Ενα «σύνηθες επεισόδιο» Τσίπρα

10/03/18 • 12:58 | UPD 10/03/18 • 16:33

Ηταν μια τυπική κοινοβουλευτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Από αυτές που συνηθίζει να «προσφέρει» στο ελληνικό Κοινοβούλιο και σε όσους πολίτες αποφασίζουν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ηταν απαξιωτική προς τους παριστάμενους βουλευτές, αλαζονική και απρεπής απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως αν άξιζε να χάσει το χρόνο του και να πάει στη Βουλή. Θα το θεώρησε μάλιστα εξαιρετικά ατακαδόρικο, εξ ου και το επανέλαβε δις.

«Αναρωτιόμουν όλη μέρα εάν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή και να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να βρεθώ σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρούν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε να αναρωτιέται φωναχτά, μήπως δεν το κατάλαβαν οι παριστάμενοι, «αν έχει νόημα να σπαταλάμε το χρόνο μας». Πολύτιμος ο χρόνος του πρωθυπουργού, κατανοητό. Αλλά να τον θεωρεί χαμένο και σπατάλη όταν βρίσκεται εντός του Κοινοβουλίου, αυτό ειλικρινά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ή κόσμια.

Είχε όμως και άλλες «φωτεινές» στιγμές ο πρωθυπουργός μας. Οπως αυτή όπου επέπληξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή μιλούσε… πολιτισμένα. «Ξέπνοη ομιλία. Μας κοιμίσατε επί 35 λεπτά», είπε δυσαρεστημένος, ίσως και ελαφρά βαριεστημένος, προφανώς επειδή ο δικός του πολιτικός πολιτισμός περιλαμβάνει υψηλούς τόνους, ύβρεις, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και «αίμα» για να ερεθίζει και να ξεσηκώνει τα έδρανα. Ο άλλοτε εμπνευστής και καθοδηγητής της πλατείας και των διαδηλώσεων, στην ίδια ομιλία, προσπάθησε να υποτιμήσει για ακόμα μια φορά τον κόσμο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. «Αλλάξατε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους», είπε, ξεχνώντας πως αυτοί οι «κάποιοι» ήταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών.

Ηταν όμως η στιγμή εκείνη που είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει τα θέματα αυτά (τα εθνικά) «έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης», που πραγματικά καταλάβαμε γιατί επέλεξε αυτή την πολιτική συμπεριφορά. Διότι θεωρούσε πως βρίσκεται στο γήπεδο, εκεί που οι οπαδοί φωνάζουν, βρίζουν και χειρονομούν για να τονώσουν την ομάδα τους. Σαν οπαδός στο γήπεδο, λοιπόν, ανέβαζε τους τόνους και τις επιθέσεις για να εμψυχώσει την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε τον αγώνα μέχρι τέλους και, δυστυχώς για εκείνον, η ομάδα του έχασε, παρόλο που είχαν τη διαιτησία (προεδρείο) με το μέρος τους. Ας κοιτάξουν ξανά το θέμα του προπονητή.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου