Ανήθικο πλεονέκτημα

27/02/18 • 13:20 | UPD 27/02/18 • 13:20

Ο Ελεύθερος Τύπος για άλλη μία φορά κατηύθυνε τον πολιτικό διάλογο και κατέδειξε πως το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης έχει πάει προ πολλού περίπατο.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Η περίπτωση της Ράνιας Αντωνοπούλου η οποία λάμβανε επίδομα ενοικίου είναι χαρακτηριστική. Η κυρία Αντωνοπούλου, που αρμοδιότητά της ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας, είναι μαζί με το σύζυγο της, Δημήτρη Παπαδημητρίου, το πλουσιότερο ζευγάρι της κυβέρνησης, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο καταδέχθηκε, αλλά επεδίωξε να λάβει επίδομα ενοικίου παρά το γεγονός πως δεν το χρειάζεται όπως φαίνεται από τα οικονομικά της στοιχεία.

Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική λαμβάνοντας υπόψιν πως η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε σε μία μαύρη περίοδο για την χώρα, τον Αύγουστο του 2015. Όταν δηλαδή έληγε επισήμως η «Βαρουφακειάδα» και οι Έλληνες χρεώνονταν με δεκάδες δισ. ευρώ παραπάνω για τα επόμενα χρόνια.

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου, όμως, έφερε το Μέγαρο Μαξίμου προ τετελεσμένων γεγονότων και αντιμέτωπο με την κατακραυγή των πολιτών. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την κυρία Αντωνοπούλου και τον σύζυγό της εκτός κυβέρνησης με την πρώτη ωστόσο να μην παραιτείται, αλλά να τονίζει πως θα επιστρέψει τα χρήματα. Άλλος ένας λόγος για να εξοργίζεσαι.

Η κυρία Αντωνοπούλου δεν κατάλαβε ποια ήταν η ουσία της κριτικής. Ο λαός δεν ζητά μόνο χρήματα, αλλά σεβασμό και ο σεβασμός δεν αγοράζεται, κερδίζεται.

Αν ο Ελεύθερος Τύπος δεν είχε προχωρήσει στην αποκάλυψη, τότε η κυρία Αντωνοπούλου και ο κύριος Παπαδημητρίου θα είχαν ακόμα τις καρέκλες τους καταβροχθίζοντας βουλιμικά το κρατικό χρήμα. Άλλωστε είναι δικαίωμά τους που οι ίδιοι ψήφισαν.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της μετάβασης από την διαχείριση της κυβέρνησης στην διαχείριση της εξουσίας. Μόνο έτσι, μπορεί άλλωστε να ερμηνευτεί και η διαρροή πως με «απόφαση Τσίπρα» καταργείται η επίμαχη διάταξη για το επίδομα ενοικίου, μία διάταξη που έχει ψηφίσει η ελληνική βουλή.

Ευτυχώς η χώρα έχει ακόμα θεσμούς και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να καταργεί αποφάσεις της Βουλής. Αυτά είναι αυταπάτες και καλό θα ήταν να μην ξαναζήσουμε τις συνέπειές τους γιατί αυτές δεν θα είναι οικονομικές, αλλά θα έχουν να κάνουν με την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter