Η κυβέρνηση καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση

22/03/18 • 10:40 | UPD 22/03/18 • 10:40

Σοκαρίστηκε η κυβερνώσα Αριστερά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Είδε σκοταδισμό, οπισθοδρόμηση, μεσαιωνισμό, ένιωσε να απειλείται το κοσμικό κράτος από θεοκρατικού τύπου αντιλήψεις. Ομως δεν σοκαρίστηκε το ίδιο η συγκυβερνώσα δεξιότερα της Δεξιάς.

Αντιθέτως, επικρότησε το σκεπτικό της πλειοψηφίας του δικαστηρίου, είπε «μπράβο» όσο πιο δυνατά και καθαρά μπορούσε να το κάνει. Την ώρα που ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Νίκος Φίλης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν επίδειξη οργισμένης αριστεροσύνης, οι συνέταιροί τους στην κυβέρνηση Ανεξάρτητοι Ελληνες δήλωναν απόλυτη σύμπνοια με το μητροπολίτη Πειραιώς, τους θεολόγους και τους γονείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Οπότε σε ποιον ακριβώς στρέφει τα πυρά της η κυβέρνηση; Ποιους ακριβώς δείχνουν τα στελέχη της όταν μιλούν για φονταμενταλιστές;

Η νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων έβγαλε ανακοίνωση για να τονίσει πως «η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει τα αυτονόητα» και πως οι αλλαγές (σ.σ.: της απόφασης Φίλη) είναι «πλήρως αντιπαιδαγωγικές και προκαλούν σύγχυση στους μαθητές». Ο Δημήτρης Καμμένος μίλησε για «κατάπτυστη αντίδραση ακροαριστερών», ενώ ο Κώστας Κατσίκης ευχαρίστησε το δικαστήριο για την «ακριβοδίκαιο κρίση του». Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.

Η πολιτική υποκρισία αυτής της «έντιμης σχέσης που θα φτάσει μέχρι τέλους» αποκαλύπτεται καθημερινά. Και είναι απορίας άξιον το ότι νομίζουν πως ο κόσμος δεν τους έχει καταλάβει. Δεν έχει περάσει δα και πολύς καιρός, ενάμιση χρόνος μόνο, από εκείνη τη συνάντηση του πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου και του Πάνου Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου, για να «γεφυρωθεί» η κρίση που είχε ανοίξει από τα Θρησκευτικά του Νίκου Φίλη.

Το χάσμα γεφυρώθηκε, αλλά το τίμημα ήταν η «θυσία» του τότε υπουργού Παιδείας και η άτακτη υποχώρηση Τσίπρα. Δεν είδαμε όμως τότε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από τον υπερευαίσθητο σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποιο κύμα συμπαράστασης στον Νίκο Φίλη. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο μόνος που δεν έχει αλλάξει θέση όλο αυτό το διάστημα είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος λέει ανοικτά την άποψή του για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. Οι υπόλοιποι κάνουν επαναστατική γυμναστική εκ του ασφαλούς.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου