Γιατί ο Τσίπρας δεν καλεί τώρα στο Μαξίμου τον Σαββίδη, όπως παλιά;

16/03/18 • 11:29 | UPD 16/03/18 • 11:29

Οι πληροφορίες λένε ότι το όνομα «Ιβάν Σαββίδης» είναι πλέον απαγορευμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε χθες σε νέα ενημέρωση προκειμένου να καλύψει τις πρωινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Παπαχριστόπουλου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε φιλικές σχέσεις με τον ομογενή επιχειρηματία.

Γενικώς, όσο άγαρμπα ο κ. Τσίπρας και η παρέα του έβαλαν στο πολιτικό και μιντιακό παιχνίδι τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, με τον ίδιο τρόπο τώρα τον αδειάζουν. Το καλοκαίρι του 2016 με το διαγωνισμό-παρωδία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ο κ. Σαββίδης δέχθηκε να παίξει το ρόλο του μεγαλώνοντας τα πονταρίσματα.

Οταν ο επίσης φίλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καλογρίτσας βγήκε εκτός διαδικασίας, καθώς αποκαλύφθηκε ότι βασικό του περιουσιακό στοιχείο για να αποκτήσει την άδεια ήταν ένα δανεικό βοσκοτόπι και ένα δάνειο από την «κυβερνητική» Αττικής, ο κ. Σαββίδης ήταν και πάλι εκεί για να βοηθήσει το Μαξίμου. Πήρε ως πρώτος αναπληρωματικός «υπερθεματιστής» την άδεια του Καλογρίτσα ώστε να μην πάει στράφι το «success story» του Νίκου Παππά.

Οταν κατέρρευσε ο διαγωνισμός, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήταν και πάλι κοντά στην κυβέρνηση. Αγόρασε το μερίδιο του Φώτη Μπόμπολα στο Mega και ύστερα κατόπιν παρότρυνσης του επιτελείου του πρωθυπουργού απέκτησε το «Εθνος» επανεκδίδοντας την εφημερίδα. Δεν έμεινε εκεί, λίγους μήνες αργότερα απέκτησε και τον τηλεοπτικό σταθμό «Εψιλον» σε κυβερνητική πάντα ενθάρρυνση.

Από μία απλή αναζήτηση στο google, προκύπτει ότι οι συναντήσεις Τσίπρα-Σαββίδη στο Μαξίμου ήταν συχνές και για όλα τα θέματα. Μιντιακά, αθλητικά, επιχειρηματικά, ενώ ο ομογενής επιχειρηματίας τιμούσε τη φιλία του με τον πρωθυπουργό παρομοιάζοντάς τον δημοσίως με τον Πούτιν και επικρίνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν σε έναν άνθρωπο της οικονομίας.

Προφανώς ο κ. Σαββίδης νόμιζε ότι η φιλία του με τον Τσίπρα θα είναι παντοτινή. Επρεπε να ήταν πιο υποψιασμένος, όταν μάλιστα είχε δει από πρώτο χέρι το πάθημα του Καλογρίτσα, που από χειροκροτητής του Παππά και καναλάρχης κατέληξε με νέους μπελάδες και χωρίς τηλεόραση και εφημερίδα.

Ομως τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ πρέπει να απαιτήσει συνάντηση με τον Τσίπρα στο Μαξίμου, όπως παλαιά. Αλλωστε, οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα…

Η διαφορά του Μητσοτάκη

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιούσε την κυβέρνηση και τους δανειστές να μην υπογράψουν καμία συμφωνία γιατί δεν θα την αναγνώριζε.

Ο ίδιος απειλούσε τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους εάν συμμετείχαν στο «ξεπούλημα» των ΔΕΚΟ. Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από την ίδια θέση που είχε το 2014 ο κ. Τσίπρας, αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε Αμερικανούς αξιωματούχους έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης, ενώ κάλεσε τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτή είναι η διαφορά φιλοσοφίας των δύο πολιτικών.

Ο Τσίπρας απειλούσε τους επενδυτές και τελικώς υπέγραψε το μεγάλο ξεπούλημα της εκχώρησης της κρατικής περιουσίας στο υπερταμείο για 99 χρόνια, ενώ ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν σαμποτάρει την προσπάθεια έλευσης κεφαλαίων στην Ελλάδα, αλλά απευθύνει ανοικτή πρόσκληση.

Μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να γίνουν οι πλειστηριασμοί

Φανταστείτε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας να έβγαινε κάθε Τετάρτη πρόγραμμα πλειστηριασμών για 400 ακίνητα.

Ο Τσίπρας θα βρισκόταν μαζί με τον Λαφαζάνη, τη Ζωή και τον Λεωτσάκο έξω από τα συμβολαιογραφεία για να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Είναι φανερό ότι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Αρχικά για ακίνητα μεγάλης αξίας και σταδιακά για τα υπόλοιπα. Αλλωστε οι τράπεζες υπολογίζουν ότι μέσα στη διετία 2018-2019 θα αλλάξουν χέρια πάνω από 40.000 ακίνητα.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς διέλυσε τις τράπεζες με το δημοψήφισμα του 2015 και την επιβολή capital controls, με αποτέλεσμα να γίνει και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές-ψίχουλα και σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των μικρομετόχων.

Τώρα εφαρμόζει τις εντολές των δανειστών για ταχεία εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνοντας να διαδηλώνουν στους δρόμους τους πρώην συντρόφους της.

Σε κάθε περίπτωση επί Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε μία δημοπρασία ακινήτου…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=»post-area-diabaste