Από καταφανή θέση οφ σάιντ…

12/03/18 • 11:29 | UPD 12/03/18 • 11:29

ΜΙΑ ΤΑ ξημερώματα της Κυριακής. Τα μέλη του Εφετείου της ΕΠΟ «βράδυ Σαββάτου» δούλευαν υπερωρίες και με τιτάνια προσπάθεια καταφέρνουν να προλάβουν να εκδώσουν απόφαση για το ματς ΠΑΟΚ -Ολυμπιακός, η οποία είναι καταφανώς θετική για την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ω του θαύματος, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε φροντίσει να υπάρχουν εισιτήρια, ενώ ήταν γνωστό σε όλους ότι βάσει της προηγούμενης απόφασης ο χθεσινός αγώνας με την ΑΕΚ θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών…

ΧΩΡΙΣ ΝΑ υπεισέρχεται κανείς στην ουσία της απόφασης του Εφετείου και χωρίς να την κρίνει, δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί ότι κάτι το «περίεργο» -τουλάχιστον- συνέβη. Δεν είναι σύνηθες να συνεδριάζουν μεσάνυχτα Σαββάτου τα Εφετεία. Δεν είναι λογική η «ετοιμότητα» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να υπάρχουν εισιτήρια για ένα ματς που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Και προφανώς είναι τυχαίο ότι χθες το πρωί ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βασιλειάδης ήταν καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ, έτοιμος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του Δικαστηρίου…

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ γινόταν λόγος για «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας». Προφανώς ήρθε η ώρα να μιλάμε για «πολιτικοποίηση ΚΑΙ της ποδοσφαιρικής ζωής της χώρας». Ο κ. Σαββίδης υπήρξε καθ’ ομολογίαν του «λαγός» στην πρώτη και άγαρμπη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει ετσιθελικά το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Και μετά απόλαυσε τη χαρά να έρθει στη Βουλή τροπολογία με την οποία γλίτωνε από ένα πρόστιμο κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων. Στο μεταξύ, η θεαματική είσοδός του στα ΜΜΕ παράγει ένα εξόχως υποστηρικτικό προς την κυβέρνηση δημοσιογραφικό προϊόν. Ταυτοχρόνως -με σειρά κραυγαλέων παρεμβάσεων- η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει μια πολύ ιδιότυπη αντίληψη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Την αποδέχεται μόνο όταν συντάσσεται με τις πολιτικές επιθυμίες της. Οταν η Δικαιοσύνη κάνει το… λάθος να πηγαίνει «κόντρα» στις πολιτικές επιδιώξεις της, τότε απλώς… υπονομεύει το έργο της κυβέρνησης.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ καθαυτά, η αλληλουχία τους που οδήγησε στη μεταμεσονύχτια απόφαση του Εφετείου της ΕΠΟ και οι «συμπτώσεις» που ακολούθησαν, παραείναι πολλές για να είναι απλώς τυχαίες. Μόνο κάποια περίεργη …συναστρία ή κάποιος επιδέξιος και αποφασισμένος «ενορχηστρωτής» θα μπορούσαν να πετύχουν τέτοιο θεαματικό αποτέλεσμα.

ΑΛΛΩΣΤΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει κι έχει αποδείξει ότι στόχος της δεν ήταν η κυβέρνηση αλλά η κατάκτηση και της εξουσίας. Και μάλιστα αυτού του είδους η εξουσία, που μπορεί να «προσφέρει» τις τρεις Εξουσίες στην «οικονομική συσκευασία της μίας»…

Ό,τι δηλώσεις είσαι

Προσβεβλημένη η κ. Θάνου, παρενέβη χθες το πρωί σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, προκειμένου ν’ αποκρούσει τις κατηγορίες που είχε δεχθεί από δικηγόρους ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και λειτουργεί εξωθεσμικά. «Δεν είμαι πολιτικό ή κομματικό πρόσωπο», είπε. Μάλιστα. Δεν είναι «πολιτικό ή κομματικό πρόσωπο» ο άνθρωπος που: 1. Μία μέρα μετά την αποχώρησή της από την προεδρία του Αρείου Πάγου, βρέθηκε -άμισθη-επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. 2. Την επέλεξε προσωπικά ο Α. Τσίπρας ως υπηρεσιακή πρωθυπουργό ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. 3. Εδωσε άλλη διάσταση στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, οι οποίοι δημοσίως έχουν πει ότι ο «νέος τρόπος» ελέγχου λειτουργεί ως μηχανισμός «πίεσής» τους και αλλοιώνει τις προαγωγές. 4. Εντελώς εξωθεσμικά και αδικαιολόγητα, δεν δίστασε να λειτουργήσει προληπτικά, αποτρέποντας την Ολομέλεια Εφετών να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν τη Novartis πρέπει να την αναλάβει εφέτης ανακριτής. Κατέστησε σαφές ότι ήθελε να μείνει στα έμπιστα χέρια της κ. Τουλουπάκη. Υπάρχουν κι άλλα. Με σημαντικότερο, ίσως, τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για τον παρασκηνιακό και κεντρικό -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ρόλο που έχει παίξει στην «εξέλιξη» της υπόθεσης Novartis. Αλλά, φαίνεται ότι η ρήση του Γ. Τσαρούχη -«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»- ισχύει απολύτως.

Καμμένος εσωτερικού και εξωτερικού…

Εντός συνόρων, σιωπηλός και κατά προτίμηση εξαφανισμένος. Εκτός συνόρων, λαλίστατος και «επιθετικός». Ο λόγος για τον Π. Καμμένο, ιδιαίτερα μετά το θλιβερό γεγονός της σύλληψης των 2 Ελλήνων αξιωματικών. Χθες, σε καταφανώς αντίθετη γραμμή από το Μ. Μαξίμου, επανέλαβε τρεις φορές ότι οι 2 αξιωματικοί είναι «όμηροι». Βρισκόταν όμως στο Βουκουρέστι… Κύκλοι του υπουργείου Αμυνας εκτιμούν ότι ο Π. Καμμένος «δεν διαπραγματεύεται μόνο την απελευθέρωση των 2 αξιωματικών, αλλά και την παραμονή του στην κυβέρνηση». Ισως γι’ αυτό η προχθεσινή ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. δεν είχε αιχμές μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη σημερινή συνάντηση Α. Τσίπρα – Στ. Θεοδωράκη.

Κι άλλα «αριστερά» κόλπα!

Η ΚΕΔΚΕ ενημερώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών ότι οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές δεν θα γίνουν τον Μάιο του 2019 -όπως είχε προγραμματιστεί- αλλά την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Η φαινομενικά «αθώα» αλλαγή ίσως δεν είναι και τόσο… αθώα. Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης -ασχέτως αν θα της βγει- προβλέπει ταυτόχρονες Εθνικές Εκλογές και Ευρωεκλογές. Το λογικό θα ήταν η διπλή κάλπη να γίνει τριπλή (μαζί και οι Δημοτικές), ώστε και εξοικονόμηση πόρων να υπάρξει και να αποφευχθεί νέα μετακίνηση των ψηφοφόρων. Όμως, από τον Μάιο του 2019 έως το τέλος Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς είναι ένα εξάμηνο. Χρόνος επαρκής ώστε να έχει σωρευθεί «δυσαρέσκεια» για τη νέα κυβέρνηση κι αυτή να μπορέσει να εκφραστεί στην κάλπη των Δημοτικών Εκλογών.

Κι αυτοί «ακροδεξιοί»;

Για τα δεδομένα της ακριτικής Ορεστιάδας, η χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 2 Ελληνες αξιωματικούς ήταν μεγάλη. Οι διοργανωτές είχαν ζητήσει, όσοι πάνε, να πάνε χωρίς κομματικά σύμβολα, μόνο με την ελληνική σημαία. Κι έτσι πήγαν. Πάρα πολλοί από τους συγκεντρωθέντες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τους 2 Ελληνες αξιωματικούς.

Θα βρεθεί άραγε κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για «ακροδεξιούς», που έκαναν συγκέντρωση για ένα «σύνηθες περιστατικό», το οποίο «δεν είναι το μείζον θέμα»;

Απορία

1. Βρε μπας και στο 3ο Μνημόνιο υπάρχει καμία κρυφή διάταξη ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα;

2. Μήπως όταν μιλά η Ρ. Σβίγκου για «μικροπολιτική», να εισακούεται; Κοτζάμ διδακτορικό έχει…

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου