Οποιος πλησιάζει τον Τσίπρα… καίγεται

18/03/18 • 12:02 | UPD 18/03/18 • 12:04

Γράφει ο Πάνος Αμυράς διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Εάν ακολουθήσουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Ιβάν Σαββίδης υποχρεώθηκε να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στους Ιάπωνες λόγω του Τσίπρα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις του προέδρου του ΠΑΟΚ επλήγησαν από την κρίση στην αγορά και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα. Μικρή σημείωση: η φορολογία στα τσιγάρα αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Να λοιπόν που ο θαυμαστής του Τσίπρα υποχρεώνεται να πουλήσει την καπνοβιομηχανία του επικαλούμενος την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΙΛ μεταξύ Σαββίδη και Γιαπωνέζων προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, η συγκυρία είναι σατανική καθώς δεν έχουν μεσολαβήσει παρά μόνο λίγες ημέρες από τα επεισόδια στην Τούμπα.
Ο Ιβάν Σαββίδης θα κατάλαβε τώρα ότι όποιος πλησιάζει πολύ κοντά τον πρωθυπουργό καίγεται. Θα έπρεπε ωστόσο οι σύμβουλοί του να τον είχαν ενημερώσει εγκαίρως όπως βέβαια και να τον συγκρατήσουν κατά την είσοδό του στο γήπεδο, που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων.

ΓΕΝΙΚΩΣ, οι συναναστροφές με τον κ. Τσίπρα δεν κάνουν καλό σε όποιον τις επιλέγει. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει μετανιώσει για τη φιλική προσέγγιση που είχε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν από την άλλη πλευρά εισέπραττε συκοφαντίες για δήθεν σύμπλευσή του με εργολαβικά συμφέροντα. Ο κ. Θεοδωράκης πλήρωσε αυτή την τακτική, καθώς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έχασε σχεδόν τη μισή του εκλογική δύναμη και απειλήθηκε να μείνει εκτός Βουλής.
Το ίδιο θα κατάλαβαν, μεταξύ άλλων, ο Βαρουφάκης, που από asset της κυβέρνησης έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος του Μαξίμου, ο Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη στροφή του πρωθυπουργού από το «όχι» στο «ναι».

ΑΥΤΟΙ ΒΕΒΑΙΑ που πλήρωσαν ακριβότερα τη σχέση τους με τον κ. Τσίπρα είναι όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ καθώς πίστεψαν τις υποσχέσεις του ότι θα διέλυε τα Μνημόνια και θα καταργούσε τη λιτότητα. Τα δύο Μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έφεραν μέτρα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά διατήρησαν την παρέα του πρωθυπουργού στην εξουσία.

Πάντοτε οι κυβερνήτες θυσίαζαν «πιόνια» για να μείνουν ζωντανοί στην πολιτική σκακιέρα, αλλά αυτό που συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο. Ο κυνισμός που τους διακρίνει στη διαχείριση της εξουσίας δεν αφήνει περιθώρια για φιλίες, κομματικές ή επιχειρηματικές.

Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ αντιμετωπίσθηκε από τους ανθρώπους του Μαξίμου ως ένας επιχειρηματίας που μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλουν το νέο τοπίο στα μέσα ενημέρωσης. Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έβαλε πολλά λεφτά, «τυφλά» τις περισσότερες φορές, καθώς ο ίδιος πίστευε ότι βοηθούσε τον «Ελληνα Πούτιν».
Μετά τα γεγονότα της Τούμπας, στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να γνωρίζουν τον Σαββίδη, ο οποίος ήταν βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης.

ΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΙ του πρωθυπουργού μπορούν ακόμη να τον κρατούν στην εξουσία, όμως έχουν υψηλό τίμημα. Η «πρώτη φορά Αριστερά» αποδεικνύεται «παλιά» στα κόλπα της διαπλοκής και αυτό οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί και θα το αποτυπώσουν στις κάλπες.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

 

 

Copy link
Powered by Social Snap