Μόνο 1 στους 8 πολίτες πιστεύει το αφήγημα του Μαξίμου

27/03/18 • 12:16 | UPD 27/03/18 • 12:16

Επαναλαμβάνουν εμφατικά ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη ότι στις 20 Αυγούστου έρχεται οριστικά και αμετάκλητα το τέλος των Μνημονίων και της επιτροπείας. Και δεν πρόκειται απλά για δυο-τρεις κουβέντες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ πως η χώρα πλέον θα δανείζεται από τις αγορές, πως η οικονομία θα έχει μπει σε ιλιγγιώδη τροχιά ανάπτυξης και πως η κυβέρνηση θα είναι πλέον ελεύθερη να ασκήσει τη δική της δημοσιονομική πολιτική. Μάλιστα, ανεβάζουν ακόμα πιο πολύ την ένταση στο πολιτικό σκηνικό κατηγορώντας ως «προδότες» όσους τάσσονται υπέρ μιας προληπτικής γραμμής στήριξης, για πιο ασφαλή και ήρεμη έξοδο από τα Μνημόνια.

Η πραγματικότητα δείχνει, όμως, ότι η κυβέρνηση πλέον δεν έχει καμία αξιοπιστία. Μόλις το 12,6% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα Μνημόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Marc» που δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα». Μόνον ένας στους οκτώ πολίτες δίνει βάση στις εξαγγελίες του Μαξίμου.

ΤΟ απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό έχει μια πολύ απλή εξήγηση. Πως συνέχεια γίνεται το ακριβώς αντίθετο από ό,τι υπόσχονται. Και δεν είναι ανάγκη να ανατρέξει κανείς στην εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα. Ακόμα και όσα είπαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

ΟΙ συντάξεις μειώθηκαν, το ΕΚΑΣ καταργείται του χρόνου, ο ΦΠΑ αυξήθηκε, οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου καταργήθηκαν, το αφορολόγητο μειώθηκε και θα ξαναμειωθεί, οι εισφορές επαγγελματιών εκτινάχθηκαν, οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και εφορία πέφτουν βροχή, η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι… fake, οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, οι επενδύσεις παραμένουν στα λόγια, το χρέος δεν κουρεύτηκε, η ανάπτυξη είναι αναιμική.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ άπειρες δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που επέμεναν πως δεν θα γίνονταν όσα τελικά ψήφισαν και εφάρμοσαν. Και τότε, μάλιστα, κατηγορούσαν τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση ότι καταστροφολογούν όπως τώρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες πια δεν πιστεύουν ό,τι κι αν ακούσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΙ η επώδυνη αλήθεια για το τι θα συμβεί μετά την 20ή Αυγούστου αποκαλύπτεται μέσα από όλα όσα έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση. Θα βιώσουμε μια μεταμνημονιακή εποχή στην οποία υποτίθεται πως δεν θα υπάρχει επιτροπεία, αλλά θα ακολουθούνται μνημονιακές πολιτικές που θα τσεκάρονται από ελεγκτές. Πώς ήταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε την τρόικα… θεσμούς; Κάπως έτσι. Στην ουσία, ενώ η χώρα θα κάνει την προσπάθειά της να δανείζεται από τις αγορές για αρκετά χρόνια, ακόμα θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους όρους του Μνημονίου που φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου