδινε δουλειές -μέσω της ΗΔΙΚΑ- στον…συνεταίρο του Γ. Καρκαλή! Μάλιστα πριν από τρεις(!) μέρες ο κ. Καρκαλής έλαβε από την ΗΔΙΚΑ -στην οποία εργαζόταν ο κ. Μαρίνος- 20.000 ευρώ, ως αμοιβή για την εργασία που προσέφερε…

Κι όπως να ναι…

…Δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα ακόμα έχει πάρει ο κ. Καρκαλής από το συνεταίρο του. Ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει το παράδοξο του πράγματος λέγοντας το αμίμητο… «έχουμε λίγο κόσμο που… να ξέρει να γράφει… software». Η κωμωδία οδηγούσε σε τραγωδία, καθώς ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν να δώσουν καθαρή ψήφο στον επιτήδειο υποψήφιο διοικητή του ΕΦΚΑ. Οι Ν. Φίλης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Γ. Βαρεμένος και Μ. Μπαλαούρας είχαν ψηφίσει «ναι» με επιφυλάξεις. Και ο διορισμός του κ. Μαρίνου κινδύνευε. Τότε η Ε. Καρακώστα πήρε «σήμα» να αποχωρήσει, ώστε ο Ν. Βούτσης επικαλούμενος την απουσία της να διακόψει τη συνεδρίαση…

Η κωμωδία συνεχίζεται σήμερα…

Απορίες

1. Το… μπακαλόχαρτο των υπολογισμών του κ. Πολάκη φταίει που το έλλειμμα-σκάνδαλο των 230 εκατ. του ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε μόνο… 70;

2. Απο ποια ισχύ και πάνω παίρνει χαμπάρι τις βόμβες που σκάνε η ΕΛ.ΑΣ. του κ. Τόσκα;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου