Κλιματικός εφιάλτης για την Τουρκία

20/03/18 • 12:04 | UPD 20/03/18 • 12:04

Τον «6ο και τον… 66ο αμερικανικό στόλο» η Μεγάλη Τουρκία ίσως και να μπορεί να τον κατατροπώσει, καταπώς λέει ο αφιονισμένος σουλτανικός σύμβουλος, Μπουλούτ Γιγίτ. Πώς θα τα βγάλει πέρα όμως με τις δυνάμεις της Φύσης; Θα μαστιγώνει τη θάλασσα σαν τον Ξέρξη; Θα πυροβολεί τον ήλιο; Είναι κι αυτό μια πιθανότητα.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Τούρκοι και Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατρέψει σε κόλαση την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολία τις προσεχείς δεκαετίες. «Η θερμοκρασία στην Κωνσταντινούπολη θα φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει σημαντικά μετά το 2050», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπογάζιτζι, Λεβέντ Κουρνάζ. «Η είσοδος του μετρό στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, θα καλυφθεί με νερά στα μέσα του αιώνα. Λίγα χρόνια αργότερα στις επαρχίες δυτικά του Ερζιντζάν θα πάψει να χιονίζει. Μετά το 2100 ολόκληρο το νότιο τμήμα του Τουρκίας θα έχει μετατραπεί σε έρημο», προφήτευσε ο Κουρνάζ, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής του κωνσταντινουπολίτικου ιδρύματος.

Ο ίδιος επιστήμονας μίλησε για δραματικές επιπτώσεις στον τουρκικό τουρισμό από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στους 45-50 βαθμούς(!) σε περιοχές όπου σήμερα ο υδράργυρος κυμαίνεται στους 38-40. Τα χιονοδρομικά κέντρα θα γίνουν θερινά resorts και οι παραλίες θα βράζουν από τη ζέστη.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το κλιματολογικό μέλλον της Ανατολίας και ο δρ Τόμας Πέιντερ της NASA. «Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως υποδομές για να αντιμετωπίσει τις μειωμένες χιονοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις μεγάλες ξηρασίες. Χρειάζεται να φτιαχτούν φράγματα για να υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό».

Στοίχημα ότι ο Ερντογάν τα ακούει όλα αυτά βερεσέ. Μόνο όπλα, στρατούς και κατακτητικούς πολέμους έχει στο κεφάλι του. Αλλωστε το 2050 θα είναι 96 χρόνων – όλο και κάποιος θα βρεθεί να του δώσει ένα ποτήρι νερό από τα στρατηγικά αποθέματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου