Ενας «δυστυχισμένος γάμος»

16/03/18 • 12:02 | UPD 16/03/18 • 12:23

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ γάμο που κρατιέται και με το ζόρι και θέλει να πάρει μια «δεύτερη ευκαιρία» θυμίζει πλέον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Μόνο που έχει γίνει φανερό ακόμα και στους «ξένους» ότι ο ένας δεν αντέχει τον άλλον. Η «υπόθεση Σαββίδη» φαίνεται πως είναι το κερασάκι στην τούρτα αυτού του δυστυχισμένου γάμου…

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΟ ΚΑΚΟ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχει εναλλακτική. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες να βρεθεί «αντικαταστάτης» των ΑΝ.ΕΛ., αλλά η ψαριά ήταν «μικρή». Η άρνηση του Στ. Θεοδωράκη ήταν καθοριστική.

Αλλωστε και να έλεγε ναι ο πρόεδρος του Ποταμιού, οι μισοί από τους 6 βουλευτές που έχουν απομείνει στο κόμμα του δεν θα τον ακολουθούσαν. Το Μ. Μαξίμου έχει ρίξει «δίχτυα» και στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά κι εκεί η συγκομιδή φαίνεται πως είναι πολύ μικρή. Οι 1-2 βουλευτές που φέρονται να το συζητάνε δεν επαρκούν. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές που διαθέτει χρειάζεται τουλάχιστον 6 για να διαθέτει την πλειοψηφία των 151.

Ακόμα και στην περίπτωση -λένε οι πληροφορίες- που «μαζευτούν» 1-2 από τους ανεξάρτητους, 1-2 από τους ΑΝ.ΕΛ. που θα παρέμεναν στην κυβέρνηση ακόμα και σε περίπτωση διαζυγίου και ο 1 πρόθυμος από το Ποτάμι, πάλι το αποτέλεσμα είναι εντελώς οριακό. Και το χειρότερο όλων είναι ότι ο πρωθυπουργός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα ήταν «όμηρος» του κάθε βουλευτή…
ΠΑΡΟΤΙ το αδιέξοδο είναι προφανές, οι «σύζυγοι» του «δυστυχισμένου γάμου» δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσανεξία του ενός προς τον άλλον. Παρότι γνωρίζουν ότι «πρακτικοί» λόγοι επιβάλλουν την αναγκαστική συγκατοίκησή τους.

Ο Π. Καμμένος που έχει απομονωθεί και έχει αποσυρθεί βιαίως από τη διαχείριση της υπόθεσης των 2 στρατιωτών συνεχίζει να δέχεται τις βολές κατά ριπάς από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την «ομηρία». Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θυμήθηκαν με 3 χρόνια καθυστέρηση ότι οι ΑΝ.ΕΛ. είναι «ακροδεξιό και ρατσιστικό» κόμμα. Αλλά και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια αναποτελεσματική «πολιτική κατευνασμού» και ταυτοχρόνως διαφοροποιείται ανοιχτά στο θέμα Σαββίδη.

Μπορεί ο ίδιος ο Π. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. επισήμως να μην έχουν πει λέξη για τα γεγονότα της Τούμπας, αλλά χθες συνέβησαν δύο γεγονότα που δεν ήταν καθόλου τυχαία: Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Λαζαρίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υφυπουργό Αθλητισμού, κατηγορώντας τον ότι αδικεί τον ΠΑΟΚ και τον Ι. Σαββίδη. Και το ακόμα πιο σημαντικό, ο Θ. Παπαχρηστόπουλος παραδέχθηκε δημοσίως ότι ο Ι. Σαββίδης διατηρεί «καλές και φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση».

ΚΙ ΑΥΤΟ συμβαίνει την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος ότι αποκαλύφθηκε ο εναγκαλισμός του με τη «νέα διαπλοκή», προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ. Αλλά χωρίς να «προκαλέσει» τον «απρόβλεπτο Ιβάν», ο οποίος προφανώς γνωρίζει όσα γνωρίζουν και όσοι ανησυχούν από τυχόν έκρηξή του. Η παρέμβαση Παπαχρηστόπουλου αποτελεί ουσιαστικά κι ένα «μήνυμα» προς την κυβέρνηση. Και η αμήχανη αντίδραση του Δ. Τζανακόπουλου δείχνει ότι το μήνυμα ελήφθη.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, εντέλει, είναι πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτός ο «δυστυχισμένος γάμος»…

Βάναυση προσβολή

Χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα -από τη στιγμή που συγκροτήθηκε Προκαταρκτική Επιτροπή- η εισαγγελέας Διαφθοράς συνεχίζει να παίρνει συμπληρωματικές καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες και να τις διαβιβάζει στη Βουλή. Οι νομικοί κύκλοι έχουν μείνει άφωνοι. Και η κοινή λογική δέχεται ακόμα μια βάναυση προσβολή.

Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει πια για το πόσο αδίστακτα προωθούν το «σχέδιο λάσπη στον ανεμιστήρα» η κυβέρνηση και οι συνεργοί της. Η διάτρητη δικογραφία της Novartis με τα νέα «στοιχεία» που διαβιβάστηκαν στη Βουλή -και… παραδόξως είχε προαναγγείλει η «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»-, σε συνδυασμό με τους παιδικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, ξεφεύγει από το πεδίο της μεθόδευσης και της σπίλωσης, μπαίνοντας ορμητικά στο πεδίο της γελοιότητας.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τις περισσότερες φορές καταλαβαίνει τις συνέπειες των ενεργειών της με τραγική καθυστέρηση. Και μετά πάει να διορθώσει ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος. Εν προκειμένω, προφανώς δεν έχει καταλάβει ακόμα τις συνέπειες της πολιτικής γελοιότητας.

Με λογική ΣΥΡΙΖΑ…

Στα νέα «στοιχεία» που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για τη Novartis υπάρχει σε CD -προφανώς από το προσωπικό ημερολόγιο του Φρουζή- ραντεβού σε εκκρεμότητα του Φρουζή με τον Α. Τσίπρα. Είναι αδιάφορο αν έγινε ή δεν έγινε το ραντεβού. Κι αλίμονο αν… ποινικοποιούνται τα ραντεβού μεταξύ θεσμικών παραγόντων κι έτσι ενοχοποιούνται πρόσωπα. Αλίμονο. Ομως… Κι εδώ αρχίζει η «λογική ΣΥΡΙΖΑ»…

Στις 26 Νοεμβρίου 2013 ο ΣΦΕΕ (πρόεδρός του τότε ο κ. Φρουζής) εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ζητά την απόσυρση της τροπολογίας της κυβέρνησης Σαμαρά, με την οποία μειωνόταν η τιμή των φαρμάκων. Την ΙΔΙΑ μέρα (26/11/2013) ο Α. Τσίπρας δίνει ΕΚΤΑΚΤΗ συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τον υπ. Υγείας Α. Ξανθό. Και τι είπε; Ακριβώς ό,τι έλεγε στο δελτίο Τύπου ο Φρουζής: να απορριφθεί η τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης!

Η «λογική ΣΥΡΙΖΑ» θα είχε βγάλει ήδη καταδικαστική απόφαση και θα οδηγούσε σε Προκαταρκτικές κι ενδεχομένως… ειδικά δικαστήρια. Πιο σημαντικό όμως ακόμα και από το αν έγινε ή δεν έγινε το ραντεβού Τσίπρα-Φρουζή είναι το αυταπόδεικτο γεγονός ότι νυν πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε «η φωνή της Novartis». Και μάλιστα την ίδια μέρα. Στα πόσα εκατομμύρια άραγε την εκτιμά αυτή τη… σύμπτωση η μάρτυς κ. «Κελέση»;

Πύκνωση μπρίφινγκ…

Αντί μια φορά στις 20-30 μέρες που έκανε μπρίφινγκ ο Δ. Τζανακόπουλος, από προχθές κάνει κάθε μέρα. Ειδήσεις δεν έβγαλε, πέραν της «διαφωνίας» με τους ΑΝ.ΕΛ., για το αν ο Ι. Σαββίδης είχε «καλές και φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση». Εβγαλε όμως μπόλικη προπαγάνδα και αγωνιώδη προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε τη δημοσκόπηση της Pulse, που δείχνει -εκτός από την παγιωμένη διαφορά των 9 μονάδων- ότι η Novartis (σε συνδυασμό με τους 2 Ελληνες αξιωματικούς και το Σκοπιανό) την οδήγησε σε περαιτέρω πτώση, εκείνη επιμένει… Novartis. Απλό αδιέξοδο;

Απορίες

1.Δηλαδή ο χαμός έγινε για ένα γκολ οφσάιντ (ΟΥΕΦΑ) ή για μια οφσάιντ διαπλεκόμενη σχέση;

2.Πώς του διέφυγε του «ερευνητή» το ραντεβού Τσίπρα-Φρουζή; Βέβαια του είχαν διαφύγει και τα… δικά του με τον «ταμία Novartis»…

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου