Κομματικοποίηση του κράτους και κρατικοποίηση του κόμματος

07/03/18 • 10:51 | UPD 07/03/18 • 10:51

Η τοποθέτηση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του υποτιθέμενου ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν είναι απλώς κομματική αλλά αποτελεί μία εξόφθαλμα αντιδημοκρατική κίνηση.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το σύστημα Μαξίμου θέλει να καταστήσει σαφές παντού ότι δεν λογαριάζει κανέναν παρά μόνο τα συμφέροντα των μελών του.

Τόσους καθηγητάδες διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να βρει έναν και να τον διορίσει στη θέση του Λιαργκόβα. Aλλωστε ούτε ο Κουτεντάκης ήταν άνεργος. Γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών είχε τοποθετηθεί, μια χαρά θέση για έναν οικονομολόγο με συνηθισμένο βιογραφικό, χωρίς προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και φληναφήματα στο twitter.

Oμως η παρέα του πρωθυπουργού, στην οποία ανήκει και ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, εντάσσει την κίνηση αυτή στην επιχείρηση άλωσης κάθε ανεξάρτητου φορέα κομματικοποιώντας το κράτος, αφού πρώτα έχει κρατικοποιήσει, μέσω των αθρόων διορισμών, το κόμμα.
Η θητεία στη Βουλή είναι πενταετής, ο Κουτεντάκης, αντί να πάρει απολυτήριο το πολύ σε ένα χρόνο, θα έχει δουλειά έως το 2023 και μόλις θα φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, θα αρχίσει το «αντάρτικο».

Ο ίδιος θα έπρεπε να αρνηθεί την τοποθέτησή του και για έναν προσωπικό λόγο. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, σχολιάζοντας έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, ανέβασε στο twitter μία ανάρτηση στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Αν η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είχε λιγότερα θαυμαστικά και περισσότερα στοιχεία ίσως να κέρδιζε κάτι σε αξιοπιστία». Χαρακτηρίζει αναξιόπιστο τον Λιαργκόβα και μετά από τρεις μήνες παίρνει τη θέση του! Ούτε στις αμερικανικές ταινίες δεν γίνονται αυτά, όμως δεν πρέπει να μας ξενίζουν.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που είναι από τους βασικούς εκφραστές των αντιλήψεων του πρωθυπουργού, από τον Σεπτέμβριο του 2015 διεμήνυε προς όλους ότι «τώρα είναι ώρα να κυβερνήσουμε». Aλλοι πάλι παράγοντες του Μαξίμου προειδοποιούσαν ότι είχαν την κυβέρνηση αλλά ήθελαν και την εξουσία.

Αυτό πράττουν τώρα. Εξουσιάζουν, διορίζουν συγγενείς και φίλους, αναβιώνουν το «βαθύ κράτος» περασμένων δεκαετιών. Αισθάνονται πανίσχυροι αλλά οι κινήσεις τους δείχνουν ότι φοβούνται και προετοιμάζονται για το τέλος της εποχής τους…

Αναπάντητη η τουρκική προπαγάνδα

Οι Τούρκοι θέλουν να φορτώσουν τα πάντα στους δύο Eλληνες στρατιωτικούς που συνέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα στη μεθόριo.

Σε καθημερινή βάση η προπαγάνδα τους οργιάζει και δυστυχώς μένει αναπάντητη. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για έρευνες περί κατασκοπείας και ότι οι δύο στρατιωτικοί εισήλθαν 250 μέτρα σε τουρκικό έδαφος. Θα είναι πρώτη φορά που κατάσκοποι θα φορούν στρατιωτικές στολές σε μεθοριακή περιοχή αλλά και ότι κατάφεραν να προχωρήσουν ανενόχλητοι σε ξένα εδάφη. Θα πρέπει η ελληνική πλευρά και ιδίως η φυσική στρατιωτική ηγεσία να δώσει απαντήσεις και να βάλει φρένο στην τουρκική προπαγάνδα.

Ειδάλλως καθημερινώς το κατηγορητήριο για τους δύο στρατιώτες μας θα μεγαλώνει και οι Τούρκοι θα τους φορτώσουν μέχρι και τη σφαγή της Τριπολιτσάς.

Τα μηνύματα του Σεντένο

Σαφή τα μηνύματα που έστειλε χθες με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Πάρτε την κυριότητα του προγράμματος, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους, μη σταματάτε τις μεταρρυθμίσεις». Οι επισημάνσεις του ότι η χώρα μας «παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ» θα μπορούσαν να ερμηνευθούν πολλαπλώς, ιδίως όταν οι αγορές δείχνουν νευρικές και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλά.

Ο ίδιος επίσης φαίνεται να προσγειώνει τις προσδοκίες για το χρέος λέγοντας ότι «εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, το Eurogroup, όπως έχει συμφωνηθεί ομόφωνα, είναι έτοιμο να βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία. Στο τέλος του προγράμματος θα κοιτάξουμε προσεκτικά τη στρατηγική εξόδου της Ελλάδας. Ακόμα είναι πολύ νωρίς».

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής