Ρεαλισμός ή παρακμή; Το δίλημμα της «επανάστασης» του 2021

23/03/18 • 11:31 | UPD 23/03/18 • 11:31

Στα λόγια έχουν λυθεί, ή σε λίγο καιρό θα έχουν λυθεί, όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η κυβέρνηση φτιάχνει το σκηνικό της επόμενης ημέρας: Το Μνημόνιο και η επιτροπεία τελειώνουν οριστικά και αμετάκλητα τον Αύγουστο. Λεφτά θα υπάρξουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Η κάθαρση προχωρά σε όλα τα επίπεδα. Οι μεταρρυθμίσεις χτίζουν ένα σύγχρονο κράτος. Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε προ τριμήνου, είναι σίγουρος πως θα επιλύσει το Σκοπιανό ζήτημα. Στα ελληνοτουρκικά, το Μαξίμου θεωρεί πως πρέπει να συνεχίσει να κινείται με τον τρόπο που έκανε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Νοέμβριο, δηλαδή να θριαμβολογεί. Για τις διαφορές με την Αλβανία δεν θα πρέπει καν να ασχολούμαστε, αφού η διαπραγμάτευση έχει στεφθεί ήδη με τεράστια επιτυχία.

ΑΣ υποθέσουμε ότι ισχύουν όλα όσα υποστηρίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του. Τότε είναι πραγματικά απίστευτο πως μέσα σε λιγότερο από 1.200 ημέρες διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μας κάνει τουλάχιστον… Ελβετία του Νότου. Τελικά, τόσο λίγο χρόνο χρειαζόταν μία χρεοκοπημένη χώρα, που βρίσκεται σε μία από τις πλέον ασταθείς γειτονιές του πλανήτη, να καταφέρει να ευημερεί σε όλους τους τομείς;

ΤΩΡΑ, ας ξυπνήσουμε. Ας αφήσουμε στην άκρη τα παραμύθια, τις απάτες και τις αυταπάτες. Τα έχουμε βιώσει όλα αυτά και τα πληρώνουμε ακόμη πολύ ακριβά. Σε 36 μήνες συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με όσα ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα. Το Μνημόνιο τυπικά θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, αλλά οι μνημονιακές πολιτικές και η επιτροπεία θα συνεχιστούν για πολλά ακόμα χρόνια. Λεφτά, απλά, δεν θα… υπάρξουν. Πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται. Η αδιαλλαξία των Σκοπίων, η επιθετικότητα της Τουρκίας και τα παιχνίδια της Αλβανίας δημιουργούν σκηνικό αβεβαιότητας και ανησυχίας σε Βαλκάνια και Μεσόγειο.

ΜΕ εξαίρεση τα ιδιαίτερης σημαντικότητας εθνικά θέματα, όπου απαιτούνται συναίνεση για δημιουργία εθνικής στρατηγικής και διεθνείς συμμαχίες, στα ζητήματα της οικονομίας, του κράτους και της καθημερινότητας χρειάζονται ρηξικέλευθες τομές για να γκρεμιστεί ο πασοκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και όσων ακόμα τον ενστερνίζονται σε όλα τα κόμματα, από την Αριστερά έως τη Δεξιά.

ΑΝ δεν υπάρξει μια νέα «επανάσταση», τότε οι συνθήκες χρεοκοπίας και παρακμής όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο έντονες μέσα στα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται «επανάσταση» ρεαλισμού. Η χώρα και οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Πρέπει να τεθούν κανόνες και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Πρέπει να απενοχοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και να θεμελιωθεί από το μηδέν ό,τι έχει σχέση με το Δημόσιο. Πρέπει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όχι μόνο να ψηφίζονται, αλλά και να εφαρμόζονται άμεσα. Και μην πάει ο νους σε δημοσιονομικά μέτρα και νέες επιβαρύνσεις. Ελαφρύνσεις απαιτούνται. Αν δεν σχεδιαστεί και δεν ξεκινήσει η υλοποίηση -εδώ και τώρα- ενός «ελληνικού Μνημονίου μεταρρυθμίσεων», τότε διαρκώς θα ανακαλύπτουμε πως το βαρέλι δεν έχει πάτο και οι νέοι θα εγκαταλείπουν τρέχοντας τη χώρα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου