Το παιχνίδι της Αγκυρας

23/03/18 • 07:48 | UPD 23/03/18 • 07:48

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε χθες σθεναρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Προς την κατεύθυνση αυτή άσκησαν πίεση, όχι μόνο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης μέσω της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ελπίζουμε ότι τώρα ο κ. Τσίπρας θα έχει καταλάβει πόσο λανθασμένοι ήταν οι χειρισμοί του στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο πίστεψε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε που έστρωνε το κόκκινο χαλί στον σουλτάνο Ερντογάν, ο οποίος το εξέλαβε ως ένδειξη αδυναμίας της ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει στις γνωστές προκλητικές και ανιστόρητες θέσεις περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης κ.λπ., που διατύπωσε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τώρα, τρεισήμισι μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, η Ευρώπη λέει «στοπ» στις τουρκικές δράσεις και ζητά από την Αγκυρα και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αλλά και να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει αποθρασυνθεί πλήρως. Διαρρέει μέσω τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι βρέθηκαν χάρτες και στρατιωτικό υλικό στην κατοχή των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, με σκοπό, βεβαίως, να επιβαρύνει τη θέση τους. Πράγμα το οποίο διέψευσε το ελληνικό Πεντάγωνο, αναφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα κινητά των δύο στρατιωτικών έχουν ερευνηθεί από Ελληνα εμπειρογνώμονα χωρίς να έχει βρεθεί απολύτως τίποτα.

Οι «πληροφορίες» αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της βούλησης της Αγκυρας να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα και να φορτώσει τα πάντα στους δύο στρατιωτικούς. Για αυτό, είναι επιβεβλημένο στην επικείμενη ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας ο κ. Τσίπρας να θέσει ξεκάθαρα το ζήτημα και να πιέσει τον Ερντογάν, που έχει αφηνιάσει, να σταματήσει τα παιχνίδια που προκαλούν ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου