Κάτω τα χέρια από τη σύνταξη… του Μπαρόζο

16/03/18 • 12:19 | UPD 16/03/18 • 12:19

Δεν ζουν μόνο εκατομμύρια Ελληνες με τον εφιάλτη του τσεκουρώματος στις συντάξεις το 2019. Παρόμοιο δράμα ζει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που παίρνει γύρω στα 10.000 ευρώ τον μήνα μετά την πρόωρη συνταξιοδότησή του από την Κομισιόν το 2014.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Κι αν οι Ελληνες πληρώνουν τις «σπατάλες και τους διαφθαρμένους πολιτικούς τους» ο Πορτογάλος καρεκλοκένταυρος ίσως πληρώσει το τίμημα της «προδοσίας» της ηπείρου μας στους… Αμερικανούς. (Πάλι καλά που δεν είναι Ρώσος…).

Τον Ιούλιο του 2016 ο Μπαρόζο έπεσε στα μαλακά όταν χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο διάδοχός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έπεσαν (δικαιολογημένα) να τον φάνε, επειδή προσλήφθηκε ως κορυφαίος σύμβουλος από την Goldman Sachs, για να «τη συμβουλεύσει με την ευρωπαϊκή εμπειρία του σε θέματα Brexit».

Τώρα όμως που πλανάται εμπορικός πόλεμος πάνω από τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις η στάση του Μπαρόζο αντιμετωπίζεται σαν «εσχάτη προδοσία». Για ποιον άλλο λόγο η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Εμιλι Ο’Ρέιλι να επαναφέρει το θέμα Μπαρόζο στην επιτροπή δεοντολογίας της Κομισιόν με το αίτημα της επιβολής κυρώσεων; Μέχρι στιγμής κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει τιμωρηθεί με περικοπή ή στέρηση σύνταξης για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών και ενέργειες που βλάπτουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα – ο Πορτογάλος κινδυνεύει να είναι ο πρώτος.

H άρνηση του Μπαρόζο ότι κάνει lobbying για λογαριασμό της αμερικανικής τράπεζας δεν αντέχει σε κριτική. Προφανώς δεν συνάντησε πρόσφατα τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν για να μιλήσουν για τον καιρό. Σκασίλα του βέβαια αν του κόψουν τη σύνταξη – η Goldman Sachs τον αμείβει πλουσιοπάροχα με ποσό που παραμένει μυστικό. Η ζημιά θα γίνει αν οι Ευρωπαίοι του κόψουν τις διασυνδέσεις και οι Αμερικανοί τον πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Οχι βέβαια ότι θα πεινάσει…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου