Ο Τσίπρας αποπέμπει την υπουργό, αλλά κρατάει τον σύζυγό της!

27/02/18 • 07:00 | UPD 27/02/18 • 12:29

Εως χθες το πρωί είχαν περάσει τέσσερις ολόκληρες ημέρες από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οπότε και ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε ότι η Ράνια Αντωνοπούλου παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα ως επίδομα ενοικίου. Η ίδια υπουργός ήταν άφαντη. Παρά το γεγονός ότι η αποκάλυψη του «Ε.Τ.» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στα μέσα ενημέρωσης εκείνη δεν φάνηκε να ταράζεται.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ ίδιο σοκαριστική είναι η συμπεριφορά του συζύγου της υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο υπουργός όχι μόνο συνέχισε απτόητος το έργο του, αλλά ακόμα και σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Εθνος» δεν θεώρησε λογικό να τοποθετηθεί για το σκανδαλώδες ηθικά επίδομα που λαμβάνει η σύζυγός του. Λες και ο ίδιος δεν επωφελείται από αυτό το επίδομα. Λες και εκείνος μένει σε κάποιο άλλο σπίτι. Λες και δεν είναι εκείνος που μαζί με τη σύζυγό του διαθέτουν τεράστια οικονομική επιφάνεια -και καλά κάνουν- σύμφωνα με το πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει. Αλλά θεώρησαν ηθικό το να εξασφαλίσουν τζάμπα διαμονή εκμεταλλευόμενοι νόμιμη διαδικασία, την ώρα που χιλιάδες πολίτες είτε δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιό τους είτε κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από το επερχόμενο τσουνάμι πλειστηριασμών.

ΚΑΙ καθώς το ποτάμι των αντιδράσεων φούσκωνε το Μαξίμου διέρρευσε πως η Ράνια Αντωνοπούλου θα παραιτείτο. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρχικά πέταξε το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα. Με μια πρωτοφανή στα χρονικά δήλωσή της επιχείρησε να πείσει την κοινή γνώμη πως «δεν τρέχει και τίποτα» και πως αφού θα επέστρεφε τα 23.000 ευρώ, θα έπρεπε να την κρίνουν για το έργο της. Λες και κάθε υπουργός ή βουλευτής δεν κρίνεται για τη συμπεριφορά και την ηθική του. Μετά από λίγη ώρα η Ράνια Αντωνοπούλου αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να παραιτηθεί. Οχι, βέβαια, γιατί αισθάνθηκε πως είχε υποπέσει σε σφάλμα, αλλά γιατί αν παρέμενε στην καρέκλα της θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του Δημήτρη Παπαδημητρίου, όμως, παραμένει προκλητική. Κρύβεται πίσω από την παραίτηση της συζύγου του, δεν τολμάει να πει κουβέντα. Σφυρίζει αδιάφορα επιχειρώντας να προσπεράσει το ηθικό ατόπημα που τον βαρύνει. Και να συνεχίσει από σήμερα να εκτελεί τα υπουργικά του καθήκοντα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

ΕΝΤΑΞΕΙ, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δεν θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να παραιτηθεί από το αξίωμά του, όπως το ίδιο θεωρούσε και η σύζυγός του. Αν και θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πριν από εκείνη. Υπάρχει όμως ένα αναπάντητο ερώτημα που βαραίνει τον Αλέξη Τσίπρα: είναι δυνατόν, ενώ το ζευγάρι Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου έχει υποπέσει σε κοινό ηθικό παράπτωμα, να αποπέμπει την υπουργό και να κρατάει τον υπουργό;

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου