Ηθική διά χειρός ΣΥΡΙΖΑ

28/02/18 • 14:04 | UPD 28/02/18 • 14:04

Κάποτε ο Εμερσον είχε πει πως: «αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων, ούτε η αφθονία των συγκομιδών, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα».

Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης*

Ρώμη, τριάντα εφτά περίπου χρόνια πίσω. Ο Εουτζένιο Σκάλφαρι, ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica, συναντά τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρμ, ηγέτη της ιταλικής Αριστεράς, στα γραφεία του Ιταλικού Κομουνιστικού Κόμματος.

Το… καυτό «απόρρητο» της τότε συνάντησης, μεταξύ άλλων, το «questione morale», ελληνιστί «ηθικό ζήτημα», το οποίο κατά τον Μπερλινγκουέρμ έχει να κάνει με τη «συστηματική κατάληψη του κράτους από τα κόμματα που κυβερνούν».

Κατάληψη του κράτους ίσον όπως όπως κομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού για παγίωση της παραμονής στην εξουσία και εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Ισπανία, τριάντα περίπου χρόνια πίσω. Ο τότε ηγέτης της Αριστεράς στη χώρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξής του, δείχνει το τραπεζικό του βιβλιάριο και δεσμεύεται αναφανδόν ότι όταν θα ολοκληρώσει τη θητεία του, δεν θα έχουν αυξηθεί ούτε κατά μία πεσέτα οι λιγοστές καταθέσεις του.

Σήμερα, που οι πολίτες ζούνε, υπό το βάρος της κρίσης, σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής εξαθλίωσης, η εφαρμογή στην πράξη της γνωστής ρήσης για τη γυναίκα του Καίσαρα αποτελεί όχι απλά μια επιτακτική ανάγκη, αλλά και μια ιερή υποχρέωση. Ειδικά για εκείνους που ευαγγελίζονται το νέο, το καθαρό και το άφθαρτο υπό τη σκέπη της πολιτικής ηθικής της Αριστεράς.

Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο μάθημα «πολιτικής ηθικής» της σημερινής κυβέρνησης, η εξαιρετικά ανήθικη, για τους Eλληνες πολίτες, χρήση του νόμου επιδόματος ενοικίου που υιοθέτησε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015, από την π. αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ενός νόμου μέσω του οποίου η κ. Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, νοίκιαζαν το σπίτι τους στο Κολωνάκι!

Ναι, καλά ακούσατε, τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματά τους να αγγίζουν το ναδίρ, η κυρία Αντωνοπούλου προκλητικά παραδέχτηκε ότι έχει λάβει 23.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία για επίδομα ενοικίου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τη στιγμή που ένας στους τρεις Ελληνες ζει στο όριο της φτώχειας, και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης (Μάρδας, Φωτάκης και Σγουρίδης), σύμφωνα με αποφάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, εμφανίζονται πως πήραν και αυτοί επίδομα ενοικίου!

Σε κάθε περίπτωση, όμως, «τίποτε δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό αν είναι ηθικά λάθος».

*Ο Γιώργος Κουμπαράκης είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου