Η μοναδική αξιολόγηση έγινε σε ένα «κουτούκι» στα Εξάρχεια

19/03/18 • 12:07 | UPD 19/03/18 • 12:07

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί μία παλαιά φωτογραφία με τον νεαρό Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του να διασκεδάζουν σε ένα «κουτούκι» στα Εξάρχεια, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός διεκδικούσε το 2006 το Δήμο Αθηναίων.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι πιο παρατηρητικοί διαπίστωσαν ότι οι τότε συνδαιτυμόνες του σημερινού πρωθυπουργού σήμερα βρίσκονται σε κρατικές θέσεις.

Ο Καρανίκας ανέλαβε καθήκοντα σύμβουλου στρατηγικού σχεδιασμού στο Μαξίμου και παρεμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις γνωστές αμπελοφιλοσοφίες του και τις εμπαθείς αναρτήσεις του κατά της «Δεξιάς» αλλά και των πρώην συντρόφων του.

Τουλάχιστον στον Καρανίκα πρέπει να πιστώσουμε ότι συνέβαλε αποφασιστικά ώστε για πρώτη φορά ένας νόμος του κράτους, αυτός για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, να ψηφισθεί έχοντας έκταση μόλις 5-6 σελίδες. Ετσι πρέπει να γίνεται η καλή νομοθέτηση και όχι με τα πολυνομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση γεμάτα από άσχετες διαθέσεις.

Στην ίδια παρέα ήταν ο Τζανακόπουλος, που έχει αναλάβει τα ηνία της επικοινωνίας στο Μαξίμου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που είχε τουλάχιστον το σθένος να παραιτηθεί από βουλευτής τον Οκτώβριο του 2015, κάποιοι διακρίνουν στο βάθος του τραπεζιού και τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, που τοποθετήθηκε πρόσφατα επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η παρέα του πρωθυπουργού πέρασε στο Δημόσιο, όμως αυτό δεν είναι και τόσο κατακριτέο. Αυτά είναι τα πρόσωπα εμπιστοσύνης του Τσίπρα, αυτούς διόρισε. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αλλεργία σε κάθε έννοια αξιοκρατίας στο Δημόσιο και λειτουργεί με όρους της δεκαετίας του ’80 επιλέγοντας τους δικούς της «φρουρούς».

Μεταθέτει για το μέλλον τη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων υιοθετώντας τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, ενώ το υπουργείο Παιδείας μετά την αριστεία ξηλώνει και το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 για την υποχρεωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το πώς θα βολέψει τα δικά της παιδιά.

Ετσι, με το ίδιο νομοθέτημα Γαβρόγλου δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών που θα επιλεγούν με κομματικά κριτήρια και θα έχουν έξτρα αμοιβές.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν θα αξιολογούνται, αλλά οι διευθυντές θα περνούν από το κομματικό κόσκινο. Η παρέα των Εξαρχείων επιβάλλει την κομματοκρατία στο Δημόσιο. Η διαφορά είναι ότι τότε πλήρωναν έστω και ρεφενέ την ταβέρνα, τώρα στέλνουν το λογαριασμό στους πολίτες.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκούσε για τα ναυάγια στο Αιγαίο

Στις αρχές του 2014 σημειώθηκε ένα πολύνεκρο ναυάγιο έξω από το Φαρμακονήσι της Λέρου, με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει το Λιμενικό ότι ολιγώρησε και την κυβέρνηση Σαμαρά ότι με την πολιτική αποτροπής στην είσοδο προσφύγων δημιουργούσε τις συνθήκες για «προμελετημένα εγκλήματα», όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο τότε επικεφαλής του τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Το Σάββατο είχαμε μία μεγάλη τραγωδία στο Αγαθονήσι με θύματα 16 μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάλαβε πόσο αισχρό είναι να παίζεις κομματικά παιχνίδια με ανθρώπινες τραγωδίες. Τι συνέβη τώρα; Το ναυάγιο στο Αγαθονήσι δεν είναι προμελετημένο έγκλημα, όπως το χαρακτήριζε ο Δρίτσας;

Αραγε, έχουν καταλάβει πόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει την κοινωνία βάζοντας στην κομματική αντιπαράθεση τη ζωή και το θάνατο απελπισμένων ανθρώπων;

Αυτά είναι τα στοιχεία της Novartis;

Μία γραμματέας της Νovartis πήρε τον υπολογιστή της και τον παρέδωσε στη Δικαιοσύνη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το υλικό που έχει έρθει στη δημοσιότητα.

Ομως τα στοιχεία, που παραπέμπουν στην αλληλογραφία, στους στόχους και τις επιδιώξεις μιας πολυεθνικής εταιρίας, απέχουν μακράν από το να θεωρηθούν τεκμήρια ενοχής για τους εγκαλούμενους πολιτικούς. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να κατηγορείται η κυβέρνηση Σαμαρά ότι συνέπλεε με τα συμφέροντα της Νovartis, όταν την περίοδο 2012-2014 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων ετών και όταν ο ΣYΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε ακριβώς τις ίδιες θέσεις με τα αιτήματα του Φρουζή. Εάν αυτά που έχουν παρουσιασθεί έως τώρα είναι τα μοναδικά ντοκουμέντα που έχει η Δικαιοσύνη στα χέρια της, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ακόμη αποτυχημένη κωμωδία του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου