Μία -άθλια- νύχτα στην Αθήνα

28/02/18 • 13:53 | UPD 28/02/18 • 13:53

Η Αθήνα είναι η αρχαιότερη μεγάλη πόλη της Ευρώπης και από τις αρχαιότερες του πλανήτη, ωστόσο όταν νυχτώνει τίποτα δεν θυμίζει το μεγαλείο της. Αντιθέτως μάλιστα…

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Το ντοκυμαντέρ του Russia Today για την ελληνική πρωτεύουσα δεν είναι σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Δεν προβάλλει το κάλλος των διάσπαρτων αρχαίων, ούτε μνημονεύει την κληρονομιά της γενέτειρας της Δημοκρατίας. Δεν μιλά για τον αττικό ουρανό και τον ήλιο που λούζει τον Παρθενώνα, αλλά επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει στους αθηναϊκούς δρόμους μόλις ο ήλιος δύει. Και πάλι όμως, δεν μιλά για την… πόλη που δεν κοιμάται ποτέ γιατί οι κάτοικοί της διασκεδάζουν.

Οι δημοσιογράφοι του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου έμειναν αρκετές μέρες στην πόλη μας και περπάτησαν στην νυχτερινή Ομόνοια και τους γύρω δρόμους. Τα ευρήματα είναι από αυτά που φανταζόμαστε όλοι μας αλλά ελάχιστοι θέλουμε να παραδεχτούμε.

Ναρκωτικά, αγοραίος έρωτας, παιδεραστία, εγκληματικότητα, και συμμορίες που λυμαίνονται τους δρόμους. Το πιο σοκαριστικό από όλα είναι το γεγονός πως μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, σημαντικό ρόλο παίζουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να επιβιώσουν εμπορεύονται, ό,τι έχουν, μέχρι και το κορμί τους.

Μικρά παιδιά, ακόμη και 10 ετών πωλούν την σάρκα τους για ελάχιστα ευρώ προκειμένου κάποιοι να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους και τα ίδια να αγοράσουν κάτι να φάνε.

Όχι, δεν θα σταθούμε στο αποτροπιαστικό του πράγματος, αλλά στο δέντρο πίσω από το δάσος. Η Ελλάδα, η Αθήνα, τα νησιά, έχουν γεμίσει με πληθυσμούς που η χώρα δεν μπορεί να ενσωματώσει, να αφομοιώσει και φυσικά να αξιοποιήσει.

Οι φαντασιώσεις του παρελθόντος περί οικονομικής ανάτασης μίας χώρας που δέχεται μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων κατέρρευσαν με βρόντο όπως κατέρρευσαν οι αυταπάτες του Τσίπρα και της παρέας του.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που είναι αν όχι παγκόσμιο, σίγουρα ευρωπαϊκό, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της.

Η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων αρκείται στις ανακοινώσεις και τις αβρότητες, την ώρα που όλοι θυμόμαστε, πως μόλις οι ίδιοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα, μας αντιμετώπισαν σαν βαρβάρους.

Έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο, έβαλαν ευρωπαϊκές δυνάμεις σε σκοπιανό έδαφος για να αποκλείσουν αφηνιασμένους -επειδή έψαχναν να φύγουν από την Ελλάδα- πρόσφυγες και μετανάστες, εγκλωβισμένους σε ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή το ελληνικό.

Αυτό δεν συγχωρείται και φυσικά ακόμα και σήμερα, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου η χώρα, που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τα λάθη τα δικά της αλλά και των Ευρωπαίων να δει έμπρακτη αλληλεγγύη σε ένα πραγματικά ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Ντροπή στους Ευρωπαίους, ντροπή και σε εμάς.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter