«Κυβέρνηση… Κουβέλη»

01/03/18 • 07:54 | UPD 01/03/18 • 07:54

«ΩΔΙΝΕΝ όρος κι έτεκεν… κυβέρνηση Κουβέλη». Ο αναγκαστικός ανασχηματισμός που έκανε ο Α. Τσίπρας, μέσα σε λίγες ώρες, κατέστη αντικείμενο της σάτιρας, παρά της πολιτικής ανάλυσης.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Οχι μόνο για τη «φτώχεια» που ανέδειξε σε επίπεδο εναλλακτικών λύσεων. Κυρίως γιατί οδήγησε σε τραγελαφικά φαινόμενα: Ο Φ. Κουβέλης να γίνεται αναπληρωτής υπουργός του Π. Καμμένου, ο οποίος στο βιβλίο του «Τρομοκρατία, Θεωρία και Πράξη», κατονόμαζε τον τέως πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. ως ύποπτο συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις! Τώρα μαζί θα διασφαλίσουν την άμυνα της χώρας…

Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ δικαιωματικά έγινε το «πρόσωπο του ανασχηματισμού» κι έκλεψε την παράσταση. Και η ιώβειος υπομονή που επέδειξε απέδωσε καρπούς. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να κρύψει την έλλειψη «βάθους στον πάγκο» που διαθέτει ούτε ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Τόσο πολύ μάλιστα, ώστε δεν τόλμησε να διαταράξει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, προκειμένου να μην υποστεί πρόσθετες απώλειες. Πρόκειται για τον πιο αμυντικό ανασχηματισμό που έχει γίνει ποτέ! Αλλωστε είναι σπάνιο το φαινόμενο πρωθυπουργός ουσιαστικά να σύρεται σε ανασχηματισμό, παρασυρμένος από κάποιο «τυφώνα», όπως ο «τυφώνας Ράνια» με τα επιδόματα ενοικίου, που καταρράκωσαν το ηθικό προφίλ της κυβέρνησης.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ και το έσχατο μέσο που είχε ο Α. Τσίπρας ήταν αυτό που άφησε να εννοηθεί ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζοντας «περιορισμένο» τον ανασχηματισμό: Ερχονται και καλύτερα. Το μέγα ερώτημα όμως είναι πόσο πολιτικό χρόνο διαθέτουν πλέον η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Η πρώτη εντύπωση που αφήνει αυτός ο ανασχηματισμός είναι ότι δεν πρόκειται για εκλογικό ανασχηματισμό.

Κι ότι επομένως απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων ή των πολύ πρόωρων εκλογών. Η πιο ψύχραιμη ανάλυση όμως δείχνει ότι ο Α. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει πως έχει ξεμείνει και από πρόσωπα και από «πολιτικές δυνάμεις».

Κι αυτό οδηγεί στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα: Οτι οι εκλογές μπορεί να έρχονται πιο κοντά από ποτέ…

ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμα φορά, ο Α. Τσίπρας ελλείψει πολιτικής καταφεύγει στο μόνο που ξέρει: τους συμβολισμούς. Ανέδειξε σε πρόσωπο του ανασχηματισμού τον άνθρωπο που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, αφού πρώτα αποχώρησε από την κυβέρνηση -έχοντας ψηφίσει το Μνημόνιο- και μετά αρνούμενος και να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και να ψηφίσει Στ. Δήμα. Ποιους μπορεί όμως να πείσει ο «συμβολισμός» του Φ. Κουβέλη; Τους «αριστερούς» που τον θεωρούσαν -και τον θεωρούν- «ουρά των Σαμαροβενιζέλων» ή τους κεντρώους και κεντροδεξιούς που τον θεωρούν το «μοιραίο πρόσωπο»; Μάλλον κανέναν…

Όταν το «ηθικό πλεονέκτημα» γλιστράει…

Οταν ο Α. Τσίπρας κατάλαβε ότι ήταν δύσκολο ν’ αρνηθεί τα ψέματά του, κατέφυγε στο υπέροχο «μπορεί να είμαστε ψεύτες, αλλά δεν είμαστε κλέφτες». Στην Τρίπολη έκανε ένα ακόμα βήμα: «Αλλοι έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα κι άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ.»! Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός διολίσθησε εμμέσως στο διόλου κολακευτικό, εμείς «κλέβουμε», αλλά «κλέβουμε» λίγο! Δεν είναι γνωστό αν το επόμενο στάδιο αυτής της κατηφόρας είναι το -ενδεδυμένο και με… λαϊκή αποδοχή- «αμάρτησα για το παιδί μου». Σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση έχει πάρει την «κατηφόρα τη μεγάλη», στον ολισθηρό δρόμο του «ηθικού πλεονεκτήματος».

Η υπόθεση με τα επιδόματα ενοικίου αποκάλυψε το άπληστο και βουλιμικό πρόσωπο μιας εξουσίας, που ήρθε να «τελειώσει το παλιό» και να ξαναδώσει τη χαμένη «αξιοπρέπεια». Εδειξε όμως και κάτι ακόμα: πως πίσω από το «νέο» είχε «συνωστιστεί» ό,τι πιο παλιό υπάρχει σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας. Και πίσω από την επίκληση της αξιοπρέπειας κρύβονταν ευτελείς-ιδιοτελείς και κατά τούτο αναξιοπρεπείς συμπεριφορές ανθρώπων, που απλώς περίμεναν «να γυρίσει ο τροχός…».

Απωθημένα για «πεντάστερα»

Με εκπρόθεσμη τροπολογία του 2016 -κι αυτή στα «μουλωχτά»- η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα και στους συνοδούς-συνεργάτες των υπουργών (σε ταξίδια στο εξωτερικό) να διαμένουν κι αυτοί σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Ετσι, π.χ., το τελευταίο ταξίδι του υπουργού Ν. Παππά στις ΗΠΑ κόστισε περισσότερες από 30.000 ευρώ. Προφανώς σημαντικό μέρος του κόστους οφείλεται και στο κόστος διαμονής της όχι ολιγομελούς συνοδείας του. Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, όχι μόνο δεν πούλησε τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά τα «δανείζει» και σε υπουργούς του, κάποιοι από τους οποίους τα χρησιμοποιούν σαν… ταξί.

Θα κοκκίνιζε και ο… Μπέρια!

Ο Λαυρέντης Μπέρια είναι ο θρύλος της άλλοτε αξεπέραστης σοβιετικής προπαγάνδας. Αν ζούσε σήμερα, όμως, ίσως κοκκίνιζε από ντροπή, αισθανόμενος… μειονεκτικά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στα εκκαθαριστικά που πήραν οι συνταξιούχοι και στο πεδίο «Ακαθάριστα ποσά» αναγράφονται σε 3 σειρές οι μειώσεις: Μείωση (ν. 4024/11) 31,93-Μείωση (ν. 4051/12) 3,33- ΜΕΙΩΣΗ (ν. 4093/12) 127,84. Δίπλα στην τελευταία μείωση όμως υπάρχει ένας… αστερίσκος! Και στο κάτω μέρος της σελίδας με μικρούλικα γραμματάκια γράφει:

«Το ποσό υπολογίστηκε με βάση τα οριζόμενα στην παρ. 2α του άρθρου 14 του ν. 4387/16»! Χυδαία προπαγάνδα, γιατί πρόκειται και περί χυδαίας και περί προπαγάνδας: Υπενθυμίζουν τις περικοπές με τους 2 νόμους των «Σαμαροβενιζέλων» και προσπαθούν να αποκρύψουν ότι η 3η και τετραπλάσια από τις προηγούμενες μειώσεις είναι με το νόμο του Γ. Κατρούγκαλου!

Υπουργικές συναναστροφές

Πληροφορίες επιμένουν ότι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis -και άκομψα προστατευθείς από την κυβέρνηση- Π. Κουρουμπλής είχε συχνές επαφές με τον εκδότη Μαυρίκο (που βρήκε τραγικό θάνατο στην Αττική Οδό, όταν έπιασε φωτιά το τζιπ του). Ο μακαρίτης ο εκδότης φέρεται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να συμμετείχε στο ξέπλυμα χρήματος από τη Novartis. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι υπάρχουν και φωτογραφίες του υπουργού με τον εκδότη. Σημαίνουν αυτά κάτι, ντε και καλά;

Απορίες

1. Δηλαδή οι Σκοπιανοί κατέβασαν 5 πινακίδες και η κυβέρνηση τα… χέρια;

2. Αληθεύει ότι οι καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας άνοιξαν σαμπάνιες μαθαίνοντας πως παραμένει ο Τόσκας;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου