Ο χρησμός της Πυθίας για το θράσος του Τσίπρα

05/03/18 • 10:54 | UPD 05/03/18 • 10:54

Ο αρχαίος φιλόσοφος Δημόκριτος έλεγε ότι «η λήθη των ιδίων κακών γεννά θρασύτητα». Δηλαδή, ότι όποιος ξεχνά τις δικές του κακές πράξεις αποθρασύνεται.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα και της αδίστακτης παρέας του δεν ισχύει ούτε καν αυτή η ρήση του προσωκρατικού μας φιλοσόφου. Ολοι στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά τις καταστροφές που επέφεραν στη χώρα με τις αποτυχημένες τους πολιτικές στην οικονομία και όμως έχουν το θράσος να το παίζουν τιμητές.

Στο Συνέδριο των Δελφών ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία βαρύγδουπη δήλωση: «Η τραγωδία της κρίσης πρέπει να τελειώσει και με απόδοση δικαιοσύνης. Μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των Μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον».

Αυτά είπε ο πρωθυπουργός και μάλλον θεώρησε ότι ξεμπέρδεψε με τις δικές του ευθύνες. Λίγες ώρες νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, όχι απλώς επιβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ζημιώθηκε με 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τόνισε ότι μάλλον ήταν συντηρητικοί οι υπολογισμοί του.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, η οποία στη βάση της είναι ορθή, η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί για την περίοδο της διακυβέρνησής του. Οι προηγούμενοι ζημίωσαν τη χώρα με 25% του ΑΕΠ, αυτός με το 112% του ΑΕΠ.

Ομως στο Μαξίμου δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης. Απλώς έχουν αποθρασυνθεί. Παίρνουν ρόλο τιμητή όταν πρέπει να απολογηθούν για τα πεπραγμένα της περιόδου τους. Για το πώς παρέλαβαν μία χώρα σε ανάπτυξη και την έριξαν στην ύφεση στην πιο ευνοϊκή διεθνή συγκυρία των τελευταίων 20 ετών. Για το πώς φόρτωσαν στον ελληνικό λαό άλλα δύο Μνημόνια ενώ υπόσχονταν την κατάργηση της λιτότητας. Για το πώς εξαπάτησαν τους πολίτες υποσχόμενοι τα πάντα και πράττοντας τα ακριβώς αντίθετα.

Μια και ο πρωθυπουργός βρισκόταν στους Δελφούς, καλό θα ήταν να πήγαινε να δει από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο, που μαζί με την Ακρόπολη και την Ολυμπία αποτελούν τους μεγαλύτερους τουριστικούς πόλους της χώρας.

Εκεί, πριν από χιλιάδες χρόνια, ο πολιτικός Καλλίστρατος είχε επισκεφθεί το Μαντείο ζητώντας από την Πυθία να μάθει εάν θα δικαιωθεί από τους Αθηναίους για τις επιλογές του στη διένεξη με τους Σπαρτιάτες.

Η πρωθιέρεια του θεού Απόλλωνα έδωσε το χρησμό της, που όπως πάντα ήταν διφορούμενος:

«Στην Αθήνα θα λάβεις τα νόμιμα».

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε θέση κατήγορου, αλλά ας έχει υπόψη του ότι νόμιμη δεν νοείται μόνο η αθώωση της πολιτικής του αλλά και η καταδίκη του. Μην την πατήσει όπως ο Καλλίστρατος.

Δεν λυπούνται για την χώρα, είναι αξιολύπητοι

Δεν άφησε αναπάντητη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τη δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι λυπάται για αυτή τη χώρα, όταν εκλήθη να σχολιάσει τις κατηγορίες χρηματισμού του από τη Novartis. Με τη γνωστή θρασύτητα που χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της κυβέρνησης ο κ. Παππάς είπε ότι «ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, τότε που η χώρα έχασε 150.000 θέσεις εργασίας».

Προφανώς στην κυβέρνηση δεν λυπούνται, ούτε έχουν την αίσθηση της αυτοκριτικής. Επιπλέον, ο κ. Παππάς μάλλον δεν θυμάται καλά. Η ανεργία μετά τα υψηλά του 2013 άρχισε να έχει καθοδική πορεία το 2014, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ η πτώση των ποσοστών αναλογικά ήταν η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και χωρίς να αυξάνεται το ΑΕΠ. Δηλαδή δημιουργούνται θέσεις των 300 ευρώ που δεν γεννούν νέα εισοδήματα. Αλήθεια όμως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, που δίνει διαλέξεις για τα fake news, πώς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του το βράδυ του δημοψηφίσματος ότι «ξημερώνει μια καλή ημέρα για την Ελλάδα», αλλά και ότι τα capital controls θα καταργούνταν την επόμενη της κάλπης; Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει…

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής