Από Μάρτη (δύσκολο) καλοκαίρι

03/03/18 • 12:47 | UPD 05/03/18 • 10:56

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε ένα προπαγανδιστικό αφήγημα με ορόσημο την 20ή Αυγούστου. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του επιμένουν πως εκείνη την ημέρα η χώρα θα βγει οριστικά και αμετάκλητα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και πως θα μπει σε μια περίοδο αλματώδους ανάπτυξης.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ της κυβέρνησης είναι σαν τη μέρα της μαρμότας. Βιώνουμε ξανά και ξανά το ίδιο έργο. Κάθε φορά προετοιμάζουν την κοινωνία για ένα παραδεισένιο μέλλον και πάντοτε καταλήγουν σε μέτρα – κόλαση. Και δεν χρειάζεται να γυρίσουμε στο ένδοξο 2015, τότε που το Μαξίμου θα έσκιζε τα Μνημόνια. Κάθε αξιολόγηση ξεκινάει ως «εύκολη» με στόχο «να κλείσει γρήγορα» και στο τέλος γίνεται «δύσκολη» και έχει τον «ατελείωτο».

ΣΤΗΝ πρώτη αξιολόγηση φορτωθήκαμε τις αυξήσεις φόρων και εισφορών, τις μειώσεις των επικουρικών και την ίδρυση του υπερταμείου. Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έκλεινε τον Νοέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017 και έφερε λογαριασμό με βαριές περικοπές κύριων συντάξεων και νέα μείωση αφορολογήτου. Τότε ο πρωθυπουργός, κατά δήλωσή του, ετοιμαζόταν να βάλει γραβάτα για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά τελικά αναγκάστηκε να την αφήσει στην ντουλάπα για μια ακόμη φορά.

Η ΤΡΙΤΗ αξιολόγηση που σύμφωνα με το Μαξίμου θα ήταν η πιο αστεία και αναίμακτη υποτίθεται πως έκλεισε τον Οκτώβριο του 2017. Βέβαια, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μόλις χθες και η συνδεδεμένη δόση θα εκταμιευθεί μέσα στο μήνα, ενώ το «αίμα» από τους πλειστηριασμούς ακινήτων σε λίγο θα ρέει άφθονο, μόλις πωληθούν οι βίλες των εχόντων και αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί τα σπιτάκια των μη εχόντων.

ΚΑΙ το σημαντικότερο; Η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη. Ηδη φαίνεται σχεδόν απίθανο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα τόσο για την έκδοση των νέων αντικειμενικών αξιών όσο και των αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών στο δημόσιο τομέα. Αλλά υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Τα αποτελέσματα των stress tests θα κρίνουν το μέλλον των τραπεζών. Η κορεσμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 θα αφαιρέσουν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια από την πραγματική οικονομία. Ολες οι προβλέψεις δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε καθοδική τροχιά και τα επιτόκια των ομολόγων σε ανοδική. Και όμως η κυβέρνηση απορρίπτει προκαταβολικά την προληπτική γραμμή στήριξης και πανηγυρίζει από τώρα για ακόμη ένα θρίαμβο, που δυστυχώς μπορεί και πάλι στο τέλος να αποδειχθεί πανωλεθρία. Στο Μαξίμου δεν έχουν κατανοήσει πως από Μάρτη μπήκαμε ήδη σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, που θα κρίνει το μέλλον της χώρας τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου