Η φαρμακευτική δαπάνη και η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

25/02/18 • 13:51 | UPD 25/02/18 • 13:51

Η ΥΠΟΘΕΣΗ της Novartis πήρε νέα τροπή μετά την απόφαση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες των δέκα πολιτικών προσώπων για τα οποία στήθηκαν ονομαστικές κάλπες.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Δεν θα σταθούμε στα συγκινητικά δάκρυα ενός πρώην (υπηρεσιακού) πρωθυπουργού και στις αποκαλύψεις του Γεωργιάδη και του Σαλμά και τα στοιχεία του Στουρνάρα. Ούτε στη σκληρή απάντηση του Α. Σαμαρά προς τους Τσίπρα – Παπαγγελόπουλο για τη σκευωρία που στήθηκε. Δεν θα επικαλεστούμε επίσης ότι, εκτός από τους ανώνυμους μάρτυρες, προστατεύθηκε και ο Π. Κουρουμπλής, που, ως υπουργός Υγείας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαλλάχθηκε από το «κατηγορητήριο» που διαμορφώθηκε μόνο για πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα γεγονότα που ενισχύουν την άποψη ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χειραγωγήσει την ελληνική Δικαιοσύνη και χρησιμοποίησε ένα υπαρκτό διεθνές οικονομικό-φαρμακευτικό σκάνδαλο, το οποίο σε όλες τις άλλες χώρες αφορά σε γιατρούς και όχι σε πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα, από τις αποτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία και τις αστοχίες της στα εθνικά θέματα, στη σκανδαλολογία.

Πρώτον, λοιπόν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να μιλήσει για ποινικές ευθύνες, αλλά μόνο για πολιτικές, σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis.

Δεύτερον, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε σε αυστηρό τόνο τη θεσμικά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Τρίτον, ο ισχυρισμός Κουρουμπλή ότι τις τιμές των φαρμάκων δεν τις καθορίζει ο υπουργός, αλλά οι υπηρεσίες.

Και, τέταρτον, ότι, επί κυβέρνησης Ν.Δ., η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σε βάρος των συμφερόντων των πολυεθνικών ομίλων, μεταξύ των οποίων και η Novartis, η οποία έχασε μερίδιο αγοράς, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυξήθηκε οριακά η φαρμακευτική δαπάνη, η Novartis πέρασε σε κερδοφορία. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επί κυβέρνησης Σαμαρά πολεμούσε κάθε προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και με τις θέσεις του ουσιαστικά στήριζε τις φαρμακοβιομηχανίες, έχει αναλάβει το ρόλο του κατηγόρου με ανώνυμους μάρτυρες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής