Σαν αδειανό πουκάμισο…

26/03/18 • 11:32 | UPD 26/03/18 • 11:32

Τράβηξα μια λαχτάρα χθες το πρωί! Μπαίνω στο Διαδίκτυο και βλέπω φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, μπροστά από το λιμανάκι των Ψαρών, να απευθύνει διάγγελμα, όπως ο ΓΑΠ από το Καστελλόριζο!

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Το σκηνικό επώδυνο στη μνήμη. Ερχόταν κατευθείαν από τις 23 Απρίλη 2010, όταν ο ΓΑΠ ανακοίνωνε την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Εκείνος ο φίλος μου ο Καρανίκας πώς άφησε τον μνημονιοσχίστη να οδηγήσει τους πολίτες σε τόσο δυστυχείς συνειρμούς;

Μήπως ο πρωθυπουργός θα παραδεχόταν, από τα ηρωικά Ψαρά, στους ολόμαυρους -από τον ΣΥΡΙΖΑ- Ελληνες ότι η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιό του… απαιτεί μπουγάδα, άπλωμα, στέγνωμα και σίδερο; Ητοι να ‘χαμε να λέγαμε. Οχι. Το μήνυμα απευθυνόταν από την Ελλάδα προσωπικά στην Τουρκία, διότι θα έχετε παρατηρήσει, ελπίζω, ότι όταν ο Τσίπρας μιλάει για την Ελλάδα εννοεί τον εαυτό του…

Των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη -τώρα καταπράσινη- ήταν το συμβολικό ντεκόρ για να απευθυνθεί στον Ερντογάν: «Να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, επειδή η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν τα παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα». Κατά παράβαση αυτής της αρχής η Ελλάδα τα επιτρέπει μόνον στον πρωθυπουργό της.

Θα προτιμούσα αντί για απάντηση στις… απέναντι τρελές δηλώσεις -«θα χυθεί αίμα για τη μεγάλη Τουρκία»- ο Αλέξης Τσίπρας να επισπεύσει την εκπλήρωση των ογδόντα προαπαιτουμένων ως τις 21 Ιουνίου, μη τυχόν και «αμβλυνθεί η ακόμη επικρατούσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης για την Ελλάδα», όπως του επεσήμαναν στις Βρυξέλλες.

Μένουν τρία ακριβώς χρόνια για να γιορτάσουμε δύο αιώνες εθνικής ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας την παλιννόστηση ονειρεύεται ο Ερντογάν. Η απελευθέρωση της οικονομίας και η αυτόνομη επανένταξη της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό σύστημα είναι το προαπαιτούμενο για τον εθνικό εορτασμό.

Ομως, λόγω εξουσιολατρείας, το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, αντί να επικεντρωθεί στο μείζον, άνοιξε το ζήτημα των Σκοπίων, δοκιμάζοντας τις αντοχές του πολιτικού συστήματος και βάζοντας τους πολίτες απέναντι. Η κυβέρνηση επέτεινε την ένταση με την Τουρκία καλώντας -απροετοίμαστη- τον Ερντογάν στην Αθήνα για… φωτογράφηση. Εκοψε και τις γέφυρες με την αντιπολίτευση, λασπώνοντάς την χυδαία.

Ποιον σεβασμό, ποιες εγγυήσεις σταθερότητας και ποια ασφάλεια στους πολίτες παρέχει η χώρα με τσακισμένη την οικονομία της και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που οι μισοί αγνοούν τι κάνουν οι άλλοι μισοί της;

Λόγια, λόγια, λόγια την ημέρα της εθνικής μνήμης και του πατριωτικού στοχασμού. Σαν αδειανό πουκάμισο…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου