Ας δουν και την πραγματικότητα στη Ν.Δ.

02/03/18 • 07:43 | UPD 02/03/18 • 07:43

Ολα τα κόμματα έχουν τεράστια προτίμηση στα ζητήματα της χαρακτηριζόμενης «υψηλής» πολιτικής σημασίας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη βαρύτητα που έχουν είτε τα εθνικά θέματα είτε η σκανδαλολογία που πέφτει στο καθημερινό τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα για τα οποία καίγονται οι πολίτες και όπως είναι κατανοητό αφορούν στην τσέπη τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι απολύτως λογικό και κατανοητό να επιχειρείται το «θάψιμο» όλων των επώδυνων μέτρων που εφαρμόζονται και η ανάδειξη μιας ακατάσχετης πολιτικολογίας.

ΑΥΤΟ που δεν είναι λογικό ούτε κατανοητό είναι για ποιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση να ακολουθεί τυφλά και από το ξημέρωμα έως τα μαύρα μεσάνυχτα μια δίχως τέλος και πολλές φορές δίχως νόημα κόντρα. Η Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί και με την πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες. Ειδικά όταν την ίδια στιγμή διακηρύσσει πως είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση από τις εξαιρετικά υψηλές εισφορές που τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αποκάλυψε πως μηχανικός με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει τον Μάρτιο στον ΕΦΚΑ τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές που φτάνουν στα 1.135 ευρώ.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες πολίτες που χρωστούν στην εφορία ποσά της τάξεως των 2-3 χιλιάδων ευρώ βρίσκονται αντιμέτωποι με το τσουνάμι κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ξεκινήσει με εντολή της κυβέρνησης. Ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει δημιουργηθεί ικανοποιητικός εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

ΠΑΜΕ και στο πιο εξόφθαλμο ζήτημα των ημερών. Περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι τρέχουν να διεκδικήσουν αναδρομικά που προέρχονται από παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές. Και εδώ δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας ή κάποιας δικαστικής απόφασης. Πρόκειται για λαθροχειρία στον επανυπολογισμό των αποδοχών. Να το πούμε πιο απλά η κυβέρνηση «έκλεψε» τους συνταξιούχους επιβάλλοντας αυθαίρετα μεγαλύτερες μειώσεις, οι οποίες δεν προβλέπονταν σε κανέναν ψηφισμένο νόμο.

ΕΧΕΙ αντιληφθεί η Ν.Δ. τα -παραπάνω- τεράστια ζητήματα που απασχολούν εκατομμύρια πολίτες; Εχει να τους πει κάτι; Εχει διάθεση να ασχοληθεί και να τους βοηθήσει; Εχει κάποια πρόταση που να μην είναι ψηφοθηρική, αλλά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Κι αν έχει γιατί δεν κάνει την ανάλογη πολιτική «φασαρία»; Οταν η κυβέρνηση «ληστεύει» συνταξιούχους, γονατίζει επαγγελματίες και επιστήμονες και σηκώνει μικροποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς νοικοκυριών για χρέη στην εφορία, η Ν.Δ. είναι υποχρεωμένη να τα αναδείξει ως πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα. Μέχρι και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα μπορούσε να προκαλέσει.

Και να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του να απολογηθούν για αυτά τα οικονομικά «εγκλήματα» που έχουν διαπράξει εις βάρος των πολιτών. Αντί λοιπόν για σχέδια επί χάρτου και κινήσεις σε εικονικές σκακιέρες η στροφή της Ν.Δ. θα είναι χρήσιμη για τους πολίτες, αλλά και για την παράταξη.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου