Η κυβέρνηση των φόρων

21/03/18 • 08:09 | UPD 21/03/18 • 08:09

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των 46 οικονομιών που εξετάζουν οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο φορολογικό βάρος για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά αντιστοιχεί στο 38% του εισοδήματος. Και αυτό όταν, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία, η οποία επίσης πέρασε από Μνημόνιο, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 13,6%.

Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι φόροι αυξήθηκαν κατά πολύ και έγιναν ακόμα πιο άδικοι. Η αναλογία των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους επιδεινώθηκε σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, ενώ αντιστράφηκε η τάση μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2013 ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε στο 13%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 24%. Επίσης είχε περιοριστεί κατά 30% η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα έχει μονιμοποιηθεί, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιφέρει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% σε ετήσια βάση.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ο ΕΝΦΙΑ όχι απλώς μονιμοποιήθηκε, αλλά υπάρχει πλέον κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι σε δεκάδες μεσοαστικούς δήμους λόγω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση αυξάνει διαρκώς τις δημόσιες δαπάνες και διογκώνει το κομματικό κράτος με διορισμούς και παχυλές αμοιβές σε ημετέρους, έχει μετατρέψει τη χώρα σε φορολογική κόλαση, όπου οι οικογένειες ακόμα και των πιο αδύναμων οικονομικά ζουν ουσιαστικά για να πληρώνουν την εφορία. Και βεβαίως θα είναι και πιο τυχεροί εάν μπορούν να πληρώνουν, από τη στιγμή που τα χρέη συσσωρεύονται με ρυθμούς 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η κυβέρνηση των φόρων και αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή. Θέλουν να τσακίσουν τη μεσαία τάξη γιατί η φτωχοποίηση των πολιτών εξυπηρετεί τα κομματικά, ιδεολογικά σχέδιά τους, που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου