Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές θα είναι ατελείωτος για τον ΣΥΡΙΖΑ

10/03/18 • 12:23 | UPD 10/03/18 • 12:23

Γράφει ο Πάνος Αμυράς διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Φαινομενικά η ημερομηνία των εκλογών αποτελεί ζήτημα αποκλειστικά του πρωθυπουργού, καθώς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αιτιολογηθεί συνταγματικώς με σχετικά χαλαρά κριτήρια.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεν θα μπορούσε να πει και διαφορετικά όταν οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ και η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις προοπτικές της οικονομίας μεγάλη.

Επιπλέον οι τελευταίες ρουσφετολογικές κινήσεις του Μαξίμου για «κομματικοποίηση του κράτους», μαζικούς όσο και «συστημένους» διορισμούς αλλά και «χατίρια» σε καταπατητές του Δημοσίου δείχνουν ότι το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περάσει από τη διακυβέρνηση στην άλωση της εξουσίας.

Ομως ο δρόμος μέχρι τις κάλπες δεν θα είναι ανέφελος για τον κ. Τσίπρα. Αντιθέτως, τα εμπόδια που έχει μπροστά του δείχνουν ότι δύσκολα θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. Αρκετοί συνεργάτες του στο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2018 και το σενάριο διπλών εκλογών για εθνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παραμένει ισχυρό.

Και αυτό το σενάριο έχει πολλές δυσκολίες, ιδίως όταν ήδη η θεωρία της «καθαρής εξόδου» τον Αύγουστο έχει ξεθωριάσει. Οι αγορές είναι ευμετάβλητες και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ασχοληθούν, και κυρίως να δανείσουν ξανά την Ελλάδα, ήδη ετοιμάζεται ένα «υβριδικό» πρόγραμμα με δεσμεύσεις, που πρέπει να τηρούνται για να ενεργοποιούνται μέτρα για το χρέος.

Δυσκολότερος κάβος για τον κ. Τσίπρα είναι η προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων κατά 18% για τον Δεκέμβριο του 2018. Καμία κυβέρνηση, και ιδίως μία που θα έχει μπροστά της θητεία λίγων μηνών, δεν μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο σοκ περικοπών, που θα πλήξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα μειώσει την κατανάλωση στην αγορά και θα ενισχύσει τις δυνάμεις της ύφεσης στην οικονομία.

Εάν μάλιστα τον Μάιο οι δανειστές αποφασίσουν ότι το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου ορίου θα πρέπει να εφαρμοσθεί νωρίτερα, δηλαδή από το 2019 και όχι το 2020, τότε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο τέλος του έτους με ένα βουνό κοινωνικής δυσαρέσκειας από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τους λόγους αυτούς το «plan Β» για προκήρυξη εκλογών το προσεχές φθινόπωρο μπορεί ακόμη να είναι στα συρτάρια του πρωθυπουργού, όμως δεν μπορεί να απορριφθεί.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντί να «σπριντάρει» θα έχει μπροστά της ανηφορικό δρόμο…

Προσοχή στον τουρισμό!

Η έστω και αναιμική ανάπτυξη κατά 1,4% του 2017 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θετική πορεία του τουρισμού. Ακόμη και η αύξηση των επενδύσεων που σημειώθηκε πέρυσι συνδέεται με τον τουριστικό κλάδο είτε μέσω νέων ξενοδοχειακών μονάδων είτε με την αγορά αυτοκινήτων και λοιπού εξοπλισμού.

Επιπλέον η Ελλάδα αξιοποίησε τη διεθνή συγκυρία λόγω των προβλημάτων ασφαλείας που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εν όψει της νέας σεζόν. Ηδη η κυβέρνηση «φρόντισε» να επιβάλει τέλος διανυκτέρευσης σε όλες τις τουριστικές μονάδες επιβαρύνοντας την ανταγωνιστική θέση του κλάδου. Ωστόσο αυτό που προέχει τώρα είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο τουρισμός προϋποθέτει ηρεμία και ασφάλεια, όμως όσο ανεβαίνει ο «πυρετός» στο Αιγαίο τόσο ελλοχεύουν κίνδυνοι. Για αυτό χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και σοβαρότητα.

Το βιβλίο του Κωστή Τσιακανίκα

Ο καλός συνάδελφος και διακεκριμένο στέλεχος του Star Channel Κώστας Τσιακανίκας έθεσε στην κυκλοφορία, μέσω του διαδικτύου, το βιβλίο του «Ψυγείο Ψευδαισθήσεων». Ο ίδιος το περιγράφει ως «μία μικρή νοσταλγική μυθιστορία, με αφηγητή τον “Πυγολαμπίδα” και πρωταγωνιστές τους ήρωες και τους εχθρούς του. Από τα χρόνια της αθωότητας μέχρι τα χρόνια της κρίσης. Είναι η συναρπαστική περιπλάνηση μιας παρέας στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Στη χώρα των αντιθέσεων, των συγκρούσεων, των ελπίδων, των μεγαλείων, αλλά και των απογοητεύσεων. Αλλά, κυρίως, είναι η προσπάθεια… συντήρησης -έστω και στον πάγο- των ονείρων και των ψευδαισθήσεων μιας ολόκληρης γενιάς».

Hδη το βιβλίο του Κωστή Τσιακανίκα απέσπασε το Βραβείο Διηγήματος 2017 του International Art Society. Το «Ψυγείο ψευδαισθήσεων», ως e-book, βρίσκεται ήδη στις προθήκες των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων. Για να το «κατεβάσετε» σε οποιαδήποτε συσκευή επιλέξτε, για παράδειγμα, το παγκόσμιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.kobo.com.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής