Μη αναστρέψιμη ζημιά

05/03/18 • 10:58 | UPD 05/03/18 • 10:58

Oσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες εντός και εκτός της χώρας μάς προσγειώνουν σε μια νέα και άκρως επώδυνη πραγματικότητα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Οι συνθήκες αυτές κάνουν επιτακτική την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα τα παιχνίδια μικροκομματικών συμφερόντων και συγχρόνως να μπει τέλος στην εποχή των ψευδαισθήσεων.

Η ΠΟΡΕΙΑ των δημοσιονομικών και της πραγματικής οικονομίας, οι ανύπαρκτες πλέον αντοχές των πολιτών και οι πιέσεις που δέχεται η χώρα από Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία δεν αφορούν μόνο στο κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ασκεί τη διακυβέρνηση. Ας το πάρουμε χαμπάρι, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διαχείρισή της και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις και εξελίξεις θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Δεν αφορούν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν στο σύνολο των πολιτών.

ΕΧΟΥΜΕ πληρώσει ήδη ακριβά και θα πληρώσουμε ακόμα πιο πολύ το λαϊκισμό που εξέθρεψε η πρώτη φορά Αριστερά. Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν ασχολείται με το να κυβερνά, αλλά με το πώς θα φτιάχνει παραμυθάκια που ακούγονται ωραία στα αφτιά των ψηφοφόρων. Ετσι προέκυψε η ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων στην οικονομία και οι πολίτες φορτώθηκαν επώδυνα μέτρα. Την ίδια τακτική χρησιμοποίησε το Μαξίμου και στα εθνικά θέματα: Πανηγύρισε προκαταβολικά για μια λύση στο Σκοπιανό που απλά δεν υφίσταται, πανηγύρισε και για την επίσκεψη Ερντογάν που θα έλυνε διά μαγείας όλες τις διαφορές στα ελληνοτουρκικά. Τώρα, αφού συνέβη αυτή η απίστευτη τουρκική προβοκάτσια με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο σε συνέχεια του εμβολισμού λιμενικού σκάφους στα Υμια και των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, όλοι διαπιστώνουν ότι η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης.

ΤΗΝ ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση και πάλι πανηγυρίζει προκαταβολικά. Κι αυτό μολονότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να κινείται σε μνημονιακό πλαίσιο για αρκετά ακόμα χρόνια, ενώ το παραμύθι για πραγματική ελάφρυνση χρέους ξεθωριάζει. Παράλληλα οι προβλέψεις των αναλυτών δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε καθοδική τροχιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιτόκια ομολόγων και την αύξηση του βαθμού δυσκολίας επίτευξης των ελληνικών στόχων.

ΕΥΚΟΛΕΣ λύσεις δεν υπάρχουν. Οσο συνεχίζονται αφηγήματα, παραμύθια και ψευδαισθήσεις τόσο δημιουργούνται νέα προβλήματα. Αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει τα παιχνίδια και δεν προσγειώσει τη ρητορική της στην πραγματικότητα, τότε θα προκληθεί ζημιά μη αναστρέψιμη για τη χώρα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου