Προεκλογικό μενού με σκάνδαλα, ρουσφέτια και… σανό

10/03/18 • 13:07 | UPD 12/03/18 • 11:13

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Βάζεις σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο να σιγοψήνονται υποθέσεις υπαρκτών ή μη σκανδάλων. Ξεπαγώνεις σε χρόνο ρεκόρ στο φούρνο μικροκυμάτων δεκάδες ρουσφετολογικές διατάξεις για διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Λες πως θα φτιάξεις και μια τούρτα, με κερασάκι την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Και τόσο απλά και εύκολα έχεις φτιάξει το προεκλογικό μενού.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μόλις 14 μήνες μακριά από την πιθανότερη ημερομηνία για την προκήρυξη εκλογών. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Και όποιος νομίζει ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να στηθούν κάλπες σε κλίμα ομαλότητας και ηρεμίας είναι γελασμένος. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα κάνουν τα πάντα στην προσπάθειά τους να γυρίσουν το δυσμενές για αυτούς πολιτικό κλίμα. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ λόγο θα έχει η επιχείρηση «καθαρά χέρια». Οι δικογραφίες και οι προανακριτικές επιτροπές θα πέσουν βροχή. Δεν πρόκειται για δικαστικό ρεπορτάζ. Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν πως έρχεται η ώρα -επιτέλους- του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά, του οποίου η εμπλοκή φέρεται να είναι «δεμένη» και η ετυμηγορία δεδομένη. Ακόμα ψιθυρίζουν ότι θα «σκάσουν» δικογραφίες για τα δάνεια των κομμάτων, δάνεια μέσων μαζικής ενημέρωσης και μεγάλων επιχειρήσεων με σκοπό να μπουν στο στόχαστρο ανεπιθύμητοι τραπεζίτες και αντιπολιτευόμενα media. Ε, και μέχρι το 2019 υπάρχει αρκετός χρόνος για να «φουσκώσουν» και άλλες υποθέσεις.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ πακέτο είναι τα ρουσφέτια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το δρόμο του ορθού πασοκισμού, ετοιμάζεται να σπάσει τα κοντέρ. Οι μονιμοποιήσεις χιλιάδων συμβασιούχων γίνονται με κάθε δυνατό τρόπο. Με υπουργικές παρεμβάσεις σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και κρυφές τροπολογίες σε νομοσχέδια. Παράλληλα, δίνονται υποσχέσεις και για χιλιάδες νέες προσλήψεις μονίμων, ενώ στα οργανογράμματα υπουργείων και φορέων γίνεται πάρτι με δημιουργία θέσεων ευθύνης, οι οποίες συνοδεύονται από παχυλά επιδόματα. Ακόμα, στο τραπέζι βρίσκονται η φθηνή εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου και διάφορα «αντίμετρα» για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο ΤΡΙΤΟΣ πόλος είναι ο πιο γνωστός. «Βγαίνουμε από τα Μνημόνια, έρχεται ανάπτυξη, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις, θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό» και άλλες τέτοιες γραφικότητες. Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει τη δραστική περικοπή των κύριων συντάξεων κατά 18% και τη μείωση του αφορολόγητου, που θα επιβαρύνει με 650 ευρώ ετησίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Βέβαια, εκεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα «παιχνίδι αλά 2015» από τον Αλέξη Τσίπρα. Να βγει προς το τέλος της χρονιάς και να εξαγγείλει το «πάγωμα» αυτών των επώδυνων μέτρων, ώστε μετά τις κάλπες να μπορέσει να τα… επαναδιαπραγματευθεί.

ΚΑΙ τα τρία πιάτα του προεκλογικού μενού έχουν ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποίησε, χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί πάντοτε στο μαγείρεμα το Μαξίμου: το σανό. Ξεχνούν, όμως, ότι… ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται από τους ψηφοφόρους!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου