Η πρώτη απεργία κατά της λιτότητας… στον ΟΗΕ!

19/03/18 • 12:33 | UPD 19/03/18 • 12:42

Την Παρασκευή συνέβη κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Οι υπάλληλοί του στο ευρωπαϊκό παράρτημα της Γενεύης κατέβηκαν στην πρώτη 24ωρη απεργία από καταβολής του διεθνούς οργανισμού, διαμαρτυρόμενοι για περικοπές 5,1% στους μισθούς τους από τον Ιούνιο. Προηγήθηκε μια δίωρη στάση εργασίας τον Φεβρουάριο για το πρώτο κύμα περικοπών 3,5%, η οποία είχε αποτέλεσμα να ματαιωθεί μια σύνοδος της Διάσκεψης Αφοπλισμού με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και υπουργών διαφόρων κρατών, όπως και μια συνεδρίαση της επιτροπής δικαιωμάτων. Να σημειωθεί πως η απεργία της Παρασκευή αποφασίστηκε με την ψήφο σχεδόν του 90% των εγγεγραμμένων στο συνδικάτο -πάνω από 1.000 άτομα- και κάλυπτε τους 9.500 εργαζομένους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον FAO και άλλους οργανισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που εδρεύουν στη Γενεύη.

«Αν δεν σταματήσει η κατρακύλα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας συνδικαλιστικών ενώσεων του ΟΗΕ, Ιαν Ρίτσαρντ, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη την προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ στο ευρωπαϊκό παράρτημα της Γενεύης, Μίκαελ Μέλερ, νa τρομοκρατήσει τους εργαζομένους χαρακτηρίζοντας την απεργία τους… παράνομη. «Στο Καταστατικό και τον Κανονισμό Εργασίας του ΟΗΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για απουσία από την εργασία λόγω απεργίας ή στάσης εργασίας», ισχυρίστηκε σε απειλητικό e-mail προς τους υφισταμένους του ο Μέλερ. Προφανώς ονειρεύεται «απεργίες» α λα ιαπωνικά με περιβραχιόνια.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΗΕ θεωρούνται από τους πιο προνομιούχους στον κόσμο – και όντως είναι. Ωστόσο από τη μια ο γενικευμένος εργασιακός μεσαίωνας κι από την άλλη η απειλή των ΗΠΑ να κόψουν δραστικά τη χρηματοδότησή τους στον ΟΗΕ (ιδίως μετά το αρνητικό ψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου για την Ιερουσαλήμ) έχουν αλλάξει το τοπίο. Σήμερα ένας στους τρεις εργαζομένους του ΟΗΕ είναι «ελαστικός» (ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενος, με μπλοκάκι ή απλήρωτος μαθητευόμενος). Επιπλέον με μια οριζόντια περικοπή που θα ζήλευε και η τρόικα, η προϊσταμένη αρχή των δεκάδων (ίσως και εκατοντάδων) χιλιάδων υπαλλήλων του ΟΗΕ ανά τον κόσμο αποφάσισε αυθαίρετη προσαρμογή των μισθών στα επίπεδα ζωής της Νέας Υόρκης, μειώνοντας 5,1% τους μισθούς στην Ευρώπη, 10% στην Ταϊλάνδη, 25% στην Ιαπωνία κ.ο.κ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου