Ο Κουβέλης, η εξουσία και ο εφαψίας

01/03/18 • 11:48 | UPD 01/03/18 • 11:55

Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα και η είσοδος του Κουβέλη στην κυβέρνηση έδειξε δύο πολύ βασικά πράγματα για τον πρωθυπουργό, τον ΣΥΡΙΖΑ και την επαφή τους με την κοινωνία.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Βλέποντας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να ανακατέψει την τράπουλα γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλα φύλλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μάλιστα, υπάρχει δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αφού ορισμένοι δεν ήθελαν να αναλάβουν συγκεκριμένα χαρτιφυλάκια, ενώ άλλοι έγιναν έξω φρενών που δεν κατάφεραν να αξιοποιηθούν!

Ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να δώσει αέρα ανανέωσης στην κυβέρνησή του, μεταθέτοντας τυχόν σοβαρές αλλαγές για το μέλλον όταν και πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει τώρα, είτε θα έχουν λυθεί, ή κατά την πάγια πολιτική τακτική, θα έχουν ξεχαστεί. Κάλυψε τα κενά και βρήκε… χρήσιμους για τα απαραίτητα μπαλώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είδε, μετά από χρόνια προσκολλήσεως στην πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ, να ρευστοποιείται η όποια προσπάθεια επαφής.

Κι όμως στην Ελλάδα των Μνημονίων, ο Φώτης Κουβέλης έκανε τον «γάμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθεί κάτω από τον Πάνο Καμμένο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έναν Πάνο Καμμένο που τον χαρακτήριζε «πατερίτσα» και «άρχοντα των μαξιλαριών».

Η παράλογη πορεία του Φώτη Κουβέλη

Αρνήθηκε να κάνει κυβέρνηση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2012 όταν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έβγαινε παρά μόνο με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, για να δεχθεί τον Ιούνιο όταν και δεν τον είχαν ανάγκη.

Ψήφιζε «παρών» σε νομοσχέδια που διαφωνούσε και αποχώρησε από την συγκυβέρνηση όταν κανείς δεν του έδινε σημασία. Αρνήθηκε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και, στις εκλογές του 2015 ο ίδιος να λάβει με την ΔΗΜΑΡ 0,49%, λιγότερο δηλαδή και από την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου.

Εξαφανίστηκε από προσώπου γης με την μόνη του παρέμβαση να είναι αυτή κατά την οποία παραδέχθηκε πως ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν ψήφισε δηλαδή ούτε τον ίδιο του τον εαυτό.

Όλα αυτά για μπει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει να δίνει στα 70 του πρωινή αναφορά στον Πάνο Καμμένο.

Είναι από τα σενάρια που δεν συμβαίνουν: Σαν ένας εφαψίας να κάνει σχέση με μία κοπέλα της οποίας «κόλλησε» από πίσω της στο τρόλλεϊ.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter